Zes op tien Vlamingen vinden dat koning in kersttoespraak De Wever viseerde

Ruim zes op de tien Vlamingen denkt dat Koning Albert II Bart De Wever viseerde in zijn kerstboodschap. Een ongeveer even groot gedeelte keurt de verwijzing naar de jaren dertig af. Meer dan de helft wil een koning zonder macht. Dat blijkt uit een peiling waarover de krant Het Laatste Nieuws vandaag bericht.

Uit de peiling, uitgevoerd door bureau AQRate bij 872 mensen die in Vlaanderen wonen, blijkt dat exact 65,7 procent denkt dat de vorst vooral N-VA viseerde. Precies 61,6 procent vindt het "eerder niet goed" tot "helemaal niet goed" dat de koning in zijn kerstboodschap verwees naar de jaren dertig. De afkeur is het grootst bij N-VA-kiezers (87,6 procent), terwijl een meerderheid van de sp.a-kiezers (51,9 procent) het "geheel terecht" vindt.

Van de ondervraagden wil 58,7 procent liefst dat Albert II geen rol meer speelt bij de formatie. De enige partij waarvan de meerderheid van de kiezers gewonnen is voor het tegendeel is het (republikeinse) Vlaams Belang.

Tot slot blijkt nog dat de hele heisa rond de kerstboodschap van de Albert II het stemgedrag van 82,1 procent van de ondervraagden niet zal beïnvloeden.