Zo verhelp je pedaalpech snel en eenvoudig

VAB
Of je nu op reis bent met de fiets of een heuse trektocht maakt: wanneer je fiets het begeeft, sta je vaak letterlijk in de kou. Een uiteenzetting van hoe je de belangrijkste hinderblokken tijdens het trappen kan verhelpen.

Geen enkele fiets is een leven zonder haperingen of losstaande onderdelen beschoren. Veelvoorkomende kwalen zijn: een gebroken ketting, een lekke band, remmen die tegen je fietsband schuren óf het gewoon volledig laten afweten. Wat ze allemaal gemeen hebben: ze halen het plezier meteen uit elke fietstocht.

Om die reden is het altijd een goed idee om een reparatieset op zak te hebben. Let er daarbij zeker op dat de onderdelen daarvan geschikt zijn voor jouw specifieke fiets. Niet elk item uit de kit - denk bijvoorbeeld aan de bandenlichter - past op elke fiets. Je bespaart je dus heel wat gefrustreerd vloeken onderweg door daar nog voor je vertrek rekening mee te houden. De volgende items kunnen in die set zeker niet ontbreken: een mini-fietspomp, bandenlichters, plakkers voor op de buitenband, knippleisters en een ventielslang.

Wie zich het worstelen met fietsonderdelen wil besparen, kan tegenwoordig gelukkig op heel wat nieuwe initiatieven rekenen. Zo bracht VAB vorig jaar een pechverhelpingsservice voor fietsers op de markt. Die dienst vertaalde zich eerder dit jaar naar een versie die ook in Nederland en Luxemburg beschikbaar is. Zo kan je zelfs voorbij de landsgrenzen zorgeloos fietsen. Ze weten raad met zowel de klassieke fiets als met de elektrische modellen. Als het probleem ter plekke toch niet te verhelpen is, brengen ze je naar jouw bestemming of een fietsenhersteller. Meer informatie over deze service vind je op de website van VAB.