Zwarte zaterdag: 750 km file in Frankrijk op piekmoment

Het is vandaag druk op de Franse wegen.
Photonews Het is vandaag druk op de Franse wegen.
Op de Europese wegen kwam vanochtend de vakantiedrukte stilaan op gang. De lengte van de files op zwarte zaterdag in Frankrijk was tegen de middag opgelopen tot meer dan 750 km, tegen 16.30 uur nam dit af naar 350 km. Voor miljoenen Fransen begint vandaag de vakantie, terwijl veel anderen juist van vakantie terugkeren. Datzelfde geldt voor andere Europeanen.

Frankrijk heeft vandaag een van de drukste dagen van het jaar beleefd. Op het hoogtepunt van de dag, rond 13 uur, stond er in totaal 750 à 765 kilometer file. Dat melden VAB en Touring.

Overzicht
Vandaag rond 16.30 uur staat er in Frankrijk nog ongeveer 350 km file. In de Rhônevallei bedraagt de wachttijd nog 1 uur 20 minuten tussen Lyon en Orange. Het terugkerend verkeer moet daar rekening houden met een verliestijd van 30 minuten. Aan de Mont-Blanctunnel richting Italië bedraagt de wachttijd nog steeds 1 uur.

Op het piekmoment stond er 750 à 765 km file op de Franse wegen, vooral in de richting van het zuiden. De drukste knooppunten waren de A7 Lyon-Orange, de A9 Orange-Spanje, voor de Mont Blanctunnel richting Italië, de A71 Orléans-Clermont Ferrand, de A75 Clermont Ferrand-Spanje, de A10 Parijs-Bordeaux, de A63 Bordeaux-Spanje en de A20 Vierzon-Toulouse. Op de drukste autosnelwegen liepen de wachttijden op van 2 tot 3 uur. Vanuit het zuiden in de richting van het noorden stonden er enkel kleine files.

Andere landen
In een aantal andere Europese landen was het redelijk druk. In Duitsland waren er kleinere files op de belangrijke snelwegen richting zuiden. In Zwitserland stond er 5 km file voor de Sint-Gothardtunnel richting noorden, een wachttijd van 50 minuten. In de richting van Italië stond 8 km file. En in Oostenrijk was er druk verkeer met vertragingen aan de Karawankentunnel richting Slovenië.


In Duitsland was het halverwege de middag vooral nog druk op de A7 bij Fleestedt en op de A1 nabij Lubeck. Hier stonden files van rond de 15 kilometer. Op de A1 nabij Cloppenburg stond na 3 uur een file van 10 kilometer.

Andere landen
Ook in andere landen was het erg druk. Zo stonden er files op de A1/A14 van Milaan naar Rimini aan de Adriatische kust. In Oostenrijk was het erg druk op de A10 van Salzburg naar Villach en op de A11 van Villach naar de grens met Slovenië. In Zwitserland stond er rond de middag momenteel zo'n 7 km file voor de Gotthardtunnel, de wachttijd liep er op tot 1 uur en 10 minuten. Aan de grensovergang met Italië in Chiasso stond een accordeonfile. In Oostenrijk stond er op de A14 Lindau - Bregenz een file van 2 km voor de Pfändertunnel.