Zoektocht naar MH370 begon pas vier uur na verdwijning

P-3 Orion uit Nieuw-Zeeland zoekt naar MH370.
AP P-3 Orion uit Nieuw-Zeeland zoekt naar MH370.
Op de dag dat de Boeing van Malaysia Airlines verdween, heeft het 17 minuten geduurd vooraleer functionarissen merkten dat het toestel van de radar was verdwenen. Het duurde vervolgens nog eens vier uur alvorens zij officieel een zoekactie lanceerden, zo heeft CNN vandaag uit het voorlopig rapport van het Maleisisch Ministerie van Verkeer geciteerd.

Het rapport is naar de Internationale Organisatie voor de Burgerluchtvaart, een VN-organisatie, gestuurd.

Volgens CNN is het meest frappante aan het rapport, wat er allemaal niet in staat. Zo rept het rapport met geen woord over wat er tijdens die vier uur (niet) is gebeurd. Er wordt enkel vermeld dat Kuala Lumpur tijdens die cruciale uren Singapore, Hongkong en Cambodja contacteerde. Het rapport vermeldt evenmin wat de militaire diensten precies deden tijdens de nacht dat de Boeing van de radar verdween.

Het voorlopige rapport, aldus de CNN-correspondent die het kon inkijken, is zowel qua omvang als qua informatie opvallend mager. Maleisië was vorige week onder vuur gekomen omdat het land het rapport eerder aan de VN overmaakte zonder het beschikbaar te maken voor de verwanten van de vermiste passagiers. Anderzijds is een land niet verplicht om voorlopige rapporten te maken of vrij te geven.