Zo geef je een écht Italiaans feestje (met gezonde pizza)

thinkstock
Als ze ergens weten hoe ze goed moeten tafelen dan is het wel in Italië. Ongedwongen sfeer, geen stress, alles lekker vers en eenvoudig lekker. Een ideaal thema dus voor een etentje bij je thuis.

Bella Italia menu

Echte Italianen eten niet alleen maar pasta. Pasta is het tweede gerecht, na de antipasti, voor het hoofdgerecht met vlees of vis. Serveer de hele avond lekkere Italiaanse wijnen.

aperitivo:

schenk een sprankelende spumante of prosecco
of maak je gasten een Aperol of Campari

antipasti:

puntjes bloemkoolpizza
dip van groene boontjes
olijfjes
assortiment gegrilde groenten
bordje charcuterie

primo piatto:

groene pasta primavera

secondo piatto:

steak pizzaiola met groene salade

dolce:

straffe koffie met digestiefjes (limoncello, grappa)

Unsplash

Antipasti: bloemkoolpizza

Wat heb je nodig:
Bodem:
1 bloemkool, in roosjes 
90 g paneermeel 
40 g parmezaanse kaas,
geraspt 
1 el oregano 
2 eitjes 
zout & peper 

Het beleg: 
tomatensaus/passata
60gr kerstomaatjes, 
gehalveerd 
1 courgette, 
in dunne ronde schijfjes
1 rode ui, 
in ringen
30 g parmezaanse kaas
10 basilicumblaadjes 
1 el olijfolie 

Zo maak je het:
Stap 1: Verwarm de oven voor op 180°C. Mix de bloemkoolroosjes in delen in een blender. Schep alles in een kom.
Stap 2: Voeg paneermeel, kaas, oregano, eitjes, zout en peper toe. Meng goed onder elkaar.
Stap 3: Bekleed een inoxen plaat met bakpapier. Schep er de bloemkool op en vorm een pizzabodem met de bolle kant van een soeplepel. Zet 20 minuten in de oven.
Stap 4: Snijd intussen de groenten. 
Stap 5: Haal de bloemkoolkorst uit de oven. Besmeer met de tomatensaus en beleg met de groenten. Kruid met zout en peper en druppel er nog wat olijfolie over. 
Stap 6: Zet opnieuw in de oven voor 10 minuten. Bestrooi met de basilicumblaadjes en Parmezaanse kaas. Serveer meteen.

Het Peloton

Bonendip

Wat heb je nodig:
- 350 g groene bonen 
- 1 teentje look
- 1 el olijfolie extra vierge 
- 1 tl citroenrasp 
- 1 el citroensap  
- 60 g feta  
- 2 el gehakte munt  
- peper en zout    

Zo maak je het:
Stap 1: Kook de bonen gaar in gezouten water. 
Stap 2: Spoel onder koud water. 
Stap 3: Mix de bonen met de look, citroenrasp en -sap en de feta. 
Stap 4: Mix er zoveel olijfolie onder tot je een smeuïg geheel krijgt. 
Stap 5: Kruid met peper en een beetje zout. Meng er de kruiden onder. 
Stap 6: Serveer met wortel- en selderstaafjes.

Nina Kookt

Pasta Primavera

Wat heb je nodig:
- 350 g kippenblokjes 
- 1 l groentebouillon 
- 350 g spaghetti 
- 1 ui, in halve ringen 
- 4 groene asperges, in 4 gesneden 
- 4 witte asperges, in 4 gesneden 
- 200 g erwten (diepvries) 
- 2 teentjes look, geperst 
- 200 ml kookroom 
- enkele takjes tijm 
- rasp van 1 citroen 
- 50 g Parmigiano Reggiano, geraspt 
- peper en zout 
- 2 el olijfolie extra vierge   

Zo maak je het:
Stap 1: Doe de bouillon met de kippenblokjes, pasta, ui, asperges en look in een diepe pot. Kruid met peper en zout en druppel er wat olijfolie over. 
Stap 2: Zet het vuur iets lager van zodra de bouillon begint te koken en roer voortdurend. 
Stap 3: Voeg na 7 minuten de erwten, tijm, room en kaas toe en laat onder voortdurend roeren nog 3 minuten koken tot alles gaar is. Laat even rusten zodat al het vocht wordt opgenomen. Garneer met citroenrasp en Parmezaanse kaasschilfers.

Nina Kookt

Steak pizzaiola

Wat heb je nodig:
- 4 rumsteak, in fijne lapjes 
- 3 el olijfolie extra vierge 
- 3 teentjes look, plat gedrukt 
- 4 bio-tomaten 
- 2 el gehakte basilicum + extra om te garneren 
- peper en zout 
- pasta tagliatelle, beetgaar gekookt   

Zo maak je het:
Stap 1: Snij aan de onderkant van de tomaten een kruisje. Leg ze 30 seconden in kokend water, laat schrikken in ijswater en haal de pel weg. Pureer de tomaten met een mixer of met een vork. 
Stap 2: Kruid het vlees met peper en zout. Verhit twee derde van de olijfolie en bak de look aan. Voeg het vlees toe en laat even meebakken. 
Stap 3: Doe de gepureerde tomaten met de basilicum in de pan. Kruid met peper en zout. Laat 15 minuten sudderen. Garneer met de verse basilicum en serveer bij de pasta.

Tip: Voeg eventeel nog een lepel tomatenpuree toe om de saus wat dikker te maken.

Nina Kookt