Zweedse topministers en de gouverneur van de Zweedse nationale bank tijdens een persconferentie.
Volledig scherm
Zweedse topministers en de gouverneur van de Zweedse nationale bank tijdens een persconferentie. © ANP / EPA

Zweden en Finland bieden energiebedrijven miljardensteun uit vrees voor ‘Lehman-schok’ op maandagochtend

Finland en Zweden schieten energiebedrijven te hulp met miljarden, omdat ze vrezen voor een forse reactie van de financiële markten maandagochtend nu de gaspijpleiding Nord Stream 1 gesloten blijft. De Zweedse regering belooft aan de energiebedrijven een kredietgarantie tot 250 miljard Zweedse kroon (23,2 miljard euro). Finland komt met zo’n 10 miljard op de proppen, schrijft persbureau Reuters.

36 reacties

 • Arie Oskam

  3 maanden geleden
  Russisch gas gewoon plafonneren op een redelijke prijs. Kiezen of delen voor de Russen tussen geen gas meer of leveren. Europa moet zich niet als een lam naar de Russische slachtbank laten lijden. Harde maatregelen is de enige taal die Poetin verstaat, Europa kan dit overleven.
 • carlo machiels

  3 maanden geleden
  Beste mensen, er is niemand van de burgers die hiervoor gekozen heeft . Dit is een oorlog om macht tussen de politiekers die de gewone mens betaald . Ideaal om de middenklasse eruit te krijgen de armen nog armer en de rijken superrijk zullen worden .Heel het Europa gedoe brengt ons nu dit en heel de Europese politiek heeft niemand de ballen om ook maar iets te ondernemen.
 • ronny cuypers

  3 maanden geleden
  Als de EU nu eens zou beslissen om de energiemarkt in handen te nemen. Weg met de speculanten die onze bankrekeningen plunderen.
 • christian peeters

  3 maanden geleden
  We horen veel dat de opslag vol is tot 80 of 85 % zou het niet interessanter zijn om het aantal dagen dat we in stock hebben op te geven, als ik mij niet vergis heeft België voor amper 2 weken stock en zitten we toch aan ruim 80%
 • Christine Laevers

  3 maanden geleden
  Nog even doorbijten. Zodra de Europese landen voldoende voorraden hebben, kunnen ze 'njet' zeggen De beurs zal dat signaal opvangen. En zeker als het bericht verspreid wordt dat er miljarden gestoken zal worden in alternatieve, duurzame energie. De speculanten zullen weten dat de westerse wereld de fossiele brandstoffen niet meer willen. Er zal voor de doorwinterde speculant een heel nieuwe wereld opengaan.
 1. Levertijd iPhone 14 langer dan ooit: vormt de iPhone 13 een mooi alternatief als sinterklaasgeschenk of kerstcadeau?
  Tweakers

  Levertijd iPhone 14 langer dan ooit: vormt de iPhone 13 een mooi alterna­tief als sinter­klaas­ge­schenk of kerstca­deau?

  Hoop je op een iPhone 14 in je schoentje of onder de kerstboom? Dan ben je er waarschijnlijk aan voor de moeite. Wil je toch nog voor het jaareinde een mooi toestel van Apple uitpakken, dan vormt de veel sneller verkrijgbare iPhone 13 mogelijk een alternatief. Smartphonespecialist Donovan Kerssenberg van technologiesite Tweakers plaatst beide modellen naast elkaar.