Zuid-Korea houdt grote raketoefening na kernproef van Pyongyang

De Zuid-Koreaanse legergeneraal Cho Han-kyu.
epa De Zuid-Koreaanse legergeneraal Cho Han-kyu.
Het Zuid-Koreaanse leger heeft vandaag een militaire oefening gehouden in de Japanse Zee. Het machtsvertoon is een reactie op de kernproef van buurland Noord-Korea een dag eerder. Seoul houdt er ook rekening mee dat Noord-Korea zich aan het voorbereiden is op de lancering van een ballistische raket.


Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap werd op zee een aanval op het kernwapentestgebied van Noord-Korea gesimuleerd. Bij de oefening werden raketlanceringen uitgevoerd en straaljagers ingezet. De twee raketten hebben de geplande doelen in de Japanse Zee getroffen. De gesimuleerde doelen waren berekend op de afstand tot de in het noordoosten van Noord-Korea gelegen atoomtestsite.

Het leger meldt dat nog veel meer nieuwe militaire oefeningen worden voorbereid. Ook de Verenigde Staten zullen daar aan deelnemen.

Vergelding
De Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis sprak zondagavond van een militaire vergelding als Noord-Korea de Verenigde Staten of een van hun bondgenoten aanvalt. Vooralsnog wordt er vooral naarstig overleg gevoerd tussen de diverse wereldleiders.

President Trump belde zondag twee keer met de Japanse premier Shinzo Abe over eventuele maatregelen, waarbij werd vastgesteld dat de internationale gemeenschap hardere maatregelen moet nemen.

Ook belde Abe met de Russische president Vladimir Poetin, die opnieuw benadrukte dat de economische en militaire druk op Noord-Korea om het nucleaire programma te stoppen niet werkt. Hij pleit voor een dialoog tussen de verschillende landen en is tegenstander van verdere sancties.

Waterstofbom
Pyongyang verklaarde eerder dat het een waterstofbom had getest die op een intercontinentale ballistische raket kan worden geladen en liet weten dat de test een "perfect succes" was. De test had geen directe gevolgen: zowel China als Japan lieten intussen weten dat ze geen radioactieve deeltjes konden waarnemen.

Meteen na het nieuws van de ontploffing riep Zuid-Korea zijn veiligheidsraad al bijeen. De regering liet weten dat het zijn alarmniveau heeft opgetrokken en dat het zijn nucleaire crisisteam heeft ingeschakeld.

Zuid-Koreaanse soldaten tijdens een militaire oefening.
ap Zuid-Koreaanse soldaten tijdens een militaire oefening.

De nieuwe nucleaire test van Noord-Korea dit weekend doet beleggers ook opnieuw richting veilige havens koers zetten, weg van aandelen. De beurzen in Azië gingen vandaag dan ook lager, terwijl de Zwitserse frank, de Japanse yen en de goudprijs in waarde wonnen. De verliezen bleven al bij al beperkt. De grootste verliezen werden opgetekend in Tokio en Seoel, elders in Azië waren de verliezen minder uitgesproken.

"Noord-Korea maakt zich op voor lancering ballistische raket"

Seoel zegt aanwijzingen te hebben gevonden dat Noord-Korea voorbereidingen treft voor het lanceren van een ballistische raket. Dat heeft het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap deze ochtend gemeld.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • John Rogers

    Een eigen volk dat zichzelf voorbereidt op het einde, mooi voorbeeld aldaar het elders in de wereld al niet veel beter is, om niet te zeggen: hetzelfde.

  • Mario Kessels

    De vraag is niet meer of er oorlog komt maar wanneer

  • Frank C.

    Zijn net een stelletje kinderen die met hun speelgoedjes aan het spelen zijn.