Zaventem schrapt 14 vluchten door aswolk, Europa al 500

UNKNOWN
Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines heeft ook beslist zijn vluchten van vanavond naar Stockholm, Gothenburg, Hamburg, Kopenhagen en Oslo te schrappen door de aswolk afkomstig van de IJslandse vulkaan Grímsvötn. "We nemen het zekere voor het onzekere", zegt woordvoerder Geert Sciot. De vluchten vanuit de vijf bestemmingen naar Brussel van woensdagochtend zijn ook geschrapt. De aswolk hangt boven of in de buurt van de betrokken luchthavens. Volgens de Europese luchtverkeersleidingsorganisatie Eurocontrol zijn vandaag zo'n vijfhonderd vluchten geannuleerd op een totaal van ongeveer 29.000 vluchten die in de planning stonden.

Eerder vandaag schrapte Brussels Airlines al vluchten van en naar Newcastle, en ook de vlucht uitgevoerd door Britisch Midland naar Edinburgh steeg niet op. Voor die laatste vlucht verkocht Brussels Airlines zitjes op het toestel.

De passagiers van wie de maatschappij de gegevens heeft, worden op de hoogte gebracht. Brussels Airlines communiceert ook via zijn website en via Twitter.

Passagiers van geannuleerde vluchten kunnen kiezen voor een vlucht op een latere datum naar hun bestemming, of voor een terugbetaling van het ticket.

Geschrapte vluchten vandaag:
SN 2189 Brussels-Newcastle
SN 2188 Newcastle-Brussels
SN 2193 Brussels-Newcastle
SN 2190 Newcastle-Brussels
SN 2309 Brussels-Stockholm
SN 2319 Brussels-Gothenburg
SN 2629 Brussels-Hamburg
SN 2665 Brussels-Copenhagen
SN 2287 Brussels-Oslo

Geannuleerde vluchten morgen:
SN 2310 Stockholm-Brussels
SN 2319 Gothenburg-Brussels
SN 2630 Hamburg-Brussels
SN 2268 Copenhagen-Brussels
SN 2288 Oslo-Brussels

De luchthaven van Antwerpen (Deurne) ondervindt voorlopig geen hinder van de aswolk afkomstig uit IJsland. Vandaag zijn de eerste vluchten van en naar Manchester en Londen zonder problemen kunnen doorgaan. Ook voor de rest van de dag verwacht de luchthaven geen geschrapte vluchten of andere hinder. "Al kan dat natuurlijk op elk moment nog veranderen", luidt het.

Touroperators Jetair en Thomas Cook lieten al weten dat de vulkaanuitbarsting momenteel geen enkele invloed heeft op hun vluchten.

Crisiscel
Staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) heeft beslist de "crisiscel aswolk" vanaf woensdag opnieuw te activeren. Vanaf dan zullen vertegenwoordigers van zijn diensten permanent overleg plegen met luchtverkeersleider Belgocontrol, de luchthavens en de luchtvaartmaatschappijen.

"Voorlopig bleef België gevrijwaard van de aswolk, die pas rond 2 uur woensdagochtend het Belgische luchtruim zal bereiken. Het zal waarschijnlijk gaan om een lichte contaminatie, die weinig hinder zou mogen opleveren voor het luchtverkeer", aldus Schouppe. "Aan de piloten wordt niettemin gevraagd om bijzonder waakzaam te zijn en na elke vlucht te rapporteren."

Aswolk op weg naar Scandinavië
De IJslandse aswolk heeft vanmiddag Duitsland en Nederland bereikt. Dat is te zien op de kaarten die de Britse meteorologische dienst ter beschikking stelt. Het Volcanic Ash Advisory Center (VAAC) voorspelt dat de aswolk woensdag in de buurt van Denemarken ligt. Dit zal gevolgen hebben voor het vliegverkeer daar. Dit geldt ook voor het zuiden van Noorwegen en het zuidwesten van Zweden. Voor België worden voorlopig enkel zeer lage concentraties voorspeld.

Op basis van de voorspelde beweging van de aswolk de komende dagen, verwacht Eurocontrol toch een relatief beperkte impact op het luchtverkeer. Ook de Europese Commissie liet weten geen grote verstoring te verwachten, in tegenstelling tot wat zich een jaar geleden afspeelde.

"De vulkaanas is anders, de meteorologische omstandigheden zijn anders en de Europese reactie is anders, met een versterkte coördinatie tussen de nationale autoriteiten", zei de Europese commissaris voor Transport Siim Kallas. Toch moeten de Europeanen zich voorbereiden op "een erg moeilijke week voor passagiers en luchtvaartmaatschappijen".

Vluchten geannuleerd

De luchtvaartmaatschappijen British Airways, KLM en EasyJet annuleerden eerder alle vluchten richting het noorden van Groot-Brittannië.

Afgelopen nacht maakten onder meer KLM, British Airways en easyJet bekend vluchten te schrappen richting het noorden van Groot-Brittannië.

De beslissing om al dan niet te vliegen hangt af van het weer, de wind en de asconcentraties. Afhankelijk daarvan geven de luchtverkeersleiders aanbevelingen aan de maatschappijen.

Duizenden passagiers vast
In Schotland zitten al enkele duizenden passagiers vast, voornamelijk van de maatschappijen British Airways, KLM, Aer Lingus en EasyJet. De Ierse lowcostmaatschappij Ryanair is intussen boos dat de vluchten van en naar Edinburgh, Glasgow en Aberdeen verboden werden. De maatschappijen beslissen weliswaar zelf of ze al dan niet vliegen, maar hun veiligheidsplan moet wel goedgekeurd worden. Ryanair gaat deze voormiddag overleggen met de Ierse luchtvaartautoriteit.

Obama en Barcelona
Uit voorzorg is de Amerikaanse president Barack Obama een dag vroeger dan gepland vertrokken uit Ierland, terwijl de Spaanse voetbalclub FC Barcelona dan weer overweegt vroeger naar Engeland te vliegen. De club speelt zaterdag in Londen de finale van de Champions League tegen Manchester United, en beslist vandaag over een vervroegd vertrek.

Impact
Een doemscenario zoals met de Eyjafjallajökull vorig jaar lijkt nog niet aan de orde, maar een tijdelijke sluiting van sommige luchthavens lijkt niet onwaarschijnlijk. Een woordvoerster van de Britse luchthavenautoriteiten verklaarde dat men nu wel een beter zicht heeft op de hoeveelheid vulkaanas die een vliegtuigmotor kan verdragen, maar tegelijkertijd gaf ze toe dat producenten van vliegtuigmotoren dit nog onvoldoende getest hebben.
(dpa/belga/sam/adb/sps/adha/kve)

PHOTO_NEWS
REUTERS
PHOTO_NEWS
UNKNOWN
UNKNOWN
AFP
UNKNOWN
EPA
REUTERS
REUTERS
In IJsland werd de lucht zwart.
AP In IJsland werd de lucht zwart.
AP
De Amerikaanse president Barack Obama verliet Ierland een dag vroeger dan gepland uit schrik voor de aswolk.
AFP De Amerikaanse president Barack Obama verliet Ierland een dag vroeger dan gepland uit schrik voor de aswolk.
AP
REUTERS
EPA
AFP