Witte Huis vindt debat over wapendracht "prematuur"

Schietpartij Las Vegas

Het Witte Huis vindt het nog "te vroeg" om, in de onmiddellijke nasleep van de schietpartij in Las Vegas het debat aan te snijden over het verkopen en dragen van wapens in de Verenigde Staten. Vandaag moeten we eerst de overlevenden troosten en de doden betreuren, zei woordvoerster Sarah Huckabee Sanders van Donald Trump.

Zij vindt een debat prematuur "omdat we nog niet alle feiten kennen". Sowieso waarschuwde zij al voor "het maken van wetten die (dit soort tragedies) niet kunnen verhinderen".

De reactie van het team-Trump contrasteert met de geijkte reacties van Trumps voorganger in het Witte Huis, Barack Obama. Die greep elke dodelijke schietpartij met veel slachtoffers aan om een lans te breken voor een meer rigide wapenwetgeving. Die is er nooit van gekomen, mede door de grote macht die de wapenlobby NRA in de VS uitoefent.

"Ons verdriet is niet genoeg"

Voormalig presidentskandidate Hillary Clinton roept op om zich te verzetten tegen de machtige NRA. "Ons verdriet is niet genoeg", liet ze op Twitter verstaan. "We moeten er samen aan werken om te proberen te voorkomen dat dit opnieuw gebeurt." Ze voegde er nog aan toe dat het allemaal nog erger had kunnen zijn als de schutter een geluiddemper had gehad, "iets wat de NRA gemakkelijker wil maken".
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Edmond Dantès

  Het recht om wapens te dragen, zoals in de Amerikaanse grondwet vermeld staat, dateert van de tijd dat je een halve minuut nodig had om een geweer van het type voorlader te laden alvorens te kunnen schieten. Er was toen ook acuut gevaar door de aan gang zijnde oorlog met de toenmalige Britse overheersers en er liepen hier en daar nogal wat vijandige indianen rond. Bovendien was er geen georganiseerde en gestructureerde politiemacht.

 • Sharon Debeul

  Als het zo makkelijk is om legaal aan vuurwapens te geraken, dan moet je niet versteld staan dat zulke afslachtingen kunnen gebeuren. Waarom zou je nog maar proberen om iets illegaals te kopen als het ook legaal makkelijk kan?

 • jos beverke

  Belgie heeft een van de strengste wapenwetgeving....Hoelang duurt het denk je om een wapen met de nodige munitie in mijn bezit te hebben denk je?En hoelang duurt het om "wettig" een wapenvergunning te hebben als gewone burger en met een blanco strafregister?In het eerste geval morgen .In het tweede geval ...keep on dreaming!

 • jef pedal

  Elke gek, depressieveling, gefrustreerde student of ontslagen medewerker kan zonder moeilijkheden aan wapens geraken in de vs. Het is klinkklaar en duidelijk en een kwestie van kansberekening hoeveel echt overgaan tot zulke daden maar zoveel is zeker veel meer dan in europa, een discussie hoeft zelfs niet. Statistieken zijn overduidelijk

 • Jos Smos

  Kurt Swinnen, neen dat heet logica, hoe groter de bevolking hoe meer zotten er tussen zitten.