Zij zijn de eersten: 71 Amerikanen stemmen al om middernacht op hun presidentskandidaat

Ook bij de voorverkiezingen in februari van dit jaar mochten de negen stemgerechtigden in Dixville Notch als eersten naar de stembus. Het resultaat wordt al na enkele minuten op een kartonnen bord geschreven.
REUTERS Ook bij de voorverkiezingen in februari van dit jaar mochten de negen stemgerechtigden in Dixville Notch als eersten naar de stembus. Het resultaat wordt al na enkele minuten op een kartonnen bord geschreven.
Een handvol inwoners van drie afgelegen stadjes in de Amerikaanse staat New Hampshire (grenzend aan Canada) kan al om middernacht plaatselijke tijd zijn of haar stem uitbrengen voor een nieuwe president.

De wet schrijft voor dat gemeenschappen van minder dan honderd mensen om middernacht al kunnen stemmen op hun presidentskandidaat. Enkele inwoners van drie stadjes in de staat New Hampshire hebben daar een fiere traditie van gemaakt.

In Dixville Notch bijvoorbeeld trekken welgeteld zeven kiezers naar de stembus. Sinds 1960 al wordt daar een middernachtelijke verkiezing georganiseerd. In dat beginjaar gingen alle negen toenmalige stemmen naar de Republikeinse kandidaat Richard Nixon ten nadele van de Democraat John F. Kennedy die wel het Witte Huis veroverde.

Het bewees onder meer dat de steden die het eerst gaan stemmen niet noodzakelijk de winnaar voorspellen.

Meer dan vier decennia later krijgt Dixville Notch zoveel aandacht dat de stad een pr-figuur heeft aangesteld om de tientallen verslaggevers die er zijn neergestreken, informatie te geven.

Zowat 130 kilometer zuidelijker is er Hart's Location, bestaande uit 43 zielen. Stemhokjes staan er in het stadhuis opgesteld. Het plaatsje startte reeds in 1952 de traditie op, maar tussen 1964 en 1996 liet het verstek gaan.

Ook Millsfield, dat decennialang niet meedeed met de nachtelijke verkiezingen opent al om middernacht plaatselijke tijd de stembus. 21 mensen zullen er hun stem uitbrengen.