Als 'meer koken' jouw goed voornemen is, dan komen deze vijf tips zeker van pas
Kent de pizzakoerier jouw vaste bestelling al en begroet de man van het frituur je bij voornaam? Dan staat "meer zelf koken" misschien wel op je lijstje met goede voornemens. Omdat alle begin moeilijk is: vijf tips van voedingsdeskundige Nancy Campbell om jouw culinaire vuur (én kookvuur) aan te wakkeren.
1. Hou het simpel
Een totale noob in de keuken? Daar is niks mis mee, maar leg in dat geval voor jezelf de lat niet te hoog, tipt Nancy Campbell. "Als je tot hiertoe enkel geleerd hebt om aan de knop van de microgolfoven te draaien en water te koken - en dat zeg ik zonder te veroordelen! - verwacht dan niet dat je meteen ingewikkelde maaltijden op tafel kan toveren." Haar tip? Hou het simpel. "Zorg ervoor dat je altijd groenten in huis hebt - diepvriesgroenten zijn een prima optie - en voeg daar bijvoorbeeld eenvoudig wat rijst met kip aan toe. Gezond koken hoeft niet ingewikkeld te zijn."
2. Doe wat plan- en rekenwerk
Denk op voorhand na hoe vaak je thuis zal eten die week. Een beginnersfout van enthousiaste thuiskoks in wording is zeven maaltijden te voorzien, terwijl er altijd wel eens iets kan tussenkomen of je veel te veel hebt gemaakt, waardoor je eten moet weggooien. Campbell tipt daarom om wekelijks vier avondmalen te voorzien, door op voorhand na te denken over wat je gaat koken en wat je daarvoor nodig hebt. Bekijk zelf hoe vaak je het ziet zitten om hetzelfde te eten in die week. Je kan dan dubbele porties koken en twee dagen na elkaar hetzelfde eten, zodat je niet dagelijks moet staan kokkerellen.
3. Leer het van de besten
Neem eens een kookles dit jaar, of ga mee helpen koken bij een vriend(in) die wel graag in de keuken staat. "Het inspireert om anderen bezig te zien met eten, en de persoon die het voorbeeld geeft, kan je ondertussen voortdurend vragen stellen over ingrediënten of bereidingswijzen," aldus Campbell. Wie tijdens het alleen koken de hele tijd moet opzoeken wat een roux eigenlijk is en wat het verschil is tussen stoven en stomen, zal snel de motivatie verliezen. Iemand die het jou voordoet, werkt veel aanstekelijker.
4. Zorg voor een goede voorraad
Zorg ervoor dat je bepaalde basics altijd in huis hebt, zoals pasta, rijst, aardappelen, uien enzovoort. Vlees, vis en groenten kan je kopen en invriezen, zodat je altijd wel iets voorradig hebt en niet dagelijks naar de winkel moet. Let ook op met recepten met ingewikkelde ingrediënten die je maar één keer gebruikt en daarna slecht laat worden. Een blik kokosmelk geopend waar je maar de helft van nodig hebt? Plan dan om de volgende dag ook iets te maken waarbij je dat restje nog kan gebruiken.
5. Investeer in keukengerief
Niets zo vervelend als een pompoen moeten snijden met een bot mes, of een aangestoofde ui die zwartgeblakerd aan de bodem van een oude pan blijft kleven. Schaf jezelf deftig keukenmateriaal aan, zodat je het koken ook leuk gaat vinden. Degelijke potten en pannen, ovenschotels en keukenmessen gaan jaren mee en zullen je ook meer kookplezier bezorgen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Heerlijke kost voor de krokusvakantie: 3 gerechten waar het hele gezin van smult
Er zijn gerechten waar iedereen in het gezin gelukkig van wordt. Denk maar aan spaghetti bolognese of steak met frietjes. Foodstylist Sonja Peeters gooit het over een iets andere boeg. Met onze drie favorieten, overheerlijke kippensoep, smeuïge puree met homemade hamburgers en pasta met geroosterde groenten, breid je deze krokusvakantie je lijstje aan familietoppers beslist uit. -
Vrolijk en energiek van ontbijt tot avondeten? Met deze recepten kom je zonder dip de dag door
De hele dag gevarieerd, gezond en lekker eten boost je humeur. Trek jij ook de kaart van energieke en dipvrije dagen? NINA’s foodstylist Sonja Peeters helpt met het juiste menu. Van een krokante tortilla tot gelakte roodbaars met groene groenten: laat je inspireren door deze drie geluksbordjes! -
Gouden Formule 18
Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1
De eerste twee GP’s van het nieuwe F1-seizoen zitten er intussen al even op. En zo ook de eerste speeldag van de Gouden Formule 1. Betekent dit dat jij te laat bent om jouw droomteam nog in te schrijven? Neen hoor, helemaal niet: ga aan de slag voor de volgende GP in Australië (en de rest van het seizoen) en scoor nog steeds prachtige prijzen. -
-
'Snickerstaart' en meer calorierijke recepten voor wie niét aan goede voornemens doet
Proficiat aan wie al de volle drie dagen van suiker, fastfood en andere ongezonde dingen des levens af kon blijven. Voor wie net als ons volledig de mist is ingegaan of gewoon niet meedoet aan goede voornemens, schotelen we 3 receptjes voor van overheerlijke taarten die echte caloriebommen zijn. Laat het smaken! -
TV
STREAMINGTIP. ‘Love is Blind S4’: de liefde moet (soms) naar de oogarts
De ware liefde vinden, zonder dat je weet met wie je te maken hebt. Het klinkt zo’n beetje als de gemiddelde Tinder-date, maar de makers van Netflixshow ‘Love is Blind’ - waarvan het vierde seizoen vandaag start - hebben er wel een kijkcijferkanon mee beet. -
Lidl
Gezonde balans tijdens de feestdagen: zalm uit de oven met pompelmoessalsa
Tussen alle kroketjes, stoofpotjes, glazen cava en smeuïge desserts door, smaakt een lichte, gezonde maaltijd des te meer. Met dit recept heb je bovendien weinig werk: kruid en rooster de zalm, en maak er een frisse pompelmoessalsa bij, boordevol vitamine C. -
Kiezen voor veggie of vegan op restaurant? Onderzoek wijst uit: dit simpel trucje haalt klanten over de streep
Duurzaamheid is al lang geen modewoord meer, en dat zie je in de culinaire wereld: in steeds meer (sterren)restaurants vind je veganistische of vegetarische opties op de menukaart. Maar zijn we ook snel geneigd om vlees en vis links te laten liggen? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat één simpel trucje helpt om mensen over de streep te trekken: alles draait om de boodschap.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer