Nijlense gemberdrank wordt ambachtelijk gemaakt door Jan en Frederic: "Een shotje Ginger Jack bij het ontbijt zorgt voor een kickstart van je dag”
NijlenVanuit de Kesselse Heide kan je de pers bijna zien staan door het raam van het productieatelier van Ginger Jack in Kessel. Jan Verhoeven (41) uit Lier en Frederic Bodson (40) uit Zoersel, twee gepassioneerde gemberfans, maken er sinds 2020 Ginger Jack: een volledig biologische gemberdrank. Van 100 flessen voor vrienden en familie ging de verkoop al snel naar enkele duizenden flessen per maand via webshop en detailhandel. “We maken alles van a tot z zelf, ambachtelijk en artisanaal: dat onderscheidt ons van soortgelijke merken.”
Op zondag 21 november is het Dag van de Ambachten, en niet enkel brood, kaas of bier behoren tot het selecte clubje. Ook in Kessel wordt een volledig artisanaal product gemaakt: Ginger Jack. Sinds 2020 maken Jan en Frederic in hun productieatelier een volledig biologische, ambachtelijk gemaakte gemberdrank.
Gouden kooi
Jan en Frederic, handels- en burgerlijk ingenieur van opleiding, kennen elkaar van een vorige job bij een grote multinational in de energiesector. “Enkele jaren geleden besloten we onze gouden kooi te verlaten en ons volledig te storten op het ondernemerschap”, aldus Jan. “We stampten eerst een ander bedrijf uit de grond, Gingerwald. Daarbij persten we zo’n 70 verschillende sappen van groenten, kruiden en fruit, en uiteraard gember, die we aan bedrijven en events leverden. Dat was een heel fijn verhaal, tot in maart 2020 covid ons land binnenviel: alle events werden gecanceld, en onze omzet daalde van 100 naar 0% op één dag tijd.”
(lees verder onder de foto)
Vijf maanden smaaktesten
Jan en Frederic besloten opnieuw een bedrijf op te richten, voor de particuliere markt deze keer, maar wel gebaseerd op hun ervaring in het koudpersen van sappen. “We focusten ons dit keer op één product, een sap met als hoofdbestanddeel gember, dat we aanvullen met limoensap, citroensap en verschillende kruiden. We hebben vijf maanden gesleuteld aan ons recept, en na veel smaaktesten werden in oktober 2020 de eerste flessen Ginger Jack geproduceerd. We maken alles van a tot z zelf, ambachtelijk en artisanaal: dat onderscheidt ons van soortgelijke merken. De eerste maanden dansten we de polonaise als we 100 flessen verkocht hadden, deze maand halen we al de kaap van 6.000 flessen op één maand. Met meer dan 500 verkooppunten in België en Nederland, zijn wij heel trots op ons product.”
(lees verder onder de foto)
Alles start met de gemberwortel. De gember die in Ginger Jack verwerkt wordt, gaat ter plaatse in de koudpers. Elke week worden er zo honderden kilo’s omgezet in puur gembersap. De meeste vitaminen en andere voedingsstoffen gaan naar het sap. De pulp die overblijft, stuurt Ginger Jack naar een biomassacentrale, waar er groene energie mee gegenereerd wordt. Ginger Jack bestaat voor 48% uit het biologische gembersap, bijna de helft. Deze basis wordt vervolgens verder uitgebalanceerd met verse munt, limoen, citroen, en een subtiele oosterse kruidenmix. De limoenen en citroenen worden ook vers geperst in Kessel. De verschillende kruiden, waaronder heel wat verse munt, worden in grote zakken tot een thee getrokken door het Ginger Jack team. Ook het bottelen gebeurt ter plaatse en zelfs de labels worden nog met de hand op de flessen gekleefd.
(lees verder onder de foto)
Shotje
“Wij zijn altijd fan geweest van gember en al zijn toepassingen”, aldus Jan. “Niet enkel de smaak is lekker, maar gember heeft ook veel gezondheidsvoordelen. Eigenlijk is het de bedoeling dat je ‘s ochtends een shotje Ginger Jack drinkt om de dag gezond te beginnen. We maken geen frisdrank, een volledig glas kan je er niet van drinken, maar het is ook perfect mogelijk om een shotje Ginger Jack aan te lengen met bruiswater of tonic. Mijn vrouw doet het ook in haar thee met wat honing bij. De toepassingen zijn legio, maar wij zijn stiekem toch het meeste fan van het shotje.” (lacht)
Ginger Jack is verkrijgbaar bij een fruit- en groentewinkel of delicatessenwinkel bij je in de buurt of via www.gingerjack.be
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Binnenkijken in een landelijke tuin: niet 1 maar 4 terrassen om te genieten van de natuur
De bewoners van de woning in Linden zochten een oplossing voor hun steile achtertuin die aan een bospad grenst. Hun tuinaannemer kwam met een origineel ontwerp: een romantische en intieme groene zone rond hun woning die opgaat in het achterliggende bos. Bouwsite Livios nam een kijkje. -
Tweakers
De allerbeste camera’s voor je vakantiefoto’s schuilen in deze smartphones
Ben je nog voor je vakantie op zoek naar een nieuwe smartphone? Hecht je veel belang aan de kwaliteit van de bijhorende camera, om zo onvergetelijke vakantiekiekjes en festivalfoto’s te kunnen maken? Smartphonespecialist Donovan Kerssenberg van technologiesite Tweakers trakteert je op zijn top drie smartphones-met-de-zotste-camera’s van het moment én geeft ook enkele minder dure alternatieven mee. -
Lier
Beloften Antwerp komen naar Vanderpoortenstadion: al minstens drie matchen achter gesloten deuren
Als de beloften van voetbalclub Antwerp volgend seizoen hun thuismatchen in Eerste Nationale afwerken in het Lierse Vanderpoortenstadion, zal dat minstens drie keer gebeuren achter gesloten deuren. Tegen Eisden, Luik en La Louvière wordt er al zeker geen publiek toegelaten. Dat viel te horen tijdens de jongste gemeenteraadszitting in Lier. -
-
Lier
Frituur Boenk Patat opent de deuren in Zagerijstraat
Op de hoek van de Maanstraat en de Zagerijstraat in Lier opent op woensdag 29 juni frituur Boenk Patat de deuren. Uitbaters Chloë Horemans, Inge Leys en Jürgen Desterbecq deden in het verleden al enige ervaring op met hun mobiele frietkraam Don Patat on Wheels. -
PREMIUMRegio Mechelen
Van De Nekker tot een blotevoetenpad: ontdek hier 7 zomervakantietips voor de regio Mechelen
Het schooljaar zit erop en dat betekent voor de leerkrachten, maar vooral ook voor de leerlingen twee maanden verdiende rust. Misschien staat er wel een reisje gepland met het gezin of een kamp met de vrienden. Voor ouders die niet weten waar ze hun kroost mee moeten zien te entertainen tijdens de zomervakantie hebben wij alvast enkele leuke tips opgelijst in de regio Mechelen. Van De Nekker in Mechelen tot het blotevoetenpad in Park Fort Liezele: hier beleef je samen met de kids een geslaagde vakantie. -
HLN Shop
Het kiezen van de juiste airco is maatwerk: zo bega je geen miskoop
Heerlijk, die warme dagen. Al kan de hitte in huis het behoorlijk lastig maken om te slapen en te werken. Een airco biedt dan instant verkoeling, maar hoe kies je uit alle modellen op de markt het toestel dat ideaal is voor jou? HLN Shop helpt je op weg. -
Lier
Kinderen kunnen vakantie al springend inzetten
Naar goede gewoonte sluit men in Lier het schooljaar af met een Springkastelendag aan jeugdcentrum Moevement (Aarschotsesteenweg 1). Kinderen van vier tot twaalf jaar kunnen er zich tussen 13.30 en 17 uur uitleven op enkele grote springkastelen.