Ze groeide op met uitzicht op Central Park. Nu woont ze er
De New Yorks erfgename Marianne Friedman-Foote is hard gevallen in het leven. De 63-jarige vrouw leeft en slaapt tegenwoordig in het enorme Central Park, terwijl ze als kind een miljoenenappartement bewoonde aan de rijke Park Avenue die op het beroemde park uitkijkt.
Delen per e-mail
Marianne groeide als kleindochter van een machtige textielbaron op in een welvarende familie. Ze had alles wat haar hartje begeerde en meer: balletlessen, een grote piano, een huishoudster, elitaire scholen. Toen haar grootvader in 1972 stierf, verkocht haar moeder het familiebedrijf voor een paar miljoen dollar.
Marianne was inmiddels afgestudeerd aan de universiteit van Boston, had een job als verpleegkundige gevonden en een man die bij de FBI werkte. Niets wees erop dat haar situatie ooit zo drastisch zou veranderen. Dochtertje Giselle was de bekroning van hun geluk. Toen de familie terug naar New York moest verhuizen voor het werk van haar man, ging het mis. "We gingen op de Upper East Side wonen, een paar blokken verwijderd van het huis van mijn jeugd", vertelt ze vanuit Central Park. "We hadden nooit mogen terugkomen. Hier is alles fout gegaan."
Depressie
Vrij snel na hun aankomst in New York verliet haar man haar en nam dochtertje Giselle, toen drie jaar, mee naar Florida. Marianne zag haar kind nooit meer terug. "Ik weet nog precies hoe ze eruit zag toen ik haar voor het laatst zag", vertelt ze. "Een blauw truitje met een blauw broekje met witte kruisjes en blokjes erop. Ik zie haar nog zo voor me staan. Het vreet dagelijks aan me." Over de reden waarom het echtpaar uit elkaar ging, wil ze niet praten. "Dat heeft me zoveel energie gekost. Daar kan ik niet naar teruggaan."
Na de scheiding kreeg haar man het hoederecht over het meisje. Omdat haar familie haar ex-man steunde, raakte ze ook met hen gebrouilleerd. Het duurde niet lang voor ze depressief werd en uiteindelijk ook aan de heroïne verslaafd raakte.
Na de dood van haar moeder leek het tij zich langzaam te keren. Ondanks de breuk kreeg ze toch nog een erfenis van zo'n anderhalf miljoen dollar. Kort daarna, in 1997 ontmoette ze haar tweede man, Frank Foote, een bouwvakker en mecanicien, met wie het liefde op het eerste gezicht was. In 2000 trouwde het koppel, waarna ze samen een huis kochten. Maar dat huis waren ze ook al snel weer kwijt door de hard toeslaande recessie, die haar man ook zijn baan kostte. "Ook het geld van mijn moeder was vliegensvlug op", herinnert ze zich.
Medische verzorging
Vanaf toen ging het razendsnel bergaf met het koppel, tot de vriendin die hen aan elkaar voorgesteld had, hen aanbood bij haar in het appartement te komen wonen, in ruil voor medische verzorging. Jarenlang ging dat goed en nadat hun zieke vriendin drie jaar geleden overleed, bleven Marianne en haar man Frank in het appartement wonen.
Totdat het stadsbestuur van New York hen er in augustus van dit jaar uitzette. Op papier was niets geregeld, dus hadden Marianne en Frank officieel volgens de stad geen recht om in het appartement te wonen.
Studio appartement
Ten einde raad zocht het echtpaar, dakloos en platzak, hun heil dan maar in Central Park, in hun 'studio appartement' zoals Marianne hun plekje in het gras spottend noemt. "Dat doe ik om de moed erin te houden, maar mijn man kan er niet tegen", zegt ze, terwijl ze haar schamele bezittingen in plastic zakken stopt.
Volgens haar pro bono advocaat zullen Marianne en Frank de koude New Yorkse winter in het park niet overleven. De man hoopt dan ook op een snelle oplossing van de stad uit. "De stad heeft Marianne en Frank uit hun woning gezet. Dan mag de stad ook een oplossing bieden waar ze dan wel mogen wonen."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
LIVE. Aantal ziekenhuisopnames stijgt met 14 procent - Na maanden weer coronabesmetting in Nieuw-Zeeland
De eerste grote uitbraak van de Zuid-Afrikaanse coronavariant is een feit in ons land. In Oostende hebben minstens 15 mensen positief getest op de variant. Intussen stijgen de ziekenhuisopnames en het aantal besmettingen met het coronavirus weer in België. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. -
Update Vrouw die Trump van verkrachting beschuldigt toen ze 13 was "is te bang om te spreken"
Een vrouw, die beweert dat Donald Trump haar op 13-jarige leeftijd verkracht heeft in een appartement in New York, zou om 23 uur Belgische tijd een persconferentie geven. Maar de vrouw daagde niet op, omdat ze vandaag verschillende bedreigingen zou hebben gekregen. "Ze leeft in angst", aldus haar advocate Lisa Bloom. -
Klachten rond privacy verdubbeld
De Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) heeft vorig jaar 708 klachten en bemiddelingsverzoeken ontvangen, dubbel zoveel als in 2019. Dat meldt De Zondag. -
-
Sparen Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
Multimedia Slechte wifi? Deze toestellen versterken je signaal tot in het kleinste kamertje
Je wifinetwerk is op zijn sterkst in de onmiddellijke buurt van je draadloze router. Hoe verder in de woning, hoe minder sterk je signaal vervolgens wordt. Als dat problematisch is, kan je het bereik uitbreiden met een wifi repeater. We bekeken enkele populaire modellen. -
Meteoriet neergestort in België. Ligt hij in jouw achtertuin?
Volkssterrenwacht Mira deelt op Twitter mee dat er een meteoriet is ingeslagen op Belgisch grondgebied. De steen meet maximaal enkele centimeters doorsnee en werd voorlopig nog niet gevonden. -
Sparen Vastgoed kopen in 2021: komt de marktcorrectie er dan toch eindelijk aan?
Als u de afgelopen jaren een huis of appartement kocht (of dat wou doen), dan weet u dat de vastgoedprijzen al een tijdje in stijgende lijn zitten. De coronacrisis heeft daar ook niets aan veranderd: in 2020 betaalde u gemiddeld 5,7% meer voor een woning en 6,8% meer voor een appartement dan in 2019. Spaargids.be zocht uit of die opwaartse curve ook in 2021 een realiteit blijft.