Feestelijke bruschetta van Jeroen Meus
ReceptBruschetta zijn simpele Italiaanse aperitiefhapjes die je heel gemakkelijk tot een chique feestversie kunt pimpen. Zo bedacht ik een pittige sambal met scampi, een creatieve combinatie van aardpeer met stukjes zwarte pens en een bruschetta met gerookte zalm en frisse ricottacrème. Neem de tijd om elk hapje mooi te dresseren en dien het feestelijk op.
Met scampi en verse sambal
Ingrediënten voor 4 personen:
- 2 sjalotten
- 1 teentje look
- 1 rode chilipeper
- olijfolie
- 50 g tomatenpuree
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel honing
- 1 eetlepel xeresazijn
- snuifje komijnpoeder
- 8 (diepvries)scampi's, maat 16/20
- 1/4 limoen
- peper en zout
- 8 sneetjes gegrild (wit) stokbrood
Bereidingstijd:
20 minuten voorbereiding + 10 minuten op het moment zelf
Bereidingswijze:
De dag voordien
Maak de sambal. Snipper de sjalotten heel fijn en plet het teentje look. Haal de zaadjes uit de chilipeper en snij het vruchtvlees in heel kleine stukjes.
Verhit wat olijfolie in een steelpannetje en stoof de sjalot, de chilipeper en de look aan. Voeg, wanneer de sjalotten glazig zijn, de tomatenpuree, de sojasaus, de honing, de azijn en het komijnpoeder toe. Laat 5 minuten stoven, roer regelmatig, en kruid met peper en zout. Haal van het vuur en laat de sambal afkoelen.
Een paar uur op voorhand
Laat de scampi's ontdooien. Pel ze maar laat het staartje zitten, snij elke scampi overlangs in tweeën en haal er het darmkanaal uit. Bewaar ze in de koelkast.
Op het moment zelf
Kruid de scampi's met peper en zout. Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan en bak de scampi's gaar in de hete olie, aan elke kant ongeveer 1 minuut.
Snij het kwartje limoen in vier halve maantjes.
Bestrijk elk sneetje gegrild stokbrood met een eetlepel sambal, leg er een gebakken scampi op en werk af met een plakje limoen. Serveer meteen.
Met zwarte pens en crème van aardperen
Ingrediënten voor 4 personen:
- 200 g aardperen
- 1 witte (zoete) ui
- klontje boter
- 100 ml kippenbouillon of groentebouillon
- 20 g boter
- 15 g (gele) mosterdzaadjes
- 4 eetlepels xeresazijn
- 1 eetlepel suiker
- 4 eetlepels water
- 2 zwarte pensen
- peper en zout
- 8 sneetjes gegrild (bruin) stokbrood
Bereidingstijd:
20 minuten voorbereiding + 10 minuten op het moment zelf
Bereidingswijze:
De dag voordien
Maak de crème van aardperen op voorhand.
Schil de aardperen en doe ze meteen in een kommetje water tegen het verkleuren. Pel de ui en snij hem fijn.
Snij de aardperen in blokjes. Verhit een klontje boter in een pannetje en stoof de aardperen en de ui aan, tot de uisnippers glazig zijn.
Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Laat de aardperen op een rustig vuur onder deksel stoven tot ze helemaal gaar zijn; reken op 15 minuten.
Giet de aardperen af en mix ze met de boter tot een smeuïge crème. Kruid met peper en zout. Laat afkoelen.
Doe de mosterdzaadjes, de azijn, de suiker en het water in een steelpannetje en breng aan de kook.
Laat een halfuurtje rustig sudderen tot de mosterdzaadjes zacht zijn. Is het vocht sneller verdampt, voeg dan nog wat water toe. Laat de zaadjes afkoelen.
Op het moment zelf
Snij de zwarte pensen in schuine plakken van 1 centimeter en bak ze kort aan twee kanten, in hete boter.
Bestrijk elk sneetje stokbrood met een flinke eetlepel aardpeercrème, leg er 3 stukjes pens op en werk af met een theelepel mosterdzaadjes. Serveer meteen.
Met gerookte zalm, kruidenomelet en ricottacrème
Ingrediënten voor 4 personen:
- 100 g ricotta
- toefje wasabi
- enkele takjes dille
- 50 g kruidenkaas
- sap van 1/2 limoen
- 4 eieren
- scheutje melk
- eetlepel gehakte kervel
- 1/2 bussel bieslook
- eetlepel gehakte krulpeterselie
- klontje boter
- 200 g gerookte zalm in plakjes
- 20 g haringeitjes
- feestelijke prikkers (10 cm)
- peper en zout
- 8 sneetjes gegrild (meergranen) stokbrood
Bereidingstijd:
15 minuten voorbereiding + 5 minuten op het moment zelf
Bereidingswijze:
De dag voordien
Maak de ricottacrème op voorhand.
Meng de ricotta met de wasabi, de fijngesneden dille, de kruidenkaas en het limoensap, en breng op smaak met peper en zout. Bewaar in de koelkast.
Een paar uur op voorhand
Kluts de eieren in een kom met een scheutje melk en breng op smaak met peper en zout. Snij de kervel, bieslook en peterselie fijn en voeg toe. Verhit een klontje boter in een kleine pan (max. 20 cm diameter), giet er het eiermengsel in en verlaag het vuur meteen. Laat de omelet heel rustig garen; draai ze niet om. Zet de omelet opzij.
Op het moment zelf
Scheur de omelet in 8 stukken. Bestrijk elk sneetje stokbrood met een flinke laag ricottacrème. Leg er een stuk omelet op, schik er een plakje zalm in een hoopje op, zet vast met een prikker en eindig met een toefje haringeitjes.
Zo maak je bruschetta
Neem een groot stokbrood of drie kleine (wit, bruin en meergranen). Snij van elk stokbrood 8 schuine plakken van 1,5 cm (je hebt er 24 in totaal nodig), besprenkel ze met wat olijfolie en rooster ze 10 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C, tot ze goudbruin en krokant zijn. |
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Lidl
Hartverwarmende winterkost: varkenshaasje met pasta en mosterdsausje
Dat je met een hasselback alle kanten uit kunt, bewijst dit recept. Geen aardappelen dit keer, wel een smaakvol varkenshaasje, heerlijke spirelli (al dente gekookt!), zongedroogde tomaten en worteltjes. Een hartig mosterdsausje maakt het geheel extra smeuïg. -
Feest in een glas! Speciaal voor NINA creëert barman Philip 3 verfijnde (en simpele!) cocktails om het eindejaar te vieren
Niks mis hoor, met schuimwijn. Maar af en toe mag het wat specialer zijn. Serveer je gasten met oudjaar eens een lekkere cocktail, bijvoorbeeld. Geen idee hoe eraan te beginnen? Ervaren cocktailbarman Philip De Bruijn geeft drie recepten. Ze zijn poepsimpel, lekker als aperitief en ideaal om mee te proosten als de klok middernacht slaat. Santé! -
Gezonde ‘Green Goddess Salade’ verovert TikTok: dit is het recept
Vegan, voedzaam en verrukkelijk: de green goddess-salade van foodbloger Baked by Melissa verovert de wereld. Op TikTok heeft de hashtag #greengoddesssalad al bijna 28 miljoen views. Dat je het groene gerecht in één-twee-drie op tafel tovert, verklaart ongetwijfeld gedeeltelijk het succes. Wil je zelf ook eens proeven? Wij delen het recept. -
-
Livios
Meer privacy én groen in je tuin? Deze natuurlijke afscheidingen plaats je in een wip
Droom je van een tuin die je een vakantiegevoel geeft? Dan is één van je vereisten waarschijnlijk ook dat je buren geen inkijk hebben. Bouwsite Livios lijst tien oplossingen op waarmee je in een handomdraai voor meer groen en privacy in je tuin zorgt. -
TV15
Bekijk hier de eerste beelden van Johny Voners als angstaanjagende maffiabaas in ‘Een goed jaar’
We kennen hem vooral als de sympathieke Xavier uit ‘F.C. De Kampioenen’, maar wijlen Johny Voners had wel meer in z'n mars. Dat bewees de acteur in de gloednieuwe Streamz-reeks ‘Een goed jaar' — z’n laatste rol ooit — waarin hij een Antwerpse maffiabaas vertolkt. Minder sympathiek, maar daarom niet minder straf. -
Lidl
De lente op je bord: zeebaarsfilet met salsa verde en bonenslaatje
Daar is de lente, daar is de z... zeebaarsfilet! Oké, op de meteorologische lente is het nog even wachten, maar met dit lekkere visrecept kom je alvast in de juiste sfeer. De salsa verde, op basis van munt en koriander, zorgt voor een zalig zuiders smaakje. -
Wel de smaak, niet de tranen: ‘Sunions’ zijn de allereerste uien op aarde waarvan je niet moet huilen
Ajuinen zijn essentieel in de keuken, ze brengen tal van gerechten op smaak. Alleen het snijden van de groente is helaas bijzonder vervelend: uien creëeren vele ongewilde tranen. Amerikaanse bedrijven hebben daar nu een oplossing voor gevonden. Ze ontwikkelden ‘sunions’, een nieuwe soort uit. Mét dezelfde zoete smaak en textuur, minus de tranen.