Blauwe mond na het drinken van rode wijn? Zo kom je er van af
Bij het drinken van wat glazen rode wijn krijgen we regelmatig een blauwe of paarskleurige mond. Waardoor komt dit, en hoe komen we er vanaf?
De reden dat we een blauwe of paarsgekleurde mond krijgen ligt aan de kleurstof anthocyanen en aan de stof tannine. Deze zitten in de schil, pitjes en steeltjes van de druif waar de wijn van wordt gemaakt. Dit is echter niet het geval bij iedere wijn. Het hangt af van de druivensoort en de dikte van de schil van de druif.
Zo zit er in een druif met een dikke schil veel meer tannine dan een druif met een dunne schil. Ook zitten jonge en kleine druiven er vol mee in tegenstelling tot grote, rijpe druiven. De smaak van tannine proef je niet direct terug in de wijn, maar je kunt de smaak wel terugvinden in druiven. Bijt bijvoorbeeld een pitje uit een druif kapot of neem een slok koude thee, de bittere smaak komt je dan vanzelf tegemoet.
De stof tannine zorgt dus voor de verkleuring van de mond. Hoe voorkomen we dit? Hier een aantal tips.
Poets je tanden voor het drinken van wijn
Misschien niet de lekkerste optie, maar tannines hechten zich aan tandplak. Wanneer iemand voor het drinken van de wijn zijn tanden poetst, hechten de stoffen zich niet aan het tandplak. Daarentegen, is het juist niet handig om de tanden meteen te poetsen na het drinken van wijn. Het zuur in de wijn maakt de tanden namelijk extra gevoelig, waardoor het de tanden flink kan beschadigen.
Drink water en eet groente
Niet alleen helpt het drinken van water naast de wijn om een kater te voorkomen, het zorgt er ook voor dat er minder kans hebt op een blauwe of paarse mond. De kleurstof wordt uit de wijn wordt weggespoeld met water.
Wie groente eet, moet veel kauwen. Het kauwen van broccoli, bloemkool, spinazie en aardappels zorgt ervoor dat er speeksel in de mond komt. Tijdens het kauwen komen de stukjes groente tegen de tanden. De stukjes groente in combinatie met het speeksel vormen een soort scrub die de gekke kleuren verweert.
Eet kaas bij het drinken van wijn
We eten vaak een kaasplankje tijdens het drinken van een wijntje. Nu blijkt dat het niet alleen lekker is, maar ook nog eens helpt tegen het verminderen van de blauwe/paarse gloed. Een harde kaas zoals een comté, zorgt voor een laagje calcium op de tanden. Ook zo kan de tannine van de wijn zich minder snel hechten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Lidl
Gezonde balans tijdens de feestdagen: zalm uit de oven met pompelmoessalsa
-
PREMIUM
Zo kweek je gember, kurkuma of zoete aardappel in je eigen tuin
Gebruik je geregeld exotische smaken als gember, kurkuma, zoete aardappel of citroengras in de keuken? In de plaats van ze elke keer opnieuw te kopen, kweek je ze voortaan gewoon zelf. En dat gaat veel gemakkelijker dan je denkt. Onze tuinexperte Laurence Machiels legt uit hoe je het aanpakt. -
Mijnenergie
Accijnzen voor aardgas verhogen in juli én mogelijk ook in oktober: op welke financiële impact moet je rekenen?
Na de aankondigde accijnsstijging in juli, volgt in oktober - mogelijk - een tweede verhoging, ten gevolge van de sterk gedaalde aardgasprijzen. Al zou de impact volgens minister van Financiën Vincent Van Peteghem voor een gemiddeld gezin beperkt blijven. Mijnenergie.be vat de situatie samen. -
-
TV3
Alles wat je moet weten over de finale van hitreeks ‘Succession’: wie volgt Logan Roy op?
-
Livios
Einde van gasketels op komst? “Met een verbod sluit je dingen uit, maar los je het echte probleem nog niet op”
Na Duitsland kondigde ook Nederland aan om gasketels te verbieden vanaf 2026. Komt er binnenkort ook bij ons een verbod op nieuwe zulke ketels? Bouwsite Livios vroeg het aan Charlotte van de Water, klimaatbeleidexpert, en Guy Gommeren, bouwtechnologie-expert bij technologiefederatie Agoria. -
Het beste van twee werelden: de ginsecco is de perfecte cocktail voor de feestdagen
Hou je ervan om op tijd en stond te proosten, maar vind je het moeilijk om één drankje te kiezen? Voor eeuwige twijfelaars (en levensgenieters) is er de ultieme oplossing: de ginsecco. De champagnecocktail bewijst dat het mengen van klassiekers een verrassend smakelijk resultaat oplevert. Classy én poepsimpel. -
Lidl
Wrap it up! Lekker makkelijk: fajita's met gewokte savooi en rundsreepjes
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerHilda Busschots