Wordt ook vierde single Lost Frequencies schot in de roos? "Als het te slap is, dan is het gewoon te slap"

Lost Frequencies (22) brengt vandaag nieuwe single 'What is Love' uit en op 21 oktober eerste album

Félix De Laet achter de befaamde dj-booth van Ushuaïa, een van de bekendste clubs op Ibiza.
Facebook Lost Frequencies Félix De Laet achter de befaamde dj-booth van Ushuaïa, een van de bekendste clubs op Ibiza.
Chill. Relax. Cool. Hij zegt de woorden niet alleen met de regelmaat van een klok, hij straalt ze ook uit. Lost Frequencies lijkt verdacht veel op een Aussie of een white American van de West Coast, Félix De Laet (22) is wel degelijk op en top Belg. Als Brusselaar bovendien geliefd in beide landsdelen. Het zijn er weinigen gegeven, of je moet Stromae heten. Net zoals hij binnen de elektronische muziekwereld zijn geheel eigen stijl gevonden heeft als producer en dj van deep house. Een atypische weliswaar. Voor Félix geldt immers 'Less is More', niet toevallig ook de naam van zijn eerste album dat deze maand uitkomt.

Toegegeven, het is al iets makkelijker blijgemutst en relaxed te zijn als je begin september op Ibiza vertoeft. In buitenluchtclub Ushuaïa, een van de absolute topplaatsen op het eiland waar om klokslag 24u de stekker er wordt uitgetrokken, heerst de vibe van de 'closing week', wanneer er een einde aan de jaarlijkse zomerse dj-festiviteiten komt. Félix heeft er net een meer dan geslaagde set opzitten, vlak voor de afsluiter en deep house-fenomeen Oliver Heldens ("Heb je mijn intro gehoord? Die heb ik vandaag nog in het vliegtuig gemaakt, op basis van een track uit het album die ik geremixed heb. Zo leuk om te zien dat die goed ontvangen werd"). Nagenieten doet Félix in de backstage van Ushuaïa, waar hij duidelijk kind aan huis is, dromen doet hij nu vooral van de sushi die hem in het restaurant van de club zo meteen te wachten staat. Jawel, het is een 'Beautiful Life' - samen met 'Are You With Me' en 'Reality' de speerpunten van 'Less Is More', dat daarnaast nog dertien melodieuze tracks bevat.

De hits die iedereen draait, speel ik niet. Veel leuker is om nummers te brengen die nog in de charts moeten terecht komen.

Félix De Laet

De rode draad doorheen het album, mag duidelijk zijn. "Dat chill gegeven ligt natuurlijk in mijn karakter", vertelt Félix. "Een van mijn favoriete hobby's is ook zeilen (lacht). Samen met de vriendin of vrienden op een bootje, weinig dat zo relaxed is. Ik denk ook dat dat rustige de huidige jonge generatie kenmerkt. Ik speel gewoon niet graag hard. Aanvankelijk was ik zelfs niet geïnteresseerd in dat hele dj-aspect, maar wou ik gewoon producen. Mijn playlists werden ook té chill bevonden. Ik ben daarin wat geëvolueerd en heb bijgeleerd, onder andere als support van Dimitri Vegas & Like Mike in Amnesia (een andere club in Ibiza, nvdr). Maar niet extreem hoor. Als het te slap is, dan is het gewoon te slap. Ik ga me niet aanpassen. Dan zou ik ook de fans die speciaal voor mij komen, ontgoochelen. Ik was ook nooit de gast die vroeger veel uitging. Al zei ik toen wel altijd tegen mijn vrienden dat ik dat later wel zou goedmaken. Dat speelde wel in mijn achterhoofd. En zie me hier nu zitten."

Het heeft je alvast dat opgeleverd waarnaar elke dj op zoek is: zijn eigen sound.
Félix: "Kijk, op heel veel festivals hoor je heel veel dj's steeds dezelfde tracks spelen. Veel liedjes die ik aanvankelijk leuk vind, worden dat al snel niet meer omdat je ze gewoon te veel hoort. Ik weiger die dikwijls dan nog te draaien. Veel leuker is om nummers te spelen die nog in de charts moeten terecht komen. 'Roses' van The Chainsmokers bijvoorbeeld, die draaide ik al voor ie populair werd. Daar heb je veel meer voldoening van. Of dan ga ik met oudere nummers aan de slag om ze in mijn stijl te remixen."

Lost Frequencies op de jongste Rock Werchter.
photo_news Lost Frequencies op de jongste Rock Werchter.
Meteen na zijn set in Ushuaïa met 'flamingo' Oliver Heldens.
Facebook Lost Frequencies Meteen na zijn set in Ushuaïa met 'flamingo' Oliver Heldens.

Met overweldigend succes. 'Are You With Me' van countryzanger Easton Corbin levert Lost Frequencies in de UK als allereerste Belg ooit de nummer 1 op in de officiële Britse hitlijst, waarna hij met 'Reality' en 'Beautiful Life' bewijst geen one hit wonder te zijn. Zijn eerste drie singles belanden op de nummer één in de Belgische hitlijst Ultratop - ook dat heeft niemand hem als Belgische artiest voorgedaan. En plots wil iedereen een stukje van Félix. Of wat denkt U -louter dit jaar al- van Coachella in de VS, Tomorrowland Brasil, Lollapalooza in Berlijn en Colombia in het buitenland, en een uitverkochte AB, zijn eigen gehoste podium op Tomorrowland, Rock Werchter, Lokerse Feesten en Brussels Summer Festival in binnenland.

Twee jaar na je doorbraak heb je al op haast elk iconisch festival gestaan en heb je nu ook je eigen album. Waar moet een jongen van 22 dan nog van dromen?
Félix:
"Ik werk geweldig graag met vocals - dat merk je ook aan de vele zangers of zangeressen die terugkomen in het album. Lea Rue, Janieck Devy, Emma Bale,... Zij zorgen tijdens een optreden meteen voor interactie met het publiek. Het zou geweldig zijn om geregeld zo'n live-set te kunnen brengen met verschillende muzikanten."

Stel dat je één zangeres mag kiezen om mee samen te werken. Eender dewelke.
Félix: Goh, er zijn er zo veel...
Net op dat moment komt Netsky, die andere kroonprins van de Belgische elektronische muziek, de backstage binnengewandeld. Er volgt een hartelijke begroeting ("Echt Felix, ik heb genoten van je set. Steengoed") en de twee proberen later op de avond nog samen af te spreken. Tevergeefs echter.
Félix: "Ik heb laatst nog dat album van Netsky beluisterd. Van zijn zangeressen zou ik er meteen twee of drie willen meepakken (lacht). Neen, als ik er eentje mag kiezen zou ik voor Emeli Sandé gaan. Zo'n zware vocals. Klassiek, maar toch ook gospel."

Kan jij nog ongestoord in België rondwandelen?
Félix: "Het voorbije weekend heeft niemand me herkend. Dat was misschien wel omdat ik met mijn vriendin gaan zeilen was (lacht). Neen, in Brussel word ik wel makkelijk aangekeken. Maar dat leidt nooit tot opdringerige situaties hoor. De meesten weten dat ik van Brussel ben en staren me met zo'n coole blik aan. Dat vind ik geweldig. Weet je, naast de grote festivals heb ik al fantastische dj-ervaringen meegemaakt in landen waar je weinig verwachtingen bij hebt. Rusland, Montenegro of China bijvoorbeeld. Maar de set waar ik me dit jaar het best bij gevoeld heb, was die op Brussels Summer Festival. Daar heb ik echt enkele momenten gehad waarbij ik even stilstond omdat alles samenkwam: mijn thuisstad, dicht bij vrienden en mensen die me na aan het hart liggen, samen ons ding doen, plezier maken en trots zijn op wat we verwezenlijkt hebben. Dat was zo'n leuk gevoel."

What is Love, naar de hit van Haddaway uit 1993 (het geboortejaar van Félix De Laet), is vanaf vandaag (wereldwijd) beschikbaar op iTunes & / Spotify / Deezer / Apple Music & alle digitale platformen.

Less is More komt uit op 21/10 (wereldwijd) op CD, vinyl en via iTunes / Spotify / Deezer / Apple Music & alle digitale platformen. Voorbestellen kan hier.

David Legreve

De meesten weten dat ik van Brussel ben en staren me met zo'n coole blik aan. Dat vind ik geweldig.

Félix De Laet
ANP
photo_news