Zo kies je altijd de snelste rij in de supermarkt

thinkstock
Ook altijd het gevoel dat je de foute rij uitkiest in de supermarkt? Dat is deels psychologisch, maar het kan ook dat je écht fout kiest. Gelukkig zijn wetenschappers zo sympathiek geweest om uit te dokteren hoe we wel in de snelste rij belanden.

Zijn er overal zo'n 2 à 3 wachtenden voor je? Hanteer dan deze gouden regel: ga achter iemand staan met een kar die helemaal volgeladen is. "Dat lijkt contradictorisch", zegt voormalig wiskundeleraar Dan Meyer, die nu als assistent aan een universiteit werkt. "Maar elke persoon heeft een vaste tijdspanne nodig om hallo te zeggen, te betalen, dag te zeggen en de rij te verlaten," legt hij uit. Dat duurt volgens zijn onderzoek gemiddeld 41 seconden per klant.

Voor elk item in de winkelkar moet je gemiddeld 3 seconden rekenen. Een rij kiezen waar veel mensen met een paar dingen staan aan te schuiven, is dus een slecht idee. Het gaat sneller om één persoon te helpen die 100 dingen heeft gekocht, dan vier verschillende mensen met 25 spullen in de kar.

Bijkomende tips

De hierboven omschreven basisregel is volgens de wiskundige essentieel. Maar ook Robert Samuel vult nog aan met enkele tips. Hij is de oprichter van een Amerikaans bedrijf dat voor anderen in de rij gaat staan. 

- Kies voor de linkse rij. De meeste mensen zijn rechtshandig, en hebben daarom de neiging om de rechterrij te nemen.

- Ga voor vrouwelijke kassiersters. "Dat klinkt seksistisch, maar mijn ervaring leert mij dat ze efficiënter werken," aldus Samuel. Maar let op met kassiersters die te veel praten met de klanten, die vertragen het proces dan weer.

- Kijk naar de andere klanten en hun winkelkar. Een ouder koppel zal meer tijd nodig hebben om in te laden dan een jongedame met een grote, handige draagtas. Ook zal een sixpack water sneller gaan dan iemand die 6 losse flessen van iets anders heeft.

- Kies één rij die leidt naar verschillende kassa's. Onderzoek heeft aangetoond dat die sneller werken dan kassa's die maar één rij hebben om aan te schuiven.