Zweedse topministers en de gouverneur van de Zweedse nationale bank tijdens een persconferentie.
Volledig scherm
Zweedse topministers en de gouverneur van de Zweedse nationale bank tijdens een persconferentie. © ANP / EPA

Zweden en Finland bieden energiebedrijven miljardensteun uit vrees voor ‘Lehman-schok’ op maandagochtend

Finland en Zweden schieten energiebedrijven te hulp met miljarden, omdat ze vrezen voor een forse reactie van de financiële markten maandagochtend nu de gaspijpleiding Nord Stream 1 gesloten blijft. De Zweedse regering belooft aan de energiebedrijven een kredietgarantie tot 250 miljard Zweedse kroon (23,2 miljard euro). Finland komt met zo’n 10 miljard op de proppen, schrijft persbureau Reuters.

36 reacties

 • Arie Oskam

  3 maanden geleden
  Russisch gas gewoon plafonneren op een redelijke prijs. Kiezen of delen voor de Russen tussen geen gas meer of leveren. Europa moet zich niet als een lam naar de Russische slachtbank laten lijden. Harde maatregelen is de enige taal die Poetin verstaat, Europa kan dit overleven.
 • carlo machiels

  3 maanden geleden
  Beste mensen, er is niemand van de burgers die hiervoor gekozen heeft . Dit is een oorlog om macht tussen de politiekers die de gewone mens betaald . Ideaal om de middenklasse eruit te krijgen de armen nog armer en de rijken superrijk zullen worden .Heel het Europa gedoe brengt ons nu dit en heel de Europese politiek heeft niemand de ballen om ook maar iets te ondernemen.
 • ronny cuypers

  3 maanden geleden
  Als de EU nu eens zou beslissen om de energiemarkt in handen te nemen. Weg met de speculanten die onze bankrekeningen plunderen.
 • christian peeters

  3 maanden geleden
  We horen veel dat de opslag vol is tot 80 of 85 % zou het niet interessanter zijn om het aantal dagen dat we in stock hebben op te geven, als ik mij niet vergis heeft België voor amper 2 weken stock en zitten we toch aan ruim 80%
 • Christine Laevers

  3 maanden geleden
  Nog even doorbijten. Zodra de Europese landen voldoende voorraden hebben, kunnen ze 'njet' zeggen De beurs zal dat signaal opvangen. En zeker als het bericht verspreid wordt dat er miljarden gestoken zal worden in alternatieve, duurzame energie. De speculanten zullen weten dat de westerse wereld de fossiele brandstoffen niet meer willen. Er zal voor de doorwinterde speculant een heel nieuwe wereld opengaan.
 1. Zuhal Demir geeft collega-minister Brouns veeg uit de pan: “Dossier indienen zonder bespreking in de regering? Dat zou ik niet moeten proberen”
  7

  Zuhal Demir geeft collega-minister Brouns veeg uit de pan: “Dossier indienen zonder bespreking in de regering? Dat zou ik niet moeten proberen”

  Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft in het Vlaams Parlement stevige kritiek gegeven op haar collega-minister van Landbouw Jo Brouns. Volgens Demir haar heeft de CD&V’er een nieuw Vlaams plan voor de omzetting van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) ingediend bij de Europese Commissie zonder haar daarbij te betrekken en zonder het dossier eerst te bespreken in de regering. “Als ik dat zou doen in het stikstofdossier, dan zou het kot te klein zijn”, aldus Demir in antwoord op een vraag van Groen-parlementslid Mieke Schauvliege.
 1. PayPal verliest een belangrijke troef: welke voordelen heeft het nog? En kies je beter voor betalen met een kredietkaart?
  Spaargids.be

  PayPal verliest een belangrij­ke troef: welke voordelen heeft het nog? En kies je beter voor betalen met een krediet­kaart?

  Het betaalplatform PayPal stopt met het vergoeden van retourkosten. Een vergoeding daarvoor indienen is dus niet langer mogelijk. PayPal verliest daarmee een grote troef in vergelijking met andere betaaldiensten. Op welk vlak verschilt het dan nog van een kredietkaart? En hoe populair is PayPal in België eigenlijk? Spaargids.be maakt de analyse.
 2. Drie kinderen en grootmoeder gered uit brandende zolderkamer in Waasmunster: nog één slachtoffer kritiek
  Play
  Waasmunster

  Drie kinderen en grootmoe­der gered uit brandende zolderka­mer in Waasmun­ster: nog één slachtof­fer kritiek

  In de Neerstraat in Waasmunster zijn dinsdag in de vroege ochtend negen mensen van dezelfde familie gewond geraakt bij een hevige woningbrand. Vier van hen, een 48-jarige vrouw en drie kinderen, liepen een zware rookintoxicatie op en werden in kritieke toestand afgevoerd naar het ziekenhuis. Twee kinderen en de grootmoeder zijn intussen buiten levensgevaar. Een kind van negen vecht nog voor haar leven.