Zeker twee zaken uit jaren '90 aan de kust heropend

Het gerecht houdt er inderdaad ernstig rekening mee dat seriemoordenaar Ronald Janssen (38) nog veel meer slachtoffers maakte en dat hij al heel lang aan het moorden is. Al minstens twee zaken uit de jaren '90 werden heropend. Het gaat om de moorden op twee jonge meisjes aan de kust: de 16-jarige Duitse Caroline Titze (in juli 1996 vermoord teruggevonden in De Haan) en de 26-jarige Maldegemse Ingrid Caeckaert, die in maart 1991 vermoord in haar flat in Heist-aan-Zee werd teruggevonden. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

Procureur Marc Rubens van het parket van Hasselt deed een opvallende oproep aan de slachtoffers en of nabestaanden van (zeden)misdrijven om de politie te contacteren als ze de denken dat Ronald Janssen mogelijk de dader is. "Deze tips zullen worden onderzocht. De verdachte zal erover worden ondervraagd en de kans krijgen spontaan verklaringen af te leggen."

Ronddolend op Annick gestoten

Uit onderzoek is intussen gebleken dat Janssen soms nachtenlang ronddoolde, op zoek naar een prooi. Zo benaderde hij naar eigen zeggen ook Annick Van Uytsel, een toevallig slachtoffer dat op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was. De nacht van de fuif in Schaffen reed hij het Diestse meisje klem en sleurde haar onder bedreiging van een vuurwapen met fiets en al in zijn bestwelwagen. Janssen reed met Annick naar zijn huis in Loksbergen, waar hij haar enkele uren zou hebben vastgehouden in de kelder. Die wagen waarin hij haar en mogelijk andere meisjes ontvoerde, wordt nu onderzocht.

Geen nieuwe Dutroux
Ronald Janssen zou tijdens de langdurige ondervragingen minstens de indruk gegeven hebben dat hij nog andere gruwelijke feiten op zijn geweten heeft. De verhalen van de 38-jarige leraar zijn erg onsamenhangend, maar interessant genoeg om verder onderzocht te worden. De recherche gaat ervan uit dat het wel niet om een nieuwe Marc Dutroux gaat, want er zijn geen aanwijzingen dat hij zich aan jonge meisjes vergrepen zou hebben zoals de kindermoordenaar uit Charleroi. De onderzoekers gaan ervan uit dat de 38-jarige leraar vooral seksuele geweldmisdrijven pleegde.

Moorden, maar mogelijk ook aanrandingen en verkrachtingen waarbij hij kon ontkomen zonder dat zijn slachtoffers hem herkenden. Zeker vanaf 1990, het jaar dat hij zijn ouderlijke huis verliet, komt hij in aanmerking voor zedendelicten. Zijn slachtoffers waren vermoedelijk meisjes en jonge vrouwen tussen 15 en 28 jaar oud.

Parket Brugge
Het parket in Brugge wil alvast wel uitzoeken of de dader iets te maken heeft met de bloederige moorden op Ingrid Caeckaert (26) en Carola Titze (16). Ingrid Caeckaert werd in 1991 met een mes vermoord in Heist-aan-Zee en het zwaar verminkte lichaam van het Duitse meisje Carola Titze werd in 1996 teruggevonden in de duinen van De Haan.

"We zullen in samenwerking met het gerecht van Hasselt een vergelijkend onderzoek vragen", zegt procureur Jean-Marie Berkvens in Het Laatste Nieuws. Ook de moorden op Christiane Heiser (21), Sally Van Hecke (20) en Katrien De Cuyper (15) blijven onopgelost. De krant Het Laatste Nieuws zet ze vandaag op een rijtje, lees er meer over in de krant van vandaag, pagina's 1-5. (hln/jm/kh)

Het verminkte lichaam van Carola Titze werd in zomer 1996 teruggevonden in De Haan.
Het verminkte lichaam van Carola Titze werd in zomer 1996 teruggevonden in De Haan.