Ze wilden nog veel meer doden maken, maar door te kleine taxi konden terroristen niet alle bommen meekrijgen

Minstens 34 doden en 230 ­gewonden: de tol van de terreur in Zaventem en Brussel is loodzwaar. Toch wijst alles erop dat de daders nóg meer slachtoffers ­wilden maken.

Toen de opsporingsfoto van de drie vermoedelijke terroristen in Zaventem gisternamiddag verspreid werd, stapte een taxichauffeur meteen naar de politie. Hij herkende de ­mannen, want hij had hen in alle vroegte naar de lucht­haven gebracht. Het was de taxichauffeur opgevallen dat hij de verdachten niet mocht helpen met hun bagage. Bovendien wist hij de speurders te vertellen dat het trio veel te veel bagage wilde meenemen, méér dan er in zijn taxi paste. Daardoor moesten ze noodgedwongen enkele ­tassen achterlaten. En daar waren ze boos over.

Zware spijkerbommen
De politie haastte zich na de tip naar de woning waar het trio opgepikt werd, in de stationsbuurt van Schaarbeek, en vond er de koffers. Er bleken zware spijker­bommen in te zitten. Bij de huiszoeking werden verder ­chemische producten en een vlag van terreurgroep IS aangetroffen. De voortvluchtige verdachte was niet in het huis aanwezig.

Op de luchthaven ontploften uiteindelijk twee bommen. Maar er was ook nog een ­derde die niét explodeerde. Bronnen hebben het over een krachtig springtuig van vele tientallen kilo's dat voor nog veel meer slachtoffers had kunnen zorgen.

Salah Abdeslam
Speurders vragen zich af waarom de aanslag net nu plaatsvond, één week voor de erg drukke paasuittocht. Er wordt ge­opperd dat de ­terroristen hun plannen ­vervroegd hebben, mogelijk door de arrestatie van Salah Abdeslam. De vingerafdrukken van Abdeslam werden gevonden in het appartement in Vorst waar ook ontstekings­mecha­nismen aangetroffen werden. Die zouden bestemd geweest zijn voor de aanslag in Zaventem. Mogelijk was daarbij zelfs een rol weggelegd voor Abdeslam.

Bovendien liet de opgepakte terrorist uitschijnen dat hij wil praten in ruil voor strafvermindering. Ook dat kan de daders op­gejaagd hebben.

Lees woensdag alles over de terroristische aanslagen in Brussel in speciale editie van Het Laatste Nieuws. In papieren versie of in onze digitale krant.

Politie
afp
afp
afp
Photo News
afp
AFP