Viroloog Marc Van Ranst.
Volledig scherm
PREMIUM
Viroloog Marc Van Ranst. © Photo News

Zal corona ooit in een gewoon ‘griepje’ veranderen?

Mogen we corona dan nog echt geen griep(je) noemen? Die vraag stellen velen zich ongetwijfeld nu zowel het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens toeneemt, maar velen tegelijk ook opzien tegen mogelijk alweer een winter vol strengere maatregelen. “Het coronavirus zal op termijn wel minder dodelijk worden, maar altijd veel besmettelijker blijven dan griep”, stelt viroloog Marc Van Ranst.

72 reacties

 • Norbert Bauwens

  3 weken geleden
  Dit is een blijvertje. De farmaceutische industrie heeft geld geroken en gaan zeker die melkkoe niet slachten.
 • Erik Bervoets

  1 maand geleden
  Allee, dan blijven we maar binnen.
 • jos van steenwinckel

  1 maand geleden
  En Steven Van Gucht zei vorige week nog dat de pandemie na de winter waarschijnlijk voorbij zal zijn. Ni dus he.
 • Ian Vandenbossche

  1 maand geleden
  De Croo “raad” de mensen aan een mondmasker op te zetten,.. van welke planeet kolen onze politici? We hebben geleerd dat, als het over preventieve Covidmaatregelen gaat, de mensen “goede raad” totaal negeren. Om het virus enigszins tegen te houden moeten mensen wettelijk verplicht worden, op straffe van boetes. Enkel zo kunnen we de zwakkeren onder ons, maar ook de antivaccers in leven houden.
 • Chris Ysebaert

  1 maand geleden
  Ik wacht op de eerste politicus, viroloog of andere expert die openlijk durft zeggen: we weten het niet, dit organisme is ons altijd een stap voor. Het zal blijven muteren en slachtoffers eisen. Daar is moed voor nodig maar ondanks alle maatregelen staan we nergens. Het enige waar we tot nu toe in geslaagd zijn is het vertragen, dat is alles.
 1. "Een ajuin op je nachtkastje, dat is nog volksgeloof": professor verklapt wat wel en niét helpt tegen een verstopte neus
  PREMIUM

  "Een ajuin op je nachtkast­je, dat is nog volksge­loof": professor verklapt wat wel en niét helpt tegen een verstopte neus

  Een ui naast je bed. Boven een pot stomend water hangen. Kauwen op gember. Zeker nu we opnieuw de ‘snotterperiode’ induiken zijn alle middeltjes goed genoeg om (te proberen) een verstopte neus te bekampen. Professor huisartsengeneeskunde aan de Vrije Universiteit Brussel Dirk Devroey neemt de meest voorkomende remedies tegen een verstopte neus onder de loep en scheidt het kaf van het koren.
 2. "Het griepvirus muteert en kan dan vrij zijn gang gaan": onze wetenschapsjournalist legt uit hoe een griepvaccin werkt
  PREMIUM

  "Het griepvirus muteert en kan dan vrij zijn gang gaan": onze weten­schaps­jour­na­list legt uit hoe een griepvac­cin werkt

  Terwijl de wereld eindelijk begint te bekomen van de coronapandemie, duikt binnenkort weer het griepseizoen op. Om ons daartegen te wapenen zijn er dit jaar een kwart meer griepvaccins ter beschikking gesteld. Maar hoe belangrijk en effectief is zo’n griepvaccin nu eigenlijk? En waarom moet dat élk jaar? Onze wetenschapsexpert Martijn Peters beantwoordt de belangrijkste vragen.
 1. Sport, emoties én drama: vijf meeslepende streamingtips
  Streamz

  Sport, emoties én drama: vijf meeslepen­de streaming­tips

  Weinig hobby’s maken zo veel emoties in ons los als sport. Naar aanleiding van de nieuwe Streamz-release ‘The Window’, dat zich afspeelt tijdens de transferperiode binnen het voetbal, vullen wij onze Kijkgids deze week aan met andere topseries en films die drama en sport verweven tot een meeslepende kijkervaring. Diepe karakterstudies in ‘Friday Night Lights’ (Hulu), datagedreven stuntwerk in ‘Moneyball’ (Netflix), hilarische scènes in ‘Ted Lasso’ (Apple TV+) en een temperamentvolle basketbalcoach in ‘Big Shot’ (Disney+): dit zijn onze favoriete sporttitels om te streamen.
 2. Waarom wordt het moeilijk om coronacijfers te doen dalen tegen Kerstmis? Viroloog Steven Van Gucht legt uit
  PREMIUM

  Waarom wordt het moeilijk om coronacij­fers te doen dalen tegen Kerstmis? Viroloog Steven Van Gucht legt uit

  Er is eindelijk een heel klein lichtpuntje in deze vierde golf. Het aantal coronabesmettingen nam deze week iets minder snel toe dan de week voordien. “Maar we zijn er nog lang niet”, zegt Steven Van Gucht. “Het zal nog een moeilijke opgave worden om de curves naar beneden te krijgen tegen Kerstmis en nieuwjaar.” Waarom zal dat zo lastig zijn? En hoe laag moeten de cijfers eigenlijk zijn voor de maatregelen versoepeld kunnen worden?