Er zijn heel wat paaseieren met gezouten karamel: hoe deze smaak zo populair werd
Pasen en chocolade-eieren, ze zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar. De klassiekers zijn witte, pure en melkchocolade. Maar dit jaar liggen de winkels ook vol met paaseitjes met gezouten karamel. Deze smaak is altijd een schot in de roos. Waarom vinden we het zo lekker?
Met kinderen naar een supermarkt gaan is tegenwoordig een hels karwei. Want met Pasen op komst staat er overal chocolade uitgestald. Het resultaat: veel geblèr. ‘Mamàààà, ik wil dat!’ En eerlijk: we kunnen hen geen ongelijk geven. Zeker als het gaat over paaseitjes met de smaak van salted caramel. Enkel mensen met veel discipline kunnen eraan weerstaan. “Het is een van de meest geliefde en populaire smaken én de snelst groeiende smaak in het chocolade-assortiment”, zegt het familiebedrijf Libeert bevestigend.
Oorsprong
Chocolade met zeezout en karamel vind je trouwens niet alleen bij paaseitjes, maar ook bij chocoladerepen, snoep, M&M’s, ... Supermarkten liggen er vol mee. Dat hebben we te danken aan een zekere Henri Le Doux, een Franse patissier die eind jaren 70 experimenteerde met een klontje boter in zijn bekende karamel. Zijn caramel au beurre salé werd al snel een bekend Bretoens streekproduct. Hij kreeg er zelfs een award voor. In 1980 won hij een prijs voor beste dessert van Frankrijk op de internationale wedstrijd Salon International De La Confiserie.
Het duurde niet lang of andere chocolatiers begonnen ook te experimenteren met de unieke smaak. Verschillende luxezaken boden pralines, macarons en andere lekkernijen aan met een vleugje zoet en zout. In 2008 verscheen de smaak ook voor het eerst in de supermarkt: het merk Häagen-Dazs verkocht ijs met gezouten karamel. Bij ons brak de smaak echt door dankzij Tony’s Chocolonely, de hippe, eerlijke chocoladerepen met kleurrijke verpakkingen. Hun chocoladereep met melk-karamel-zeezout blijft de meest populaire uit het assortiment.
Onweerstaanbare combinatie
De vraag van één miljoen: waarom kunnen we niet weerstaan aan de combinatie van zout en karamel? Verschillende wetenschappers hebben zich erin verdiept en uit hun onderzoeken blijkt dat de combinatie van zoet, zout en lekker vettig dezelfde stoffen in onze hersenen losmaakt als een shot heroïne. Elke hap zorgt voor vuurwerk in ons brein en geeft je goesting in meer.
“Daarbij komt nog dat karamel een nostalgisch gevoel veroorzaakt”, vult foodtrendwatcher Nathalie Bekx aan. Ze redeneert dat elke grootmoeder vroeger een pak met karamellen of kleverige bonbons in de kast had staan. “Bij onze grootouders aten we zoetigheid en zelf zijn we de hartige chips-generatie. De combinatie van beide is een succes.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Proeven van het wildseizoen? 3 trendy herfstgerechten met everzwijn, hert en eend
Wild is weer helemaal hip en trending want het wildseizoen is volop aan de gang. Hét moment bij uitstek om te genieten van heerlijke klassiekers met een lekker stukje vlees. Voor wie het deze herfst net iets spannender wil, serveren we jullie alvast deze drie vleesgerechten met een kwinkslag. Succes gegarandeerd! -
PREMIUMSchellebelle
RECONSTRUCTIE. De Schellebellemoord, met peetvader Prosper als meesterbrein: “De enige vijand die Eddy had, was zijn papa zelf”
-
Jobat
Bijverdienen: hier kan je terecht en dit loon mag je verwachten
De inflatie is torenhoog: in maart bereikte ze maar liefst 8,31 procent, aldus Belgisch statistiekbureau Statbel. Enkel in maart 1983 kwam de inflatie met 8,92 procent nog hoger uit in ons land. Heb je nood aan een extra financiële injectie om de eindjes aan elkaar te knopen? Dan biedt een bijverdienste mogelijk een uitweg. Jobat.be geeft een overzicht van de opties. -
-
Vrolijk en energiek van ontbijt tot avondeten? Met deze recepten kom je zonder dip de dag door
De hele dag gevarieerd, gezond en lekker eten boost je humeur. Trek jij ook de kaart van energieke en dipvrije dagen? NINA’s foodstylist Sonja Peeters helpt met het juiste menu. Van een krokante tortilla tot gelakte roodbaars met groene groenten: laat je inspireren door deze drie geluksbordjes! -
Ninashop
The backpack is back! De mooiste rugzakken voor de lente
De tijd dat je een rugzak enkel op de schouders van festivalgangers spotte, is definitief voorbij. Investeren in een luxueuze leren rugzak geeft net zoveel voldoening als eindelijk die gedroomde designertas aan de haak slaan. The backpack is back, en hij blijft ook voor een tijdje. Ninashop.be ging voor jou op zoek naar de knapste exemplaren -
In de ranglijst van beste voedingsstijlen voor 2022 scoort dit alwéér het hoogst
Zoals elk jaar brengt het U.S. News & World Report met de hulp van voedingsexperts een ranking van de beste voedingsstijl van het moment uit. Denk daarbij niet meteen aan gewichtsverlies – al geeft het panel elk dieet daarvoor ook een score op vijf. Ook eetpatronen die meer gebonden zijn aan een levensstijl, zoals vegetarisch of Aziatisch, verschijnen in de lijst. De winnaar? Die zagen we van mijlenver aankomen. -
Lidl
Wrap it up! Lekker makkelijk: fajita's met gewokte savooi en rundsreepjes
De fajita hebben we als lekkernij in een jasje te danken aan de Tex-Mex, ofwel de Texaans-Mexicaanse keuken. Je kan de wraps naar hartenlust beleggen met ingrediënten naar keuze, maar voor deze versie gebruiken we verfijnde entrecôte, in dunne reepjes gesneden, en krokant gewokte savooikool.
4 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerRik Moens
Guido De hornois
Sandra Verburgh
Dany Herman