Het met verf bekladde standbeeld van koning Leopold II, die in zijn Congo-Vrijstaat een schrikbewind voerde, in de tuin van het Afrikamuseum in Tervuren. De eindtermen geschiedenis zullen in de toekomst ook basiskennis over het kolonialisme bevatten.
Volledig scherm
PREMIUM
Het met verf bekladde standbeeld van koning Leopold II, die in zijn Congo-Vrijstaat een schrikbewind voerde, in de tuin van het Afrikamuseum in Tervuren. De eindtermen geschiedenis zullen in de toekomst ook basiskennis over het kolonialisme bevatten. © EPA

Zwarte bladzijde van kolonialisme komt in eindtermen: “We moeten gevoelig verleden durven aankaarten om heden beter te begrijpen”

In de toekomst zullen Vlaamse leerlingen de schoolbanken pas verlaten wanneer ze op zijn minst een basiskennis van de koloniale geschiedenis op zak hebben. Naast kolonialisme komen ook imperialisme en dekolonisatie in de eindtermen geschiedenis van de derde graad secundair onderwijs. Leerlingen moeten begrijpen hoe verleden en heden in elkaar haken en hoe het kolonialisme van toen verband houdt met de sociale ongelijkheid van nu. “We moeten gevoelige onderwerpen durven aankaarten, zoniet blijven het etterbuilen die vroeg of laat barsten”, oordeelt professor geschiedenisdidactiek Karel Van Nieuwenhuyse (KULeuven).

 1. Van The New York Times tot Al Jazeera: weggehaald standbeeld Leopold II is wereldnieuws

  Van The New York Times tot Al Jazeera: weggehaald standbeeld Leopold II is wereld­nieuws

  Het nieuws dat het standbeeld van Leopold II uit het dorp van Ekeren dinsdag is weggehaald voor restauratie, gaat de hele wereld rond. Onder meer The Guardian, BBC World en Al Jazeera berichten erover. De gerenommeerde Amerikaanse krant The New York Times beschrijft het als een ‘opvallend moment voor een land dat op momenten geworsteld heeft met de afrekening van één van de meest verachtelijke periode uit de geschiedenis van het Europees kolonialisme’.
 2. Van ‘Queer Eye’ tot ‘Queer as Folk’: met deze titels kijkt u helemaal Pride-proof
  TV

  Van ‘Queer Eye’ tot ‘Queer as Folk’: met deze titels kijkt u helemaal Pri­de-proof

  Brussel hing in mei al trots de vlaggen uit, de rest van de wereld volgde in juni en in augustus beleeft de Scheldestad met ‘Antwerp Pride’ traditioneel haar LGBTQ+-hoogmis. Maar een 15-jarige jubileum-editie met alle toeters, bellen, binders en pailletten is niet compleet zonder een even kleurrijk en inclusief tv-lijstje. Want ook vanop de bank kunt u zich vergapen aan op en top queer reeksen die beroeren, ontroeren, entertainen en informeren. Dat de optocht niet zomaar een bandeloos feestje is, maar begon als een opstand voor gelijke rechten en vrijheden leert u in de documentairereeks ‘Pride’ op Disney+. Waarna shows als ‘Queer as Folk’ op STARZPLAY, ‘Our Flag Means Death’ op Streamz en ‘It’s a Sin’ op VRT NU u met een lach en een traan de mensen achter het acroniem tonen.
 3. Kan Remco Evenepoel de Ronde van Spanje winnen? Schrijf je in voor de Gouden Vuelta en maak kans op 5.000 euro
  Gouden Vuelta
  8

  Kan Remco Evenepoel de Ronde van Spanje winnen? Schrijf je in voor de Gouden Vuelta en maak kans op 5.000 euro

  Vrijdag 19 augustus gaat de Ronde van Spanje van start. Blikvanger aan het vertrek in het Nederlanse Utrecht is onze Remco Evenepoel. De 22-jarige Belg is een van de topfavorieten om de eindzege in de wacht te slepen, maar de concurrentie is niet van de poes. Denk jij dat hij aan het langste eind kan trekken? Bewijs dat je de grootste kenner bent met de Gouden Vuelta en maak kans op 5.000 euro cash.