De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov.
Volledig scherm
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov. © REUTERS/Photo News

Witte Huis: “Rusland kan elk moment aanval op Oekraïne starten”

Ondanks de inspanningen om tot een diplomatieke oplossing te komen, blijft de situatie in Oekraïne “extreem gevaarlijk”. Een Russische invasie kan “elk moment” plaatsvinden. Dat verklaarde de woordvoerster van het Witte Huis, Jen Psaki, dinsdag. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zal afreizen naar Kiev, Berlijn en Genève vanwege de aanhoudende spanningen rond Oekraïne. In Genève ontmoet Blinken zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov. 

71 reacties

 • Fons Casteels

  4 maanden geleden
  Biden kan geen enkel mogelijk motief geven voor zo'n inval. Simpel: er is geen motief. Poetin plant geen inval. Feit is dat voor Poetin de USSR al lang dood en begraven is: de Russische Federatie is groot genoeg en heeft voldoende energiebronnen, grondstoffen, voedselbronnen, enz. Het énige dat Poetin mogelijks gaat doen, is de Russisch-gezinde bevolking van Oost-Oekraïne ter hulp schieten als het Oekraïens leger daar opnieuw beestigheden gaat uithalen.
 • Jurgen Herbert

  4 maanden geleden
  Poetin gaat in mijn ogen Oekraïne niet binnenvallen maar moet gewoon de gaskraan dichtdraaien en Oekraïne ligt op zijn rug te spartelen.
 • frans Venloo

  4 maanden geleden
  Ja en er vernietigingswapen vinden zoals in Irak. Nu mogen ze wapens leveren dus het zijn vrienden . De Vs de grootste oorlogstoker en wapenleverancier van de wereld eal het eens zeggen
 • Frank Louman

  4 maanden geleden
  Toch rare reacties hier hoor , als die Oekraïners beginnen te sterven door de tanks van Poetin is het Amerika zijn schuld. Wat een rare redenering alsof Poetin geen ambitie zou hebben voor een groot Rusland te maken. Trouwens hebben ze al een stuk van Oekraïne geannexeerd in 2014. Moest Poetin met zijn satellietstaten een eerlijke en economisch verbond gesloten hebben eind jaren 90 dan was er geen nood om zijn stromannen te droppen en de bevolking te onderdrukken.
 • hans voet

  4 maanden geleden
  Zonder oorlog is de great USA failliet. De zeldzame interessante producten van de USA worden bijna allemaal in China geproduceerd. Maar wapens maken, tegen moordprijzen. Daarin zijn zij wereldheersers. Hebben zij belang bij vrede ?
 1. Meer meldingen van ‘needle spiking’: prikletsels gevonden bij fans KV Mechelen, ook 2 mogelijke slachtoffers tijdens Belgian Pride Parade
  Play
  21

  Meer meldingen van ‘needle spiking’: priklet­sels gevonden bij fans KV Mechelen, ook 2 mogelijke slachtof­fers tijdens Belgian Pride Parade

  Er zijn wel degelijk letsels van naaldinjecties gevonden bij enkele slachtoffers die zaterdag onwel werden tijdens de wedstrijd KV Mechelen-Racing Genk. Dat bevestigt politiewoordvoerder Dirk Van de Sande van de zone Mechelen-Willebroek aan onze redactie. Ook de organisatoren van de Belgian Pride in Brussel hebben nu meldingen gekregen van mensen die zaterdag een prik hebben gekregen: één slachtoffer stapte ook naar de politie.
 2. INTERVIEW. Professor Jonathan Holslag over de oorlogsdreiging van Rusland: “Zelfs zonder oorlog heeft Poetin Europa al verslagen”
  PREMIUM

  INTERVIEW. Professor Jonathan Holslag over de oorlogs­drei­ging van Rusland: “Zelfs zonder oorlog heeft Poetin Europa al verslagen”

  Komt er opnieuw oorlog in Europa? De spanningen rond Oekraïne lopen de laatste dagen zo hoog op, dat de kans op een gewapend conflict toeneemt. Maar zelfs zonder een militaire oorlog heeft de Russische president Vladimir Poetin al gewonnen, zegt professor internationale politiek Jonathan Holslag (VUB). “Er komt een einde aan de droom van Europa als grote wereldspeler.”