Zo eet en sport een professioneel bikini-atlete

Instagram Maya Nassar
Ontmoet Maya Nassar: profesioneel fitnessmodel, voedingsdeskundige en tv-presentatrice. En bovendien de allereerste bikini-atlete die officieel namens de Arabische overheid deelneemt aan internationale competities. Een inspiratiebron voor veel vrouwen, ongeacht hun afkomst. Hoog tijd om haar de kleren van het (bijzonder gespierde) lijf te vragen over hoé ze dat in godsnaam voor elkaar krijgt.

Denk maar niet dat het bij Maya vanzelf ging. Integendeel. "Voordat ik mijn 'keerpunt' bereikte, leefde ik altijd heel ongezond," verklapt ze. "Ik sportte niet en at maar raak. En opeens begon ik aan te komen. En dat had ook invloed op mijn zelfbeeld. Ik werd steeds onzekerder en ongelukkiger, maar ik wist ook dat ik er zelf iets aan zou moeten doen. Toen ik mijn lievelingsjeansbroek op een bepaald moment niet meer verder kreeg dan mijn knieën wist ik dat het tijd was om mijn levensstijl aan te pakken."

Gezonder én productiever
Natuurlijk is het niet evident om dag in dag uit te trainen. Maar voor Maya is het simpel: "Ik vergelijk gewoon mijn oude levensstijl met mijn huidige. Ik weet nu dat een gezonde levensstijl een beloning is. Ik wil me niet meer onzeker voelen, enkel en alleen in ruil voor een extra stuk pizza."

"Ik voel mij niet alleen zelfverzekerder, maar ook gezonder, gelukkiger én productiever. Sporten geeft je ook een mentale sterkte en leert je discipline die je ook op andere vlakken in je leven kan gebruiken. Het belangrijkste is om jezelf die nieuwe gewoonte aan te leren, en als je alle voordelen aan de lijve ondervindt, heb je niet veel meer motivatie nodig om vol te houden."

Nooit meer junkfood?
We kennen het allemaal: dat stukje chocolade dat daar verleidelijk ligt te lonken, of die zak chips die een beetje verder in de kast staat. Je moet al bijzonder standvastig zijn om daar af te blijven. Al lukt het Maya wonderwel: "Een nieuwe eetroutine ontwikkelen duurt ongeveer drie weken. Die zin in zoet komt omdat je gewend bent aan ongezond en suikerrijk eten. Je hebt je lichaam als het ware zelf geconditioneerd. Als je maar lang en vaak genoeg gezond eet en junkfood tot een minimum beperkt, zul je na verloop van tijd steeds minder zin krijgen in zoet en net genieten van gezond eten."

Al plaatst ze daar een belangrijke kanttekening bij: "gezond eten betekent niet jezelf uithongeren. Je zou eens moeten weten hoe vaak en hoe veel ik eet," lacht ze. "Maar het is natuurlijk wél allemaal boordevol goede voedingsstoffen."