De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zegt dat het om een vertaalfout gaat.
Volledig scherm
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zegt dat het om een vertaalfout gaat. © AFP

Zelensky ontkent oproep tot “preventieve nucleaire aanvallen” op Rusland en zegt dat hij verkeerd begrepen is

De Oekraïense president ontkent dat hij in een online gesprek heeft opgeroepen om “preventieve nucleaire aanvallen” uit te voeren op Rusland. Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov zag daarin een “oproep tot wereldoorlog”. Volgens Zelensky is hij verkeerd begrepen en gaat het om een vertaalfout. De VS beklemtonen intussen dat er geen aanwijzingen zijn dat Rusland voorbereidingen treft voor de inzet van kernwapens. President Joe Biden had eerder nog gewaarschuwd voor een ‘Armageddon’ als de Russen een kernwapen zouden gebruiken.

18 reacties

 • Christine Laevers

  2 maanden geleden
  Laten we niet vergeten dat het Kremlin Oekraïene is binnengevallen. Een soeverein land nota bene. Geen enkel volk wenst een dictatuur. Kijk naar dictaturen: op economisch en sociaal vlak stagneren ze en lopen enorme achterstand op. Veel leed en vernieling voor niks. Zelensky is een buitengewoon man, te vergelijken met De Gaulle en Churchill. Met Poetin in de watten te leggen, wordt het alleen maar erger voor iedereen, ook voor ons.
 • Georges Pelgrims

  2 maanden geleden
  Tis toch een straf volk die Russen.een Russische vrachtwagen volgeladen met springstoffen passeert de controle op de krimbrug en blaast de brug op net opt moment dat een trein passeert volgeladen met brandstof.en wie geven ze de schuld de oekrainers straf volk die Russen zij doen alles om de boel te escaleren.poetin zijn eigen volk valt zijn land aan niet oekrainie oft westen maar de Russen zelf.
 • etienne bies

  2 maanden geleden
  Kris Dhooghe "Zelensky moet ge ook niet geloven,wil de vs en europa in een wereldoorlog betrekken" Neen Kris u ben verkeerd.Toen Zelensky na dag 3 van de "speciale operatie" wou onderhandelen met Rusland , zei Europa , "je mag NIET onderhandelen met Rusland. Wij gaan jullie financieel steunen. Zelfde scenario begin maart 2022.Deze oorlog is gewild door Europa en de VS , en Rusland en Oekraïne zijn in het spelletje getrapt.Mijn bron Jacques Baud.
 • Moehmena Rahous

  2 maanden geleden
  zotte hans voet, de oorlog stoppen kunnen alleen de Russen, niet wij
 • hans voet

  2 maanden geleden
  Terwijl ik dit schrijf, regent het buiten. Het is donker. Blij dat ik droog en warm zit met mijn familie. Dan is het zo pijnlijk als je denkt aan ALLEN die nu aan het front zitten in donker, regen, kou, en levensgevaar. Die willen ook allemaal alleen maar warm en veilig thuis bij familie en vrienden zijn. En dat allemaal omdat enkele miljardairs, NOG rijker willen worden. Als we vrede willen, MOET dit van ONS komen. Oorlog aanvuren is slecht en achterlijk. Wij moeten onze politiekers wekken.
 1. Eerste winnaar van Euromillions-groepspot van ruim 142 miljoen euro in Olmen vertelt wat hij met geld gaat doen
  Play

  Eerste winnaar van Euromilli­ons-groeps­pot van ruim 142 miljoen euro in Olmen vertelt wat hij met geld gaat doen

  De grote Euromillions-pot van 142.897.164 euro is gevallen in krantenwinkel De Pershoek in Olmen. Eerder werd gemeld dat 160 klanten van de winkel aan de groepsspeelpot hadden deelgenomen, maar volgens de Nationale Loterij gaat het om 165 winnaars. Zij hebben nu elk bijna 870.000 euro gewonnen. “Het is voor iedereen een overrompeling”, reageerde de eigenaar van de krantenwinkel vanmorgen bij JOE.
 2. Kunnen we de Cubacrisis vergelijken met Oekraïne? “Chroesjtsjov wou geen Derde Wereldoorlog, met Poetin weten we het niet”
  PREMIUM

  Kunnen we de Cubacrisis vergelij­ken met Oekraïne? “Chroesjtsjov wou geen Derde Wereldoor­log, met Poetin weten we het niet”

  Volgens Amerikaans president Joe Biden staat de wereld even dicht bij de nucleaire afgrond als tijdens de Cubacrisis, op het hoogtepunt van de Koude Oorlog. Hij waarschuwde dat zijn Russische tegenhanger Vladimir Poetin niet bluft als hij zegt tactische kernwapens te overwegen in Oekraïne. Eind oktober 1962 kroop de wereld door het oog van de naald, toen Sovjetleider Chroesjtsjov kernraketten plaatste op het communistische Cuba. Wat zijn de parallellen met vandaag?