Ibericoham-, shiitake- of kreeft? Op Internationele Krokettendag kan je deze originele soorten bestellen
Krokant, smakelijk, veelzijdig: bij zondagse kost horen kroketten, en welk beter moment om jezelf te trakteren op de verwennerij dan vandaag, op internationale krokettendag? Een kaas- of garnaalkroket smaakt altijd, maar wij tonen je versies van het gefrituurde hapje die je vast nog niet kende, en waar je ze kan bestellen.
Op heel wat menukaarten in België kan je kroketten terugvinden, maar onze noorderburen houden pas écht van de snack. Nederlanders zijn zo gek op kroketten dat ze ze zelfs tussen hun broodjes stoppen, en volgens de Algemene Kokswaren en Snackproducenten Vereniging eten ze er samen jaarlijks zo'n 300 miljoen.
Kudos voor kroketten
Toch komt de eerste (vlees)kroket waarschijnlijk uit Frankrijk. In een kookboek uit 1705 vond men een recept van de kok van Lodewijk XIV voor kroketten (‘croquets’), en volgens culinaire deskundigen is dat dan ook het oudste recept van het gerecht. Die croquet was zo groot als een ei. De vulling werd gepaneerd, maar zonder bechamelsaus, en vervolgens in reuzel gefrituurd. Het oudste, bekende Nederlandse recept voor kroketten dateert uit 1830, dus kudo's voor de kroket gaan naar de Fransen. Merci!
(Lees verder onder de foto.)
Vanaf de negentiende eeuw werden kroketten gepaneerd met broodkruimels en in boter of reuzel gebakken volgens een receptenboek uit 1868. In die periode was het niet langer een hapje voor royalty, maar eerder een manier om vleesoverschotten te verwerken. Pas na de Tweede Wereldoorlog evolueerde het naar de snack zoals we hem vandaag kennen.
Streetfoodklassieker
Inmiddels zijn er tal van heerlijke varianten ontstaan, en is de kroket een echte streetfoodklassieker waar je alle kanten mee op kan. Er is natuurlijk de gewone aardappelkroket die in ons land bijzonder populair is, maar ook vleeskroketten, kaaskroketten en garnaalkroketten doen het altijd goed. Die laatste zagen hun oorsprong trouwens aan het IJzerfront.
En niet alleen de vulling, maar ook het korstje kent tal van varianten. Zo gebruikt men naast paneermeel tegenwoordig ook panko, crackers, cornflakes of zelfs popcorn. In feite kan alles, zo lang het maar krokant is vanbuiten en zacht vanbinnen. Loopt het water je al in de mond? Hieronder tonen we je enkele heerlijke vullingen voor kroketten die je vast nog niet kende, en waar je ze kan bestellen.
1. Bouillabaissekroket
Verse vis, toast en rouille, maar dan in een kroket. Jawel! Odette’s Croquettes is gespecialiseerd in kroketten en biedt tal van heerlijke versies van het gerecht aan. Het moeilijkste is kiezen: ze hebben onder andere een mosselkroket, een ibericokroket, een bospaddenstoelenkroket, een varkenswangetjeskroket, een linzenkroket, een kroket met Oud Brugge-kaas en een kroket met scampi-knoflook.
Odette's Croquettes bestel je hier.
2. Witloofgratinkroket
In Brussel vind je een heuse Croquetmobile die tal van klassiekers in een nieuw jasje steekt. De keuze is gigantisch groot: er zijn kroketten met asperges, garnalen en witloof in de oven, maar er zijn er ook met chili con carne, eend met porto en sinaasappelsaus, foie gras en stoofvlees, en daar stopt het lijstje nog lang niet.
Croquetmobile bestel je hier.
3. Shiitakekroket
Shiitakes vinden we meestal terug in Aziatische gerechten, maar bij Kroket stoppen ze die ook in een, nu ja, kroket. Wie geen fan is van paddenstoelen kan gerust gaan voor de gorgonzola-, garnalen-, stoofvlees- en kabeljauwkroket.
Kroket bestel je hier.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gen Z en millennials eten steeds minder spruitjes: wordt ’s werelds meest gehate groente binnenkort uit de keuken verbannen?
De meeste kinderen zijn niet bepaald dol op spruitjes vanwege hun uitgesproken, bittere smaak, die we, eenmaal volwassen, juist leren appreciëren. De groene koolsoort is immers vernoemd naar de hoofdstad van ons land. Toch lijkt het erop dat de nieuwe lading volwassenen en volwassenen in spe de groente liever links laat liggen. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing. -
Vtwonen
Vieze geur in huis: 6 oorzaken en oplossingen
Je herkent het vast wel, je komt je huis binnen en er hangt een nare lucht. Vaak is het lastig om te achterhalen waar die geur vandaan komt. Uit de keuken, woonkamer of badkamer? Vtwonen spoort de boosdoeners voor je op, en voorziet natuurlijk een rist handige tips om deze vervelende geuren weer te laten verdwijnen. -
Kaneelrollen zijn een hype dankzij Instagram. “Speculoos cream of cookie dough: de toppings maken het visueel aantrekkelijk”
Het is zoetekauwen niet ontgaan: cinnamon rolls of kaneelrolletjes zijn gigantisch in trek. Een paar jaar geleden had nog niemand ervan gehoord, nu zijn er zelfs zaken die uitsluitend het zoete gebakje verkopen, zoals PEAS in Hasselt. PEAS was de allereerste in België en zelfs Europa met een vegan cinnamon roll business. Zaakvoerder Els Berx legt ons uit wat het dessert zo populair maakt. “Ik zou er makkelijk drie na elkaar kunnen opeten.” -
-
PREMIUM
Deze 3 ovenschotels uit het nieuwe boek van Wim Ballieu zijn een portie pure nostalgie. “Ik heb een grote liefde voor gehakt en patatten”
Chef Wim Ballieu groeide op met de ovenschotels van zijn mama en metje Mariette. “Voor mij zijn die schotels nostalgie voor de smaakpapillen en de soul.” In zijn nieuwe kookboek ‘Ovenschotels’ verzamelde hij zesenzestig recepten, rangschikte ze per seizoen en zette de lokale telers en boeren in de schrijnwerpers. Het boek is nog niet uit, maar wij mogen jullie alvast exclusief drie recepten tonen: een kruidige parmentier, een verfijnd vispotje en een gezellige racletteschotel. -
Jobat
Dit zijn de 5 grootste afknappers op je cv
Je cv moet ervoor zorgen dat een potentiële werkgever of recruiter je uitnodigt voor een gesprek. Het is dus van groot belang dat je met je cv niet je eigen ruiten ingooit. Jobat.be overloopt daarom vijf afknappers die je absoluut moet vermijden. -
Communie- of lentefeest op de planning? Zo kies je de perfecte handtas
Het is mei, en dat betekent dat het communie- en lentefeestseizoen weer volop losbarst. Al hebben we met dit mooie weer helemaal geen reden nodig om te feesten. Je hoofd breken over de juiste look? Nergens voor nodig. Deze twaalf handtassen maken elke outfit af. -
Beïnvloeden sociale media wat we eten? “Voor je het weet lijkt fastfood de norm”
Foto’s van een groot pak friet, een bord vol kroketten of een extra cheesy pizza. Wie frequent door sociale media scrolt, krijgt nagenoeg elke dag plaatjes van lekker voer op z’n feed. Een mens krijgt er niet alleen honger van: uit onderzoek blijkt dat zulke beelden ook effecten kunnen hebben op wat we eten.