Zo wapen jij je dit schooljaar tegen sluimerend pestgedrag

Picjumbo
Een nieuw schooljaar brengt naar goede gewoonte heel wat veranderingen met zich mee. Nieuwe leerkrachten en klasgenoten, maar... voor zij die niet zo zelfzeker als iedere andere student aan de eerste week van september beginnen, kan het ook anders uitdraaien. Joepie geeft tips en tricks zodat jij vanaf dag één gewapend met het nodige zelfvertrouwen ten strijde kan trekken tegen mogelijke pestkoppen. Ten aanval!

De eerste indruk

Het klinkt logisch, maar een eerste indruk is alles bepalend. Simpelweg omdat je maar één kans krijgt om (al dan niet) goed over te komen. Die eerste indruk op termijn bijsturen, is dan ook niet zo simpel. Het allerbelangrijkste is dat je, wanneer je op nieuwe mensen botst, zelfzeker overkomt. 'Makkelijker gezegd dan gedaan', denk jij nu misschien,maar toch kan je zoiets goed voorbereiden. Allereerst: ga NOOIT uit van veronderstellingen. 'Zal hij/zij zo zijn? Hoe zal hij/zij reageren als ik zus ofzo handel?' of erger: 'Hij/zij zal mij wel geen toffe vinden...' Gooi al deze muizenissen, waarvan je diep vanbinnen maar al te goed beseft dat het geen zekerheden zijn, overboord. Weet dat jij even nieuw bent voor je klasgenoot als hij/zij voor jou. Jep, ook de persoon tegenover jou heeft een eerste indruk na te laten en weet niet aan wat zich te verwachten. Als je beseft dat je, wat dat betreft, op gelijke hoogte staat en start, kan dat de nodige rust én zelfs een vertrouwensboost geven. Daarnaast kan je een eerste indruk wel een beetje sturen. Zorg ervoor dat je er verzorgd uitziet. Voel jij je zelfzekerder met een vleugje make-up? Maak je dan mooi en stap met een vastberaden tred het schoolgebouw of je klaslokaal binnen.

Geef je klasgenoten wat je zelf van hen wil krijgen

Nadat de nodige eerste indrukken gevormd zijn, kan je elkaar beter leren kennen. Aangezien jij verwacht en hoopt dat niemand van jouw klasgenoten een (negatief) oordeel zal vellen over jou, spreekt het voor zich dat je dit zelf ook niet mag doen. Neem je tijd om iedereen beter te leren kennen, maar gun ook de anderen die tijd en ruimte. Wederzijds respect is van het grootste belang. Wat jij geeft aan anderen, krijg je meestal ook op dezelfde manier terug. Ook hier is een goede portie zelfzekerheid mooi meegenomen, maar temper je enthousiasme als je merkt dat je klasgenoten dit als arrogant beginnen aan te voelen.Een laatste tip: trek niet te snel conclusies. Vrees je dat je een stomme uitspraak of zet hebt gedaan? Probeer dit dan te relativeren. Zou jij iemand afrekenen op één iets? Nope, dus waarom zou hij/zij dat dan doen? Eén mindere dag bepaalt niet je hele schooljaar.