Zeldzame maanvis gespot voor onze kust

Voor de Vlaamse kust, net op de grens met Frankrijk, werd een uiterst zeldzame maanvis gespot. Dat meldt het Vlaams Instituut voor de Zee.

Het was een groepje duikers dat de zwaarste beenvis ter wereld opmerkte, tijdens een excursie naar een scheepswrak op 26 september. Het dier was een meter groot en zwom rustig aan het zeeoppervlak, vlakbij de verraste duikers. De maanvis, of mola mola, kan tot 1,8 meter groot worden en wel een ton wegen. Het allergrootste exemplaar ooit gedocumenteerd was zo waar vier meter hoog en 2.300 kilogram zwaar. Deze prehistorische aandoende vis oogt als een grote platte schijf met zowel op de rug- als de buikzijde een lange peddelvormige vin waarmee het dier zich traag (max. 3 km/u) voortbeweegt. Ze komt wereldwijd voor in gematigde en tropische zoute wateren, maar zeer sporadisch eens in onze wateren. De maanvis is ongevaarlijk en voedt zich met plankton en kwallen.

Buitenbeentje
De maanvis is minstens op nog twee vlakken een buitenbeentje. Wijfjes kunnen tot 300 miljoen eitjes leggen (een record onder gewervelde dieren). En de maanvis kent een uitzonderlijk snelle groei. Pas uit het ei geslopen meet een maanvisje nauwelijks 2,5 millimeter. Enkele jaren later kan die al meer dan 1 meter groot zijn.