Zwaar onweer op komst: tot 13,3 liter water per uur per vierkante meter

EPA
De hoge temperaturen van de voorbije dagen eisen hun tol. Donderdag wordt de zwoelste dag van de week, met temperaturen die tot 30 graden kunnen oplopen. Blijft het tijdens de ochtend nog overwegend droog, dan komen er in de namiddag zware onweerswolken vanuit Frankrijk ons land binnengerold die plaatselijk voor heel wat wateroverlast kunnen zorgen.

"Het wordt opletten geblazen", zegt Tim Van Damme van stormcell.be, "gezien het feit dat die onweersbuien zeer krachtig van aard kunnen zijn, en dus kunnen zorgen voor de bijhorende wateroverlast. Tot afgelopen nacht toonden de weermodellen de grootste onweerskansen in het westen van het land, meer bepaald langs de kustregio. Volgens de laatste modellen zou het geheel zo'n 50 kilometer meer landinwaarts verschoven zijn. We kunnen voorlopig dus stellen dat de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Henegouwen, Waals-Brabant, Vlaams-Brabant, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Antwerpen de zwaarste kalibers kunnen verwachten.  De neerslaghoeveelheid loopt lokaal op tot 40mm."

Er worden 'mixed layer cape waarden' verwacht tot 2.400 Joule per kilogram. "Dat is in mensentaal uitgedrukt de hoeveelheid potentieel convectieve energie aanwezig in 1 kilogram lucht. Normale waarden schommelen tussen 0 en 200 Joule per kilogram", aldus Van Damme.

We krijgen te maken met een frontaal onweer, dat zich zal situeren op een warmtefront afkomstig uit Frankrijk. Ons land zal gedomineerd worden door een kern van lagedruk die geplet zit tussen het Azorenhoog en het hoog boven Scandinavië. De neerslagintensiteit kan zeer hevig worden, vooral dus voor het westen en centrum van het land, waar zelfs tot 40 mm neerslag wordt verwacht over een periode van 3 uur. Dat wil zeggen dat we gemiddeld 13,3 liter water per vierkante meter mogen verwachten per uur. Wateroverlast zal dus reëel zijn. Ook het onweer kan zeer stevig worden.

'De neerslaghoeveelheid loopt lokaal op tot 40mm'

Tim Van Damme
stormcell.be