"Bestel nooit een cappuccino in de namiddag" & andere Italiaanse koffieregels
Echte koffieliefhebbers drinken hun bakje troost zwart. Of toch zeker in de namiddag. Want Italië mag dan wel dé plek bij uitstek zijn om te genieten van een portie dolce far niente, een cappuccino of latte hoort daar na 11 uur 's ochtends dus niet meer bij. Wat je dan wel drinkt in hét land van de goede koffie? Daar helpen we graag een handje bij.
Melk drink je enkel 's ochtends
Cappuccino's, lattes, en alle andere koffies op basis van melk zijn volgens de Italianen typische ontbijtdrankjes. En die bestel je maar beter niet te laat op de dag. Uiteraard vind je tegenwoordig de ene tent na de andere waar je ook 's namiddags nog een lekkere latte kan bestellen, maar die zijn er enkel voor de toeristen. "In de Italiaanse koffiecultuur wordt er enkel 's morgens koffie gedronken op basis van melk. Nooit in de namiddag, en al helemaal niet na een maaltijd," vertelt barista bij Illy Giorgio Milos.
Hou het simpel
Een frappuccino met aardbei, munt, een grote toef slagroom en liefst ook nog wat kaneel erbovenop? Voor een Italiaan klinkt het als je reinste heiligschennis. Italianen drinken hun koffie het liefst puur. Al zijn er wel uitzonderingen. In Napels kan je een caffè alla nocciola krijgen, een koffie met hazelnootcrème en in Milaan kan je vragen naar een marocchino: een omgekeerde cappuccino met cacaopoeder, gestoomde melk en een espressoshot. En als je geluk hebt staat er affogato op de kaart: een bolletje Italiaans roomijs met een shot espresso. Technisch gezien meer een dessertje dan koffie, maar ons hoor je niet klagen.
Bestel geen espresso
Espresso verwijst in Italië naar het technische proces waarop de koffie gemaakt wordt. Wie een espresso wil, vraagt gewoon naar een caffè. Simple comme bonjour. Of moeten we zeggen: un gioco da ragazzi?
Weet dat je koffie niet warm is
Even fanatiek op je kopje koffie blazen, is er in Italië niet bij. De Italiaanse koffie wordt zo geserveerd dat je hem meteen kan opdrinken. Ga dus niet klagen dat je koffie lauw is in plaats van warm, want dat hoort nu eenmaal zo. Al zijn wij daar met die zonnige Italiaanse temperaturen alleen maar dankbaar voor.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tweakers
De beste tablets voor elk budget: vier aanraders van onze expert
Surf je graag in alle comfort? Meestal volstaat een smartphone, maar ’s avonds op de sofa of in bed is een tablet met een groter scherm toch net iets aangenamer. Valt kiezen uit het ruime aanbod je zwaar? Technologiesite Tweakers plaatst de vier beste exemplaren van dit moment naast elkaar. -
Mijntelco
Orange verhoogt prijzen vanaf 1 juni: hier ben je goedkoper af
Vanaf 1 juni verhoogt Orange een aantal van zijn prijzen. Reden daarvoor het ongeziene niveau van inflatie. Vooral minder gebruikte diensten, zoals MMS en internationaal bellen, komen bij Orange in het vizier. Roaming wordt zelfs dubbel zo duur. Daartegenover staat wel een verhoging van de datavolumes. Mijntelco.be bezorgt een overzicht. -
Iced coffee is passé, cold brew is in: dit is het en zo maak je het zelf
Cold brew coffee is de hippe variant op iced coffee. En alhoewel beide deze zomer erg in de smaak vallen, is het toch die eerste die het meeste aan populariteit wint. Redenen genoeg dus om de bereidingswijze uit de doeken te doen. -
-
Leef jij ook van loon tot loon? Zo stop je daarmee, zonder opslag te krijgen
Zo'n 75 procent van de volwassenen in Amerika leeft elke maand van loon tot loon en heeft amper of geen spaargeld. Ook in België kon één op de drie vorig jaar niet sparen, meestal omdat het financieel niet mogelijk is. Natuurlijk is ieders financiële situatie anders en is er geen klinkklare oplossing voor dit probleem, maar er zijn wel een aantal meer algemene zaken waarop je kan letten. -
PREMIUM
Deze 3 ovenschotels uit het nieuwe boek van Wim Ballieu zijn een portie pure nostalgie. “Ik heb een grote liefde voor gehakt en patatten”
Chef Wim Ballieu groeide op met de ovenschotels van zijn mama en metje Mariette. “Voor mij zijn die schotels nostalgie voor de smaakpapillen en de soul.” In zijn nieuwe kookboek ‘Ovenschotels’ verzamelde hij zesenzestig recepten, rangschikte ze per seizoen en zette de lokale telers en boeren in de schrijnwerpers. Het boek is nog niet uit, maar wij mogen jullie alvast exclusief drie recepten tonen: een kruidige parmentier, een verfijnd vispotje en een gezellige racletteschotel. -
De àllermooiste terrasjes om te dineren aan het water
Mooi weer op komst, dan steekt het verlangen naar een zalig etentje aan de waterkant spontaan de kop op. Goesting deed een ronde van Vlaanderen (met een tussenstop in Brussel) langs de meest idyllische terrassen aan het water waar het eten ook dik de moeite is. Volg Goesting Magazine op Facebook voor meer lekkere tips. -
Uitblinken met bladerdeeg? ‘TwinCooks’ Elsie en Leen delen 3 gezonde, snelle en vegan recepten met een crunch
Pal op hun vijftigste verjaardag begonnen Elsie en Leen Ribbens hun eigen YouTube-kanaal TwinCooks, waarin ze een vegan versie van hun lievelingsgerechten maken. Exclusief delen ze met ons drie heerlijke creaties waarin bladerdeeg centraal staat, die bewijzen hoe snel, doodnormaal en watertandend lekker vegan kan zijn.