Eendenborst met portosaus: over dit kerstmaal wordt nog jaren nagepraat
LidlHet is maar één keer per jaar Kerstmis, dus dan mag je alles uit de keukenkast halen om je gezin te verwennen. Door hen eendenborst met portosaus te serveren, bijvoorbeeld. Voor een gerecht met zo veel restaurantallures is het recept trouwens best behapbaar!
Delen per e-mail
Wat heb je nodig (voor 4 personen)
2 eendenborstfilets
800 g pompoen
bosje tijm
4 teentjes knoflook
1 tl cayennepeper
1 tl nootmuskaat
300 ml rode porto
25 g boter
600 g pommes duchesse
olijfolie
peper en zout
Zo maak je het:
1. Verwarm de oven voor op 220°C. Snij de pompoen in twee en schep er de draden en pitjes uit. Snij de twee helften in halve maantjes. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg er de pompoenpartjes op. Pers er de knoflook bij en leg er de tijmtakjes tussen, bedruppel met olijfolie en kruid met het cayennepeper, nootmuskaat en zout. Hussel alles een beetje door elkaar en zet 30 minuten in de oven. Schep halverwege om.
2. Breng de porto met de gevogeltefond aan de kook. Laat tot 2/3de inkoken.
3. Snij ondertussen met een scherp mes een diagonaal raster van ondiepe inkepingen in de vetlaag van de eendenfilets. Kruid de vetlaag met peper en zout. Bak ze op de vetkant in een droge, hete koekenpan 2 minuten. Bak de andere kant een halve minuut. Haal ze uit de pan en leg ze in een ovenschaal, dek af met aluminiumfolie en zet 8 minuten mee in de oven. Laat ze daarna nog 8 minuten rusten.
4. Frituur de pommes duchesse goudbruin. Klop met een garde de boter in blokjes door de ingekookte portosaus. Breng op smaak met wat zout.
5. Verdeel de gegrilde pompoen over de borden. Snij de eendenborstfilets in dunne plakjes en leg ze mooi op de pompoen. Lepel er de saus over, garneer met extra tijm en geef er de pommes duchesse bij.
Wil je de recepten en artikels van NINA KOOKT in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios Val jij voor de charme van een tiny house? Zoveel kost het je
Om een woning te kopen of te (ver)bouwen heb je al snel een grote som geld nodig waar je jaren voor afbetaalt. Dat verklaart de populariteit van meer alternatieve woonvormen, zoals tiny houses. Daarbij woon je op kleiner en met minder spullen, maar wel met meer financiële vrijheid. Hoeveel betaal je voor zo’n tiny house? Bouwsite Livios vroeg het aan Tiny House Belgium. -
Lidl Zo maak je chili con carne op z'n Vlaams
Wat krijg je als je de Mexicaanse klassieker chili con carne zou klaarmaken met oer-Vlaamse ingrediënten? Een verrassend stoofpotje met worstjes, bonen, aardappelen en een toefje peterselie in plaats van koriander. -
5 leuke manieren om stress te verminderen
Stress lijkt wel dé ziekte van onze tijd. Heel wat mensen zijn dan ook op zoek naar manieren om hun stressniveau te verlagen. Naast meer sporten en bewegen, blijkt ook creatief zijn een goede uitlaatklep om je stress onder controle te houden. Heb jij je creatieve hobby nog niet gevonden? We geven je graag enkele suggesties mee. -
-
PREMIUM
Topchef Luc Bellings deelt zijn favoriete kerstrecept op mama’s wijze: “Ma is tot vandaag mijn inspiratiebron”
Waarom kiest een chef voor een leven in de keuken? Als je écht doorvraagt, kom je bijna altijd uit bij een kooklustige moeder, grootmoeder of schoonmoeder. Deze week: sterrenchef Luc Bellings over de kerstfazant van zijn overleden moeder. “Mijn ma kookte elke dag zeer uitgebreid, en dan stond ik naast haar op een stoeltje aan het fornuis.” -
PREMIUM
Goed Gevoel Diëtiste Sanne Mouha geeft tips om je kerstdiner gezond en schuldvrij te houden: “Wat dacht je van wraps als voorgerecht?”
-
Multimedia Slechte wifi? Deze toestellen versterken je signaal tot in het kleinste kamertje
Je wifinetwerk is op zijn sterkst in de onmiddellijke buurt van je draadloze router. Hoe verder in de woning, hoe minder sterk je signaal vervolgens wordt. Als dat problematisch is, kan je het bereik uitbreiden met een wifi repeater. We bekeken enkele populaire modellen. -
PREMIUM
3 experts vertellen welke alcoholvrije dranken net zo goed smaken als de real deal (+ win een fles!)