Bordje niet leeg? In dit restaurant betaal je daar boetes voor
Wij moesten thuis ook altijd braaf ons bord leegeten ('anders geen dessert!'), maar bij enorme porties op restaurant durven we die regel al eens aan onze laars lappen. Dat is buiten enkele Aziatische restaurants in Duitsland gerekend. Zij rekenen een boete aan bij klanten die restjes laten liggen, om zo voedselverspilling tegen te gaan.
Delen per e-mail
"Iss deinen Teller leer, dann gibt es morgen gutes Wetter" , zo staat er te lezen op de menukaart van Yuoki, een sushi- en grillrestaurant in het Duitse Stuttgart. Vrij vertaald: "Eet je bordje leeg, dan wordt het morgen mooi weer." Alsof het een opmerking van je moeder tegen je 7-jarige zelf betreft, maant het restaurant zijn klanten aan om alles tot de laatste kruimel binnen te spelen.
Klinkt sadistisch voor mensen met een kleine maag, maar deze kanttekening nuanceert: het restaurant werkt met een "all-you-can-eat"-buffet. Voor een vaste prijs schep je zoveel op je bord als je zelf wil en vooral kan eten. Om tegen te gaan dat mensen veel te veel opscheppen dat daarna in de vuilnisemmer belandt, rekenen de uitbaters een prijs aan voor wie niet alles netjes heeft opgegeten.
Het concept is 'eet alles wat je kan op', niet 'gooi alles wat je kan weg'.
Een principiële euro
"Het concept is 'eet alles wat je kan op', niet 'gooi alles wat je kan weg',", legt zaakvoerder Guoyu Luan uit. Na 20 jaar ervaring in de horeca is hij maar al te goed vertrouwd met gulzige klanten, die enorme bergen opscheppen om daarna verbaasd te constateren dat ze niet alles in hun maag gestouwd krijgen. Wie zijn zelf opgeschept bord niet leeg eet bij Yuoki, moet daarom uit principe 1 euro betalen. De winst die Luan hiermee maakt schenkt hij aan een goed doel.
Ogen groter dan je maag
Yuoki is overigens niet het enige Aziatische restaurant in Duitsland dat deze maatregel heeft ingevoerd. Ook bij Okiii, een Japans restaurant in Düsseldorf, betaal je 1 euro als je resten van het koud buffet op je bord laat liggen, en 2 euro als het lekkernijen van het warme buffet betreft. In het Chinees-Mongolische restuarant Himalaya in het Duitse Menden betaal je zelfs 2 euro per 100 gram overschotten op je bord. Ook in Nederland zouden sommige zaken deze maatregel al hanteren. Zorg er dus toch maar voor dat die ogen niet groter zijn dan je maag, om nogmaals je moeder tegen je 7-jarige zelf te citeren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobs Sportief aangelegd? In deze jobs zit je zelden op een stoel
Voor sommige sportievelingen is een hele dag op een stoel moeten zitten de grootste gruwel die ze kunnen bedenken. Wil jij ook liever een job waarin je veel kan wandelen, lopen, fietsen of bewegen? Jobat.be ging op zoek naar enkele jobs die ook goed zijn voor je conditie. -
Woningbrand voorkomen: hoe zit het met jouw kennis over brandveiligheid?
Het schrikbeeld van je huis dat in vlammen opgaat is hopelijk niet iets dat dagelijks door je hoofd spookt. Toch is het belangrijk af en toe wél stil te staan bij deze mogelijkheid. De brandweer dient immers niet enkel om katten uit bomen te redden, maar blust in ons land alleen al zo’n 10.000 branden per jaar. Met de juiste kennis en voorzorgen voorkom je dat ze moeten oprukken richting jouw adres. -
Spaghetti, penne, fusilli: welke pasta hoort bij welk gerecht?
We weten niet hoe dat bij jullie zit, maar wij worden persoonlijk nogal eens overvallen door keuzestress bij de rekken met pasta in de supermarkt. Linguine? Fusilli? Of toch penne? Gesteld dat je het verschil al kent tussen deze soorten. Pastakenner Colu Henry helpt ons de spaghettiknoop te ontwarren, door uit te leggen welk type pasta het beste bij welk gerecht past. -
-
Deze maaltijden ogen heerlijk maar zijn absoluut oneetbaar
Een groep Australische kunstenaars heeft met engelengeduld filmpjes gemaakt van hoe je aan de hand van recepten smakelijk ogende maaltijden van papier bereidt. Het maken van zo'n videootje kost gemiddeld een paar weken, maar het ogenschijnlijk simpele pastagerecht 'penne met gehaktballetjes' bleek zo ingewikkeld dat het anderhalve maand duurde voordat het filmpje klaar was. -
Koken à la Rihanna? De superster brengt een kookboek uit
Het lijkt wel alsof we al eeuwig zitten te wachten op nieuwe muziek van Rihanna. Haar laatste plaat ‘Anti’ is intussen al vier jaar oud. Gelukkig vindt ze genoeg manieren om ons bezig te houden. Haar meest recente creatieve kwinkslag is een kookboek dat ze binnenkort uitbrengt. -
Zo mag je een avocado niét ontpitten, waarschuwen chirurgen. “Elke week een avocadoletsel”
Door de populariteit van de avocado zien plastisch chirurgen een toenemend aantal patiënten met een ‘avocadoletsel’: een flinke snede in het hand door uit te schieten met het mes. Het is de hoogste tijd voor een waarschuwing op de verpakking, vinden ze. -
Nieuwe autoverzekeringsmakelaar Independer: bereken online jouw voordeligste autoverzekering
Vanaf maandag 18 januari lanceert DPG Media Independer.be als onafhankelijke online verzekeringsmakelaar in België. Particulieren kunnen op de site de voor hen meest voordelige autoverzekering afsluiten nadat ze prijzen en dekkingen hebben vergeleken. Later dit jaar wordt het gamma aan verzekeringsproducten verruimd.