Woordvoerder Oekraïens leger: "80 rebellen gedood"

AFP
De woordvoerder van het Oekraïense leger, Andrij Lysenko, heeft op een briefing in Kiev gezegd dat "tachtig rebellen gedood zijn" bij een poging van de separatisten om de stad Marjinka, die in regeringshanden is, te veroveren. Er vielen ook circa honderd gewonden. Aan regeringszijde kwamen volgens Lysenko vijf mensen om het leven. Een onafhankelijke bevestiging is er niet.

OVSE-waarnemers meldden gisteravond dat de stad nog steeds gecontroleerd wordt door regimetroepen en dat de toestand er "rustig" was.

Net vandaag heeft de Europese Unie de "escalatie" van de gevechten in het oosten van Oekraïne opnieuw veroordeeld. "De gevechten rondom Marjinka vormen de ernstigste schending van het staakt-het-vuren", zei een woordvoerster van de hoge vertegenwoordigster voor het buitenlands beleid Federica Mogherini.

Ze verwees naar een rapport van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), waarin gisteravond gemeld werd dat de pro-Russische separatisten zware artillerie naar de omgeving van Marjinka hadden gebracht. "Deze gevechten dreigen een nieuwe spiraal van geweld te ontketenen", waarschuwde ze.

De Europese Unie dringt aan op respect voor het staakt-het-vuren dat in februari is ingesteld. Ze wil dat de zware wapens worden teruggetrokken uit de frontlinie en worden overgebracht naar de opslagplaatsen, waar ze regelmatig kunnen gecontroleerd worden door OVSE-inspecteurs.

De pro-Russische separatisten ontkennen elke verantwoordelijkheid voor de slachtoffers en stellen dat ze zich enkel verweerden tegen "een groot offensief" van de Oekraïense regeringssoldaten. Rusland, dat ervan beschuldigd wordt de separatisten te steunen, veroordeelde reeds "de provocaties" van Oekraïne.

De gevechten rondom Marjinka vormen de ernstigste schending van het staakt-het-vuren

AFP
AFP

Ze dreigen een nieuwe spiraal van geweld te ontketenen

AFP
AFP
AFP