Zes op de tien Vlamingen hebben vertrouwen in berichtgeving van tv-nieuws, 78% kijkt er minstens wekelijks naar
Eind 2021 gaf 59 procent van de volwassen bevolking in het Vlaamse Gewest aan (heel) veel vertrouwen te hebben in de berichtgeving van nieuwsprogramma's op tv. 78 procent volgde minstens één keer week het nieuws op televisie. Dat blijkt uit cijfers die Statistiek Vlaanderen donderdag publiceert.
Het vertrouwen in de berichtgeving van nieuwsprogramma's op de radio en van kranten (print en online) lag met 56 en 49 procent iets lager. Het minste vertrouwen is er in nieuwsberichten op nieuwswebsites op het internet (29 procent) en op sociale media (11 procent).
Van de hooggeschoolden heeft 69 procent (heel) veel vertrouwen in de berichtgeving van nieuwsprogramma's op televisie en radio, en 62 procent van deze groep heeft (heel) veel vertrouwen in de berichtgeving van kranten.
Laaggeschoolden hebben meer vertrouwen dan hooggeschoolden in de berichtgeving op sociale media: bij laaggeschoolden gaat het om 14 procent, bij hooggeschoolden om 7 procent.
Ruim meer dan 50 procent van alle leeftijdsgroepen heeft (heel) veel vertrouwen in de berichtgeving van televisie en radio en ruim meer dan 40 procent van alle leeftijdsgroepen voelt hetzelfde over in de berichtgeving van kranten. Vrouwen hebben telkens een fractie meer vertrouwen dan mannen in de respectieve mediakanalen, enkel niet in de sociale media.
Deze verschillen zijn statistisch niet significant, geeft Statistiek Vlaanderen aan, dat zich baseert op de regelmatige bevraging bij een staal van 6.000 volwassen inwoners van het Vlaams Gewest. Over het vertrouwen in de media zijn geen vergelijkbare cijfers voor de periode voor 2021.
Nieuwsgebruik in Vlaanderen
Statistiek Vlaanderen peilde ook naar het nieuwsgebruik van de Vlaming. Uit het onderzoek blijkt dat eind vorig jaar 78 procent van de volwassen bevolking minstens één keer per week naar het nieuws op tv keek. Naar nieuws op de radio luisterde 72 procent minstens wekelijks.
Nieuwswebsites werden door 65 procent minstens wekelijks geraadpleegd, tegenover 64 procent de krant (online of op papier). De helft van de Vlamingen raadpleegt minstens wekelijks nieuwsberichten op sociale media. Minimum één keer per week een magazine lezen doet 27 procent van de Vlamingen.
Bij 70 procent van de 18- tot 34-jarigen wordt het nieuws minstens wekelijks gevolgd via nieuwswebsites en sociale media. Oudere leeftijdsgroepen volgen vaker via de tv, radio, krant en magazines.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Elk jaar stopt een vijfde van de trainers: “Jonge trainers verdrinken gewoon”
-
Mijnenergie
Goedkoop water opwarmen: doe je dat met de waterkoker, de kokendwaterkraan of het fornuis?
Van pasta of aardappelen koken voor een zomers slaatje tot de avond afsluiten met een ontspannend tasje thee: je kookt vaker water dan je denkt. De meesten onder ons doen dit met de waterkoker. Toch zweren sommigen bij de pan of fluitketel op het fornuis. Met de kokendwaterkraan biedt zich sinds enige tijd ook een meer trendy alternatief aan. Maar waar liggen de verbruikskosten het laagst? Mijnenergie.be maakte de berekening. -
Livios
Einde van gasketels op komst? “Met een verbod sluit je dingen uit, maar los je het echte probleem nog niet op”
Na Duitsland kondigde ook Nederland aan om gasketels te verbieden vanaf 2026. Komt er binnenkort ook bij ons een verbod op nieuwe zulke ketels? Bouwsite Livios vroeg het aan Charlotte van de Water, klimaatbeleidexpert, en Guy Gommeren, bouwtechnologie-expert bij technologiefederatie Agoria. -
-
HLN Shop
De grote plas over aan een scherpe prijs: vijf dagen New York in evenveel niet te missen tips
-
PREMIUM
Oproep An Lemmens om Roefel-activiteit ‘puppy’s knuffelen’ te schrappen doet gemeente niet buigen: “Fokker heeft alle vergunningen”
Het lokaal bestuur van Putte reageert voor het eerst op de commotie die ontstond rond de Roefel-activiteit ‘puppy’s knuffelen’ bij hondenfokker de Woefkesranch. Vorige week riep presentatrice An Lemmens, net als in 2018, op om de gemeente te mailen met de vraag de activiteit te annuleren. Deze keer buigt de gemeente niet. “We betreuren dat onze dienst en hun personeelsleden geviseerd werden met haatmails, vol ongepast taalgebruik”, deelt de gemeente mee.Putte -
“250 euro voor gouden tip naar gestolen knuffel”: papa en dochter keren terug uit Duitsland om olifantje te zoeken
Wat een gezellige verjaardagstrip naar Londen moest worden, eindigde in tranen voor de 11-jarige Valeria uit Duitsland. De pluchen olifant van het meisje werd samen met haar rugzak gestolen aan het treinstation Brussel Zuid. Haar vader belooft nu 250 euro voor de eerlijke vinder van de knuffel. “We hingen 900 posters omhoog.”Brussel -
Heetste, en op één na droogste, lente in Spanje sinds begin van metingen