Zuckerberg schenkt miljoenen om migranten zonder papieren te laten studeren

We moeten slimme en hardwerkende jongeren uit elk land verwelkomen en iedereen in onze samenleving helpen zijn potentieel maximaal te ontplooien", meent Facebook-baas Mark Zuckerberg.
AFP We moeten slimme en hardwerkende jongeren uit elk land verwelkomen en iedereen in onze samenleving helpen zijn potentieel maximaal te ontplooien", meent Facebook-baas Mark Zuckerberg.
Mark Zuckerberg (31) schenkt 5 miljoen dollar om migranten zonder papieren de kans te geven een universiteitsdiploma te halen. "Slimme en hardwerkende jongeren moeten we verwelkomen", zegt de Facebook-baas. Samen met zijn vrouw Priscilla Chan maakte Zuckerberg het nieuws over de studiebeurzen bekend op zijn Facebook-pagina.

De schenking helpt 400 jongeren die als kind illegaal naar de VS kwamen om de komende vijf jaar aan de universiteit te gaan studeren. Dat gebeurt via de twee jaar geleden opgerichte vzw TheDream.US en het initiatief is gericht op jongeren uit de Bay Area, de omgeving van San Francisco.

"Zonder papieren is het vaak een moeilijke strijd om aan een universiteit binnen te raken, en deze jongeren hebben geen toegang tot enige hulp", verklaart Zuckerberg. "We moeten slimme en hardwerkende jongeren uit elk land verwelkomen en iedereen in onze samenleving helpen zijn potentieel maximaal te ontplooien".

De focus van Zuckerberg op de Bay Area, waar ook het hoofdkwartier van Facebook is, is bedoeld om het bereik van TheDream.US te vergroten, voegde Zuckerberg nog toe. Na enkele uren had zijn Facebookpost over de studiebeurzen al 66.000 likes.

Gulle schenker
De schenking is niet de grootste die de miljardair ooit deed. Die eer viel te beurt aan een ziekenhuis in San Francisco, dat in februari 75 miljoen dollar kreeg van Zuckerberg. Dat was de grootste private schenking aan een publiek ziekenhuis ooit. In 2013 deed hij de grootste schenking van het jaar toen hij Facebook-aandelen ter waarde van een miljard dollar aan de Silicon Valley Community Foundation schonk.

Zuckerberg is een al langer voorstander van migrantenrechten. Hij was samen met Bill Gates medeoprichter van de lobbygroep FWD.us, die ijvert voor een uitgebreide migratiehervorming. Zakenblad Forbes schat het vermogen van Zuckerberg op 36 miljard dollar.Video