Zeker twee jaar wachten op hogere uitkeringen en ambtenarenweddes

Photo News
Het is minstens wachten tot 2022 vooraleer de sociale uitkeringen en de ambtenarenweddes opnieuw zullen stijgen. Dat blijkt uit nieuwe inflatievooruitzichten van het Federaal Planbureau.

De spilindex werd in februari overschreden. Hierdoor stijgen de uitkeringen deze maand met twee procent en mogen ook de ambtenaren in april uitkijken naar een indexering van hun wedde met twee procent. Maar het zal minstens tot 2022 duren vooraleer de uitkeringen en de weddes opnieuw geïndexeerd zullen worden, zo blijkt uit een nieuwe raming door het Planbureau.
Uit een tussentijdse update van de inflatievooruitzichten blijkt dat het Planbureau dit jaar uitgaat van een inflatie van amper 0,5 procent, en in 2021 van 1,2 procent. Eerder was het Planbureau uitgegaan van een inflatie dit en volgend jaar van respectievelijk 1 en 1,4 procent. Een volgende overschrijding van de spilindex zou daardoor niet plaatsvinden in 2020 en 2021. Eerder was uitgegaan van een overschrijding in april 2021. Het is wachten op de overschrijding van die spilindex om de uitkeringen en ambtenarenweddes te indexeren.
Bovendien gaat het om ramingen op basis van vooruitzichten, die zijn afgesloten op 11 maart. De coronacrisis heeft de economie na die datum nog flink dooreengeschud. Zo zijn de olieprijzen in elkaar gezakt. De kans is dan ook groot, klinkt het bij het Planbureau, dat de inflatie nog lager zal uitvallen. 

Het Planbureau maakte ook nieuwe economische vooruitzichten bekend. Ook die zijn afgesloten op 11 maart en dus eveneens achterhaald. Maar ze geven wel al een richting aan: nog voor de ingrijpende maatregelen die de economie voor een groot stuk hebben stilgelegd, ging het Planbureau uit van een groei van de Belgische economie dit jaar met maar 0,4 procent. In september, voor de coronacrisis, ging het uit van 1,1 procent groei. In juni komt het Planbureau normaal gezien met een definitieve prognose.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Gino Denil

    Op termijn zou het toch ook wel kunnen dat producten duurder gaan worden. Wanneer bedrijven sluiten, er minder aanbod of aanvoer is of wanneer bedrijven hun verliezen gaan door rekenen in hogere prijzen. Wieheeft de glazen bol waar hij kan uit afleiden dat er minder inflatie of deflatie gaat komen.

  • Etienne Vanhoegaerden

    Waar index op verschillend nivau blijven hanteren ieder gelijk voor de wet