Zelfmoordterrorist laat testament na: "Voel me opgejaagd, weet niet meer wat te doen en wil niet in cel eindigen"

Ibrahim El Bakraoui.
Photo News Ibrahim El Bakraoui.
Het federaal parket bevestigt dat de broers Ibrahim en Khalid El Bakraoui zichzelf dinsdag hebben opgeblazen bij de aanslagen in Brussel. Ibrahim op Brussels Airport, Khalid in het metrostation Maalbeek. De tweede kamikaze op de luchthaven is nog niet geïdentificeerd. Bij de huiszoekingen dinsdag zijn twee personen opgepakt, waarvan er een inmiddels is vrijgelaten. Ook is het testament gevonden van een van de daders.

"Een eerste explosie vond plaats om 7.58 uur aan lijn 1 in de vertrekhal van Brussels Airport, onmiddellijk daarna was er een tweede explosie ter hoogte van lijn 2. Al snel werd een foto van de drie verdachten verspreid. De dader in het midden kon geïdentificeerd worden dankzij vingerafdrukken, het gaat om Ibrahim El Bakraoui. De tweede zelfmoordterrorist kon nog niet geïdentificeerd worden. De derde persoon op de foto is gevlucht, hij liet een rugzak achter met het grootste arsenaal explosieven. Hij wordt nog steeds gezocht", vertelde federaal procureur Frédéric Van Leeuw.

Van Leeuw: "Kort na de aankomst van DOVO is die rugzak ontploft door de grote instabiliteit in de luchthaven, maar dankzij het professionalisme van de ontmijningsdiensten is niemand verwond geraakt. Belangrijk om ook mee te geven: er zijn in Brussels Airport geen oorlogswapens gevonden."

"De taxichauffeur, die de drie verdachten 's ochtends naar de luchthaven heeft gebracht, heeft zich spontaan aangeboden om ons te informeren. Op basis van zijn informatie werd een huiszoeking uitgevoerd op een adres in Schaarbeek. Daar is 15 kilo TATC, 150 liter aceton en 30 liter zuurstofwater gevonden. Ook ontstekingsmechanismen en materiaal om bommen te maken is daar aangetroffen."

Testament
Twee andere huiszoekingen in de straat leverden niets op. Wel werd in een vuilnisbak in de straat nog een laptop gevonden met het testament van Ibrahim El Bakraoui, die zichzelf tot ontploffing bracht op de luchthaven van Zaventem. In het testament zegt El Bakraoui zich "opgejaagd" te voelen. Hij zegt dat hij niet meer weet wat te doen, dat hij zich niet meer veilig voelt en hij maakt toespelingen op de eeuwigheid. "Anders riskeren we naast hem (wellicht Abdeslam, red.) in een cel te eindigen", staat er te lezen.

Bij een vierde huiszoeking in Schaarbeek werd dinsdagavond een persoon opgepakt. Ook in Haren werd een persoon voor verhoor meegenomen na een huiszoeking, maar die persoon is inmiddels al weer vrij.

Maalbeek
Vervolgens gaf Van Leeuw informatie over de aanslag in Maalbeeek. "Het metrotoestel had net station 'Kunst-Wet' verlaten toen de dader zichzelf heeft opgeblazen. De kamikaze kon door middel van vingerafdrukken geïdentificeerd worden, het gaat om Khalid El Bakraoui. Op de plaats van het delict is ons team nog volop bezig met technisch en wetenschappelijk onderzoek. Dat kan nog uren, zo niet dagen duren. Er wordt voorlopig geen verdere informatie vrijgegeven. Het federaal parket geeft enkel de gegevens vrij waarvan ze zeker is."

"In de huidige stand van zaken betreuren we 270 gewonden en 31 dodelijke slachtoffers. Namens alle diensten hier aan tafel wens ik mijn deelneming aan familieleden en naasten te betuigen", zegt de procureur nog.

'In het huis van de verdachten werden 15 kilo TATC, 150 liter aceton en 30 liter zuurstofwater aangetroffen, naast ontstekingsmechanismen en materiaal om bommen te maken'

Frédéric van Leeuw, federaal procureur
Federaal procureur Frédéric Van Leeuw
BELGA Federaal procureur Frédéric Van Leeuw

In het testament zegt El Bakraoui zich "opgejaagd" te voelen. Hij zegt dat hij niet meer weet wat te doen, dat hij zich niet meer veilig voelt en hij maakt toespelingen op de eeuwigheid. "Anders riskeren we naast hem (wellicht Abdeslam, red.) in een cel te eindigen.

'De dreiging is zeer ernstig en imminent'

Paul Van Tighelt, OCAD
ap

Dreigingsniveau 4

Paul Van Tigchelt, topman van het OCAD, legde ook een verklaring af: "Deze morgen heeft OCAD de dreiging opnieuw geanalyseerd op basis van de inlichtingen van de partnerdiensten, de inlichtingen- en politiediensten. Bijgevolg heeft OCAD beslist om het dreigingsniveau op vier te houden. De dreiging is zeer ernstig en imminent. De imminentie zit in het feit dat nog een aantal betrokkenen niet gearresteerd zijn, meer in concreto kan ik daar niet op ingaan. De gerechtelijke actie is nog volop bezig."

Paul Van Tigchelt, topman OCAD
RV Paul Van Tigchelt, topman OCAD

'Onmogelijk om een definitieve balans van de slachtoffers op te maken'

Alain Lefèvre, directeur-generaal Crisiscentrum

Slachtoffers

"Deze ochtend heeft een nieuwe vergadering in het crisiscentrum plaatsgevonden. Wegens het belangrijke identificatiewerk van slachtoffers dat momenteel gevoerd wordt, is het voor ons jammer genoeg onmogelijk om een definitieve balans van de slachtoffers op te maken. We raden betrokken personen aan om crisisnummer 1771 te bellen", heeft Alain Lefèvre, directeur-generaal van het Crisiscentrum, in een statement op de persconferentie verkondigd.