Drie eenvoudige recepten van Paul Bocuse waarmee je dit weekend eer kan betonen aan de overleden topchef
Paul Bocuse is op 91-jarige leeftijd overleden. Hier vind je drie gemakkelijke recepten van Franse topchef, die geldt als een van de grootste gastronomen van de 20ste eeuw.
1. Tarte tatin
Voor een persoon heb je nodig: een appel, 15 gram suiker en zeven gram boter.
Eerst maak je caramel door suiker te verwarmen in een pannetje. Wanneer die een goudbruine kleur heeft en begint te schuimen, meng je de boter erdoor. Let op dat de caramel niet te donker wordt. Je giet hem dan in een klein aluminium bakje, waarna je er een geschilde appel zonder klokhuis bovenop legt. De holte van het klokhuis vul je op met een stuk van een andere appel, waarna het bakje een uur in de oven kan op 150 graden.
De schil en het klokhuis hou je bij in een pannetje, dat je vult met water en aan de kook brengt. Je verwijdert de schillen en het klokhuis en laat je de vloeistof verder inkoken.
Met kruimeldeeg maak je een bodempje ter grootte van het bakje. Dat plaats je bovenop de appel die uit de boven komt, waarna je het geheel nog even aandrukt en omdraait. Met een penseel smeer je wat van de de ingekookte vloeistof, pectine, over de omgedraaide appel.
2. Gegratineerde macaroni
Voor zes mensen heb je nodig: macaroni, een teentje look, muskaatnoot, peterselie, salie, een kleine ajuin, boter, een liter melk, 750 ml room, peper, zout en 300 gram vers geraspte kaas.
Je botert een pannetje goed in, waarna je er melk ingiet met zout, peterselie, salie en een ongesneden ajuintje. Je neemt ongeveer tien gram zout per liter melk. De melk breng je aan de kook, net als 750 milliliter room. Met de geplette look wrijf je een grote pan in, waarna je die besmeert met boter.
Bij de kokende melk giet je de macaroni, die je vijf à tien minuten laat koken voor je hem afgiet. Hij kan dan in de grote pan, waarna je de ajuin, de peterselie en de salie verwijdert. Er kan flink wat peper en nootmuskaat bij, en een royale klomp boter. Dan volgt de room, en meteen daarna zo'n 300 gram kaas. Het geheel gaat dan nog een halfuur in een 180 graden warme oven.
3. Gepocheerde eieren in Beaujolaissaus
Hiervoor heb je nodig: vier eieren, Beaujolaiswijn, ajuin, peterselie, boter, beurre manié, geroosterd brood.
In een pot verwarm je een royale klomp boter met ajuinsnippers. Je giet de wijn erbij en laat hem een halfuur inkoken. Daarna zet je het vuur een beetje zachter en giet je de eieren er voorzichtig bij. Met een grote lepel hou je ze apart, waarna ze mooi purper kleuren. Na ongeveer vijf minuten haal je ze voorzichtig uit de wijn.
Die wijn laat je verder inkoken met flink wat gesnipperde look, peper, een paar snuifjes zout en een grote eetlepel beurre manié. Dat is een bindmiddel dat bestaat uit een gelijke hoeveelheid boter en bloem.
De eieren leg je op geroosterd brood (croutons) dat werd ingesmeerd met look. Net voor het opdienen meng je nog wat gesnipperde peterselie in de pot, waarna je nog wat ingekookte wijn met peterselie over de gepocheerde eieren giet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tweakers
Een topsmartphone voor amper 175 euro: onze techexpert toont waar je kwaliteit krijgt voor een beperkt budget
Niet iedereen wil of kan zomaar 1.000 euro of meer ophoesten voor een nieuwe smartphone. Donovan Kerssenberg, expert in het segment smartphones bij technologiesite Tweakers, tipt zijn drie absolute aanraders van het moment voor een kleiner budget: minder dan 250 euro, 250 à 500 euro en meer dan 500 euro. -
‘Pizza toast’-recept van topmodel Hailey Bieber verovert het internet en is perfect voor wie houdt van pizza en burrata
Vraag naar iemand z’n favoriete comfortfood, en heel wat mensen zullen ‘pizza’ antwoorden. Zo ook Hailey Bieber (25). Haar favoriete date night is pizza bestellen en in de zetel kruipen met manlief Justin Bieber. Als ze zelf aan de slag gaat in de keuken, verkiest ze ‘pizza toast’. Even lekker en supersnel klaar. Ze deelde haar recept op TikTok en creëerde een gigantische hype op de video-app. -
Lidl
Verover het hart van je geliefde met deze Italiaanse gehaktballetjes
Samen genieten van een heerlijk diner: that’s amore. En de beroemdste tortelduifjes uit de filmgeschiedenis, Lady en de Vagebond, wisten al dat liefde door de maag gaat. Smul samen van deze Italiaanse gehaktballetjes en laat de passie oplaaien. -
-
Wereldberoemde Franse chef-kok Paul Bocuse (91) overleden
De Franse topchef Paul Bocuse is op 91-jarige leeftijd overleden. Bocuse was een van de bekendste chef-koks ter wereld en beschikte al meer dan vijftig jaar over een restaurant met drie Michelinsterren. -
Queen Elizabeth lanceert bakwedstrijd voor haar verjaardagsdessert. Dit zijn 3 geliefde recepten van de zoetekauw
Dit jaar zit de Britse Queen Elizabeth (95) zeventig jaar op de troon. Haar feest in juni zal vier dagen duren, maar deze week start in het Verenigd Koninkrijk wel al de ‘Platinum Pudding Competition’. Deelnemende bakkers proberen een nieuw dessert te creëren voor The Queen, dat iedereen zal eten tijdens de festiviteiten. De winnaar wordt pas binnen enkele maanden bekendgemaakt, dus voor wie niet kan wachten zetten wij nu al drie favoriete recepten van de Queen op een rij. -
Livios
“Dit is een maand, waarin de meeste snoeiwerken uitgevoerd mogen worden”: alle tuinklussen in maart op een rijtje gezet
In maart breekt de lente aan. Het is het startsein voor menig hobbytuinier, maar vorstperiodes kunnen flink wat schade aanrichten. Bouwsite Livios vroeg aan tuinexpert Bart Verelst wat je in maart beter wel en niet doet in je tuin. -
Gouden Formule 17
Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1
De eerste twee GP’s van het nieuwe F1-seizoen zitten er intussen al even op. En zo ook de eerste speeldag van de Gouden Formule 1. Betekent dit dat jij te laat bent om jouw droomteam nog in te schrijven? Neen hoor, helemaal niet: ga aan de slag voor de volgende GP in Australië (en de rest van het seizoen) en scoor nog steeds prachtige prijzen.
7 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageercensor
Jan Heyvaerts
Anoniem
lilianne van neylen
Desmet Jacques