1 Belg op 3 is casual veggie
Het is zover: vegetariërs zijn van hun imago van geitenwollensokken verlost. Volgens een onderzoek van The Bio Veggie Company bij 1.000 Belgen eet maar liefst 57 procent minder vlees dan een paar jaar geleden. En 1 op de 3 zet minstens één keer per week een vegetarische maaltijd op het menu.
Delen per e-mail
Het lijkt erop dat initiatieven als 'Dagen Zonder Vlees' hun vruchten afwerpen. Het wordt steeds meer een gewoonte om een lapje vlees eens links te laten liggen. Dat blijkt toch uit een onderzoek dat werd uitgevoerd door iVox in opdracht van The Bio Veggie Company, een nieuw label dat lekkere (ja, we hebben geproefd!) vegetarische producten verkoopt.
Macho
Meer dan 30 procent eet dus één keer per week vegetarisch. Bij 15 procent is dit zelfs drie keer in de week. Het zijn vooral vrouwen die één keer per week kiezen voor een maaltijd zonder vlees: 34 procent tegenover 26 procent van de mannen. Dit onderzoek legt niet uit waarom, maar wij hebben zo'n donkerbruin vermoeden dat de mannen onder ons rood vlees nog steeds associëren met mannelijkheid. Eerder heeft een studie van de Universiteit van Pennsylvania dit al aangetoond. "Voor de sterke, traditionele spierballenrollende heren is rood vlees sterk en macho voedsel", schreven de auteurs toen in het vakblad Journal of Consumer Research.
Het zijn ook vooral de jongeren die zich bekeren tot het flexitarisme. Slechts 3 procent van alle ondervraagden geeft aan om 'echt' vegetarisch of veganistischt te zijn.
55-plussers
Toch mogen we onszelf een schouderklopje geven. Bijna zes op de tien eet minder vlees dan een paar jaar geleden, en vier op de tien is van plan om deze trend verder te zetten. Best opvallend: het zijn vooral 55-plussers die hun vleesconsumptie de laatste jaren verminderden. 71 procent van deze leeftijdsgroep zegt vaker vegetarische maaltijden te bereiden in vergelijking met 67 procent bij de jongeren en mensen jonger dan 34 jaar. Bij de respondenten tussen 35 en 54 jaar gaat het om de helft.
De reden voor deze culinaire switch? Niet echt een verrassing, maar het welzijn van dieren en het klimaat zijn belangrijke redenen voor flexitariërs, vegetariërs en veganisten. Maar de belangrijkste motivatie is gewoonte: steeds meer mensen vinden het normaal om niet altijd vlees te eten. Vooral vrouwen geven ook aan dat ze het simpelweg lekker vinden.
Ook wordt het steeds makkelijker om vegetarisch te koken omdat er steeds meer alternatieven te vinden zijn voor vlees. En dat is nodig, zo blijkt. Want hoe meer variatie aan vleesvervangers in de winkelrekken ligt, hoe meer inspiratie mensen hebben om ermee aan de slag te gaan in de keuken. Een derde van de mensen die (soms) vlees eten, zouden bovendien vaker kiezen voor een vegetarische maaltijd als ze meer recepten zouden kennen. Bijna de helft van de mensen vindt het ook moeilijk om lekkere veggieschotels te verzinnen.
Gelukkig kan je tegenwoordig online meer dan genoeg inspiratie opdoen voor te kokkerellen. Onder meer bij The Bio Veggie Company vind je stuk voor stuk lekkere receptjes, gemaakt door foodie en foodstylist Gilles Draps. Wij hebben de taco met rode kool, de salade met paprika soja burger en zoete aardappel én de spinazie burger met hummus kunnen proeven: en eerlijk waar, ze zijn gegarandeerd een schot in de roos als je ze op tafel zet. Beloofd!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Karolien Olaerts van Karola’s Kitchen deelt haar 3 favoriete recepten bomvol groenten. Geroosterde pompoen met feta en granaatappel, iemand?
Jullie stemden foodie Karolien Olaerts (36) van Karola’s Kitchen op nummer vijf in onze top twintig van 2020. Hoog tijd om wat uitgebreider kennis te maken met haar favoriete recepten. Die bevatten veel groenten, zijn goed gekruid en bijna allemaal vegetarisch. “Ik let erop dat alles beschikbaar is in de betere supermarkt zoals dat dan heet omdat ik nogal snel afhaak bij een recept waarvoor ik naar verschillende winkels moet hollen.” -
Vegans redden de wereld, en dat is nu ook bewezen
Je steentje bijdragen bij het redden van de wereld? Vegan worden is dé oplossing, zo blijkt uit een nieuwe studie. -
Laurence Van Tongerloo lanceert ‘Snoep Dog’, een kookboek met gezonde snacks voor honden en katten (+ recept voor een heerlijk valentijnshapje)
Al wie een hond of een kat heeft, weet het: échte liefde is onvoorwaardelijk. Dus mag ook die dierenliefde met Valentijn gevierd worden. Dat kan met een extra portie droge korrels of met … een zelfgebakken koekje. Laurence Van Tongerloo presenteert in haar boek ‘Snoep Dog’ een resem recepten om je viervoeter extra te verwennen. “Goed voor je dieren zorgen en ondertussen de planeet wat groener maken, dat is zowat het opzet.” -
-
Lidl
Fougasse uit het vuistje of met salade: zo bak je platbrood met olijven en kaas
Wat heb je nodig? (voor 6 personen) 15 g droge gist 750 g bloem 400 ml lauw water 100 g mix zwarte en groene olijven 100 g zongedroogde tomaten 100 g geraspte emmentaler enkele takjes tijm 4 el olijfolie zout -
Deze technische snufjes maken je leven zoveel gemakkelijker
We staan er niet altijd bij stil, maar tal van slimme technologische uitvindingen hebben ons leven al gemakkelijker of entertainender gemaakt. Waar vorige generaties ineens hun leven zagen veranderen door de komst van pakweg walkmans of de Nokia-telefoon, zijn er vandaag andere kleinoden in trek. -
Lidl
Nog op zoek naar het ultieme valentijnsgerecht? Maak indruk met een stukje 'liefdesvis'
Wist je dat skrei ook ‘liefdesvis’ wordt genoemd? Niet alleen omdat deze kabeljauwsoort uitsluitend beschikbaar is rond de maand februari, maar vooral omdat de mannetjes en vrouwtjes liefdevol buik tegen buik zwemmen. Serveer jou en je geliefde een filet met knolselderpuree en champignonsaus en jullie avond kan niet meer stuk. -
Multimedia
Gaat je smartphone te snel stuk? Dit kan je eraan doen
Een gemiddelde gebruiker doet het net geen drie jaar met zijn smartphone voordat hij overgaat naar een nieuwe, zeggen marktonderzoeken. Wil jij liefst dat je smartphone het langer uitzingt? Dan moet je er vooral goed zorg voor dragen. Onze techredacteur geeft vijf belangrijke tips.
6 reacties
mich lee
PIETER ROGIERS
piet devlieger
Anoniem
Benny Deridder