Zuhal Demir (N-VA) geeft Turkse nationaliteit op: "De kloof is te groot geworden"

Zuhal Demir.
belga Zuhal Demir.
Staatssecretaris voor Gelijkheid van Kansen Zuhal Demir (N-VA) doet afstand van haar Turkse nationaliteit. Ze heeft daarvoor een brief gestuurd naar het Turkse consulaat, dat over haar vraag moet beslissen. Dat zegt ze in een interview dat morgen in De Morgen verschijnt.

Demir zegt aan De Morgen dat ze geen paspoort nodig heeft om zich bewust te zijn van haar roots. "Ik herken mij niet meer in het land waarin mijn ouders zijn opgegroeid. De kloof is te groot geworden. De groeiende invloed van de islam, de positie van de vrouw, de democratie en de minderheden: het gaat allemaal de verkeerde kant op."

Demir is van Turks-Koerdische origine en heeft vandaag nog zowel de Belgische als de Turkse nationaliteit, die ze automatisch toegekend heeft gekregen bij haar geboorte. Toch is ze geen voorstander van die dubbele nationaliteit.

Het is overigens niet zeker of Turkije op Demirs vraag zal ingaan. Het is de Turkse minister van Justitie die zijn goedkeuring moet geven. Volgens de procedure voldoet ze aan alle voorwaarden om de schrapping te vragen. Ze wordt niet gezocht voor criminele feiten, heeft geen schulden uitstaan bij de Turkse overheid en is ouder dan 18.

Maar Demir zegt dat het haar niet zou verbazen mochten de Turkse autoriteiten uiteindelijk weigeren haar Turkse nationaliteit af te nemen. "Maar dan heb ik tenminste duidelijk gemaakt dat de liefde over is."

De Luikse prof nationaliteitsrecht Patrick Wautelet merkt op dat de Turkse procedure een "blackbox" is. "Er bestaat wel een procedure, maar je weet nooit wat het resultaat zal zijn. Je bent overgeleverd aan een politieke beslissing."

'We zijn uit elkaar gegroeid, Turkije en ik. En we zijn dat blijven doen. Ik ben een Vlaamse vrouw geworden met trotse, Koerdische roots. Alles wat Turkije niet wou'

Zuhal Demir

Facebook

Demir verklaart haar beslissing vanavond ook op haar Facebookpagina. Ze noemt Turkije "en land van ongeziene schoonheid". "Een land waar mijn ouders - en met hen 'wij', de kinderen- thuis leken te komen. Waar de mijnwerker even koning kon zijn en iedereen hem begreep en toelachte. Het land waarvan de taal, mijn eerste taal was. Hoe vreemd ze ook leek in de wereld buiten mijn kinderbubbel, het was de mijne."

Toch had het land ook een keerzijde, zo zegt de staatssecretaris. Zo zette Turkije haar ouders aan om Turks met haar te spreken, en niet Koerdisch, zoals ze wel met elkaar praatten. "Het land dat hen tot in Genk belemmerde om vrij Koerdisch te zijn. Alsof het een ziekte was die er moest uitgroeien in een volgende generatie. En anders die daarop. Een land dat geen liefde had voor die andere identiteit die ik bij de geboorte meekreeg, maar waarvoor geen paspoort bestaat. Een identiteit die ik stiekem moest samen sprokkelen, ondanks Turkije en ook wel ondanks mijn geïntimideerde ouders."

"We zijn uit elkaar gegroeid, Turkije en ik. En we zijn dat blijven doen. Ik ben een Vlaamse vrouw geworden met trotse, Koerdische roots. Alles wat Turkije niet wou. Ik heb hier gestudeerd, geleefd, de liefde gevonden bij een Vlaamse man. Ik heb de kans gekregen om hier te groeien en aan politiek te doen. Dit is thuis genoeg. Vlaanderen heeft mij geadopteerd en ik Vlaanderen. Het klikt. Het Turkse paspoort, als het nog ergens ligt, heeft zijn houdbaarheidsdatum ruimschoots overschreden."

Demir zegt haar beslissing haar nationaliteit op te geven te hebben genomen na het referendum van dit voorjaar dat de Turkse president Erdogan meer macht gaf.

'Turkije. Het land dat hen tot in Genk belemmerde om vrij Koerdisch te zijn. Alsof het een ziekte was die er moest uitgroeien in een volgende generatie'

Zuhal Demir