Wordt de wereld gerund door maniakken? "Trump grotere psychopaat dan Hitler"

reuters
Wereldleiders zijn grotere maniakken dan u en ik. Dat beweert de Britse psychotherapeut Kevin Dutton, die experts en biografen een vragenlijst voorlegde over de psychopathische trekjes van de groten der aarde. Die omstreden 'psychologische profiling vanop afstand' leverde alvast verrassende resultaten op. Zo scoort Hillary Clinton ongeveer even hoog als Napoleon en keizer Nero. En klopt Donald Trump zowaar Adolf Hitler.

Het is booming business: psychologen die van op afstand in de ziel van wereldleiders proberen te kijken, op zoek naar gevaarlijke persoonlijkheidskenmerken. Het verschijnsel is omstreden, maar zit in de lift sinds het aantreden van Donald Trump.

In 1943 werd aan een team Amerikaanse wetenschappers gevraagd een psychologisch profiel op te stellen van Adolf Hitler. In hun duizend pagina's tellende rapport kwamen ze tot de conclusie dat Hitler, naarmate de oorlog vorderde, minder in het publiek zou verschijnen. In besloten kring zou hij almaar vaker woede-uitbarstingen krijgen. De psychologen voorspelden ook dat de Führer niet zou onderhandelen, maar zijn troepen zou aanvuren tot het bittere einde door te vechten. Bij een eventuele nederlaag zou Hitler hoogstwaarschijnlijk de hand aan zichzelf slaan.

Wie met de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog vertrouwd is, of zelfs maar naar de film 'Der Untergang' heeft gekeken, weet intussen dat deze analyses verbluffend accuraat waren. Het was wellicht de eerste keer in de geschiedenis dat een wereldleider van op afstand psychologisch gefileerd werd.

Sleutel tot succes

De eerste keer, maar niet de laatste. De jongste tijd zit deze techniek enorm in de lift. Onlangs nog hield de bekende Britse psychotherapeut Kevin Dutton de persoonlijkheden tegen het licht van een groot aantal leiders uit de recente en minder recente wereldgeschiedenis. De proefpersonen beantwoordden de vragen uiteraard niet zelf - sommige waren al eeuwen dood - maar Dutton vroeg aan een aantal politieke experts hoe zij dachten dat de leiders in kwestie de vragen beantwoord zouden hebben.

De wetenschapper wilde er met name achter komen in hoeverre de wereldleiders psychopathische trekken vertoonden. Niet alleen gedoodverfde kandidaten, zoals Saddam Hoessein en de Engelse koning Hendrik VIII, bleken enorm hoog te scoren. Ook vreemde eenden in de bijt zoals Jezus Christus en Mahatma Gandhi, die doorgaans niet met the dark side geassocieerd worden, leken behept met psychopathische persoonlijkheidskenmerken. Trump deed het qua psychopatengehalte 'beter' dan Hitler, terwijl Hillary Clinton zich ergens tussen keizer Nero en Napoleon nestelde.

De wereldgeschiedenis lijkt dus beheerst te worden door figuren met psychopathische trekken. In het algemeen worden dergelijke persoonlijkheidskenmerken begrijpelijkerwijze als negatief ervaren, denk aan Marc Dutroux of Hannibal Lecter. Toch zijn ze niet zelden ook een sleutel tot succes. "Als het op psychopathische persoonlijkheidskenmerken aankomt", aldus Dutton, "scoren zowel de fantastische als de verschrikkelijke leiders hoger dan het gemiddelde van de bevolking. Sommige van die trekken, zoals zelfvertrouwen, charisma en stressbestendigheid, ervaren we als uitgesproken positief. Maar we deinzen terug voor gewetenloosheid, kilheid of een gebrek aan empathie. Het is de mix die het verschil bepaalt tussen succes en falen."

De enige gediplomeerde profiler die ons land rijk is, weigert steevast deel te nemen. Waarom? Dat lees je net als de volledige rangschikking in onze weekendkrant of exclusieve pluszone voor abonnees. Ja kan er bovendien ook testen of je zelf psychopatische trekjes vertoont.

HLN19 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Steve Tijpels

  Geloofwaardig tot men begon over Jezus Christus en Nero. Hoe maak je een 'psychologische profiling vanop afstand' over een keizer uit de tijd dat een krant 2 stenen tabletten waren en iemand uit een sprookje. Misschien ook een keer kwak, boemel en anatoom laten profileren. Ze moesten maar eens gevaarlijk zijn.

 • Joke CH

  Wat een zever ...

 • Yvette Van Vaerenbergh

  Karel Martel u vrouw spreekt de waarheid wanheer ge de uitleg hoort van zelfverklaarde professoren kunt ge niet anders besluiten.

 • Put Pol

  @cal alperen: Trump werkt met hen mee

 • DE COCK Dirk

  Lees eens :" de lessen van de psychopaat" ! Nog moeilijk verkrijgbaar in papieren versie maar makkelijk als e-book. Have fun !