Heerlijke kost voor de krokusvakantie: 3 gerechten waar het hele gezin van smult
Er zijn gerechten waar iedereen in het gezin gelukkig van wordt. Denk maar aan spaghetti bolognese of steak met frietjes. Foodstylist Sonja Peeters gooit het over een iets andere boeg. Met onze drie favorieten, overheerlijke kippensoep, smeuïge puree met homemade hamburgers en pasta met geroosterde groenten, breid je deze krokusvakantie je lijstje aan familietoppers beslist uit.
1. De lekkerste kippensoep
Voor 4 personen, 1u40 min. bereidingstijd
Dit heb je nodig:
Voor de bouillon:
• 2 ½ l water • 1 hele braadkip van goede kwaliteit • 1 ui, in ringen • 2 teentjes knoflook, gepeld • 2 stengels selder, in stukken • 1 wortel, geschild, in repen • 4 laurierblaadjes • 1 tl zwarte peperkorrels
• 2 stengels selder, in reepjes • 2 wortelen, geschild, in plakjes • 150 g orzo (soort gedroogde pasta) • 2 el fijngehakte peterselie • peper en zout
Zo ga je te werk:
1. Breng voor de bouillon het water met de kip, ui, look, selder, wortel, laurier, peperkorrels en een flinke snuf zout op een hoog vuur aan de kook. Zet het deksel op de pan en laat de bouillon op een zacht vuur 1 uur sudderen.
2. Haal de kip uit de soep en laat wat afkoelen. Zeef de bouillon. De groenten heb je niet meer nodig. Trek het vlees van de kip in slierten.
3. Giet de bouillon terug in de pan. Voeg de verse selder, wortels, orzo en het kippenvlees toe. Kruid met peper en zout. Laat de soep nog 12 minuten koken.
4. Schep de soep in borden en werk af met de peterselie.
TIP: Als je een soepkip gebruikt, laat de bouillon dan 2 uur sudderen voor je hem zeeft.
2. Smeuïgste puree met homemade burgertjes en zoete ui
Voor 4 personen, 40 min. bereidingstijd
Dit heb je nodig:
• 800 g pureeaardappelen • 500 g gemengd gehakt • 2 lente-uitjes, in fijne ringen • 2 el verse tijmblaadjes • 1 ei • 20 g paneermeel • 2 el geroosterde pijnboompitjes • 1 tl mosterd • 2 grote zoete uien • 1 el balsamicoazijn • 1 el bloem • 400 ml vleesbouillon • 1 tl perensiroop • boter • 120 ml warme melk • peper en zout
Zo ga je te werk:
1. Schil de aardappelen, halveer en kook ze gaar in licht gezouten water.
2. Meng de lente-uitjes, tijm, het ei, paneermeel, pijnboompitten en de mosterd onder het gehakt. Kruid met peper en zout en maak er met vochtige handen kleine burgers van.
3. Pel de uien en snij ze in ringen. Bak de burgertjes aan beide kanten goudbruin en gaar in boter. Haal ze uit de pan en dek af met aluminiumfolie. Giet de boter uit de pan, smelt er een nieuw klontje in en laat de uiringen op een zacht vuurtje 15 minuten bakken. Blus met balsamicoazijn, bestrooi met de bloem en giet er de bouillon bij. Roer er de perensiroop onder en kruid met peper en zout. Laat de saus indikken en leg de burgers in de saus om op te warmen.
4. Giet de aardappelen af en pureer ze met een stamper. Roer er een klontje boter onder en giet er de melk in delen bij tot je een smeuïge puree krijgt. Kruid met peper en zout. Serveer de burgertjes met de uiensaus en de puree. Werk af met wat extra tijm.
TIP: Door warme melk te gebruiken, vermijd je dat de puree kleverig wordt.
3. Pasta met geroosterde groentesaus
Voor 4 personen, 1u15 min. bereidingstijd
Dit heb je nodig:
• 800 g tomaten • 450 g puntpaprika • 1 kleine courgette • 2 sjalotten • 100 g aardappelen • 1 limoen • 2 takjes rozemarijn • 2 teentjes knoflook • 2 el balsamicoazijn • handvol basilicum • 70 g tomatenpuree • 100 ml rode wijn • 1 à 2 tl honing • 400 g pasta • Parmezaanse kaas • handvol verse oreganoblaadjes • olijfolie • peper en zout
Zo ga je te werk:
1. Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een ovenplaat met bakpapier.
2. Snij de tomaten in parten en verwijder de pitjes. Verwijder de zaadlijsten van de puntpaprika’s en snij ze in stukken. Snij de courgette in plakken. Pel de sjalotten en halveer ze. Schil de aardappel en snij in stukken. Halveer de limoen. Leg alle groenten op de ovenplaat. Hak de rozemarijnnaaldjes fijn en strooi over de groenten. Pers er ook de look boven. Bedruppel met de olijfolie en balsamico. Kruid met peper en zout en hussel alles goed onder elkaar. Leg er de limoenhelften bij en zet 30 minuten in de oven.
3. Schep vervolgens alle gare groenten in een blender. Pers er het limoensap bij, voeg de basilicum toe en mix glad. Giet de saus in een pan, voeg de tomatenpuree toe, de rode wijn en de honing. Breng de saus op een laag vuur aan de kook en laat 30 minuten pruttelen.
4. Kook de pasta beetgaar in licht gezouten water. Schep de pasta onder de saus en verdeel over de borden. Werk af met de parmezaan en oregano.
TIP 1: Deze rijke groentesaus combineert ook perfect met gebakken gehaktballetjes, kippenblokjes of scampi’s.
TIP 2: Rooster een kleine chilipeper mee met de groenten. Het geeft de saus extra pit.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Het beste van twee werelden: de ginsecco is de perfecte cocktail voor de feestdagen
-
Vandaag is het Margarita Dag: 3 lekkere recepten om te proosten
Zet het ijs maar koud en haal de tequila naar boven, want vandaag, op 22 februari, is het Margarita Day. Het originele recept werd in 1948 bedacht door een zekere Margaret Sames. En nu is het nog altijd een van de meest bestelde drankjes in cocktailbars wereldwijd. Heb jij zin om vanavond zelf aan de slag te gaan? Dan serveren we drie recepten: de klassieker en twee funky varianten. Santé! -
Wie luxe wilt uitstralen, kiest het best voor een onopvallende, simpele handtas
Gedaan met handtassen vol glitters, goud en tierlantijntjes. Cleane, gestroomlijnde tassen zijn deze zomer een echte hit. Want dat past perfect bij de nieuwste modetrend, quiet luxury, waarbij je kiest voor eenvoud. Simpel, maar niet minder luxueus! Wij selecteerden 15 minimalistische tassen die passen bij de hype én een levenlang meegaan. -
-
Mijntelco
Tweede prijsverhoging voor Telenet in één jaar tijd: dit zijn alternatieven voor een lagere telecomfactuur
-
Lidl
De lente op je bord: zeebaarsfilet met salsa verde en bonenslaatje
Daar is de lente, daar is de z... zeebaarsfilet! Oké, op de meteorologische lente is het nog even wachten, maar met dit lekkere visrecept kom je alvast in de juiste sfeer. De salsa verde, op basis van munt en koriander, zorgt voor een zalig zuiders smaakje. -
Livios
Geen airco, maar toch een frisse woning? Deze negen tips helpen je op weg
Voor je denkt aan de plaatsing van een airco of omgekeerde warmtepomp, kijk je best eerst eens naar wat je zelf al kan doen. Met deze negen tips van bouwsite Livios kan je je huis ook koelen: want door de warmte buiten te houden tijdens zonnige dagen, laat je de temperatuur in je woning een aantal graden zakken. -
Beter dan een bord of een bowl? ‘Blates’ veroveren onze keukentafels