Zelfrijdende Audi legt rit van 900 kilometer af

Een zelfrijdende auto van het Duitse merk Audi is in de VS bezig aan een rit van zowat 900 kilometer van Silicon Valley naar de technologiebeurs CES in Las Vegas, waar robotwagens deze editie in het middelpunt van de belangstelling staan. Audi wil met de rit bewijzen dat zelfrijdende auto's klaar zijn voor de weg.

Het met twintig sensoren uitgeruste voertuig van het Audi-model A7, dat de naam Jack meekreeg, legt de rit van het ontwikkelingslabo in Silicon Valley naar Las Vegas af in twee dagen. Zondagavond plaatselijke tijd had de wagen, met Amerikaanse journalisten aan boord, zowat de helft van de route afgelegd.

Audi had tijdens de vorige editie van de CES begin 2014 al een geautomatiseerd voertuig door Las Vegas laten rijden. Enkele maanden geleden stuurde het Duitse automerk bovendien een zelfrijdende sportwagen aan 240 kilometer per uur over een Formule 1-circuit.

De huidige langeafstandsrit vormt evenwel een mijlpaal in de ontwikkeling van zelfrijdende auto's. Ook de andere grote autobouwers, zoals Daimler en Nissan, en internetreus Google werken aan zelfrijdende voeruitgen. Die zullen volgens schattingen van de sector tegen 2020 effectief in de straten kunnen rijden.