Witte Huis verspreidt blauwdruk voor nieuwe Amerikaanse veiligheidsstrategie

Een Amerikaanse soldaat traint een Iraakse soldaat nabij Baghdad in de strijd tegen IS. Het rapport roept de VS op om de leiding te blijven nemen in de strijd tegen het terrorisme.
AFP Een Amerikaanse soldaat traint een Iraakse soldaat nabij Baghdad in de strijd tegen IS. Het rapport roept de VS op om de leiding te blijven nemen in de strijd tegen het terrorisme.
Het Witte Huis heeft vandaag een nieuwe veiligheidsstrategie bekendgemaakt waarin de VS worden opgeroepen om de leiding te blijven nemen in de strijd tegen het terrorisme. Tegelijkertijd wordt ook benadrukt dat de Amerikanen die strijd niet alleen kunnen aangaan.

"Amerika leidt door sterkte. Maar dat betekent niet dat we kunnen of moeten proberen om wereldwijd het verloop op te leggen van alle gebeurtenissen die zich ontvouwen", luidt het in een mededeling van president Barack Obama, die samen met document verspreid werd.

De afscheidnemende Amerikaanse minister van Defensie, Chuck Hagel, benadrukt dat de strategie een te begrijpen blauwdruk biedt voor het verdedigen en bevorderen van de Amerikaanse belangen. De strategie "roept wijselijk op om alle bronnen van onze nationale kracht aan te boren", klinkt het. Hij noemt daarbij onder ander economische, diplomatieke en militaire factoren en vermeldt ook de "Amerikaanse waarden".

Susan Rice, nationaal veiligheidsadviseur, maakt zich klaar om de nieuwe strategie uit te leggen in Washington.
AP Susan Rice, nationaal veiligheidsadviseur, maakt zich klaar om de nieuwe strategie uit te leggen in Washington.

Concreet
Concreet wordt in de nieuwe strategie, de vorige dateert van 2010, ingegaan op zowat alle veiligheidsaspecten: van het belang van een grotere binnenlandse veiligheid tot de noodzaak om de "aanhoudende" dreiging van het terrorisme in de rest van de wereld aan te pakken.

De VS moeten gebruik maken van hun "verantwoordelijkheden" om de internationale veiligheid te ondersteunen, zo vermeldt de strategie in een verwijzing naar de Amerikaanse 'manifest destiny'. Op die manier kunnen namelijk de Amerikaanse belangen worden gediend, de verplichtingen tegenover de bondgenoten worden gehandhaafd en de wereldwijde bedreigingen worden aangepakt. Er wordt daarnaast ook gesteld dat het land niet zal aarzelen om actie te ondernemen wanneer er een onmiddellijke dreiging bestaat.

Het 29 pagina's tellende rapport vermeldt voorts dat de VS lokale partners zal opleiden, van uitrusting zal voorzien en operationeel zal ondersteunen om ervoor te zorgen dat er terrein wordt gewonnen op terroristische groeperingen. Tegelijk wordt in het document ook de "leugen" verworpen dat de VS samen met hun bondgenoten zouden betrokken zijn in een oorlog tegen de islam.

Daarnaast wordt in het document ook aandacht besteed aan klimaatverandering en aan maatregelen om de verspreiding van massavernietigingswapens te voorkomen.

Het rapport telt 29 pagina's en gaat in op zowat alle veiligheidsaspecten.
AP Het rapport telt 29 pagina's en gaat in op zowat alle veiligheidsaspecten.