Zwitserse Justitie onderzoekt rol van Beckenbauer bij toewijzing WK 2006

epa
De Zwitserse justitie is vandaag een onderzoek gestart naar de financiële activiteiten van Franz Beckenbauer in aanloop naar de toewijzing van Duitsland als organisator van het WK voetbal in 2006. De voormalige wereldkampioen (als speler en als trainer) wordt verdacht van fraude en het witwassen van geld.

Ook tegen Hans-Rudolf Schmidt, en de voormalige Duitse bondsvoorzitters Theo Zwanziger en Wolfgang Niersbach loopt er een gerechtelijk onderzoek. De Zwitserse autoriteiten bevestigden vandaag dat een publicatie in het tijdschrift Der Spiegel de aanleiding is voor het onderzoek. Het betreft een reeks dubieuze betalingen ter waarde van 10 miljoen Zwitserse franken tussen 2002 en 2005.

Dit voorjaar was de Ethische Commissie van de Wereldvoetbalbond (FIFA) ook al een onderzoek gestart naar Beckenbauer. Dat kwam er op basis van bevindingen in een rapport, op vraag van de Duitse Voetbalbond (DFB). Dat vond geen bewijs van omkoping, maar vond wel twee transacties van telkens enkele miljoenen tussen Beckenbauer en een Zwitsers advocatenkantoor. Ongeveer 6,7 miljoen euro kwam via dat kantoor terecht op een rekening van een bedrijf uit Qatar. Eigenaar van dat bedrijf was Mohamed Bin Hammam, voormalig lid van het Uitvoerend Comité van de FIFA en momenteel levenslang geschorst vanwege omkoping. Bin Hammam ontkende het geld te hebben gekregen.