Ga naar de mobiele website
^ Top

Witte Huis probeert schade te beperken: "Natuurlijk veroordeelt Trump ook geweld door blanke racisten"

photo_news
"Natuurlijk" veroordeelt president Donald Trump ook geweld door blanke racisten en neonazi's. Dat heeft een woordvoerder van het Witte Huis vandaag gezegd. Verschillende Republikeinen en Democraten namen Trump onder vuur omdat hij volgens hen niet ver genoeg ging in zijn veroordeling van het geweld in Charlottesville en omdat hij extreemrechts niet bij naam noemde.

"De president heeft gisteren uitdrukkelijk gezegd dat hij alle vormen van geweld, intolerantie en haat veroordeelt. Dat omvat natuurlijk ook blanke racisten, de KKK, neonazi's en alle extremistische groepen", stelt de woordvoerder. Op de Twitter-account van de president blijft het ondertussen wel stil. 

Dochter Ivanka Trump vond vandaag wél de weg naar Twitter.

Zij veroordeelde uitdrukkelijk het extreemrechtse racisme en de neonazi's na de gewelddadige afloop van de blanke racistische betoging gisteren in Charlottesville, in de Amerikaanse staat Virginia."Er zou geen plaats in de samenleving mogen zijn voor racisme, blanke suprematie en neonazi's", tweette de presidentsdochter. Ze riep de Amerikanen tegelijkertijd op tot eendracht.

REUTERS

Gisteren sprak president Donald Trump van een "flagrante uiting van haat, fanatisme en geweld langs vele kanten", waarmee hij een storm van protest uitlokte zowel bij de Republikeinen als de Democraten, omdat hij niet ver genoeg ging in zijn veroordeling en extreemrechts niet bij naam noemde.

Een woordvoerder van het Witte Huis probeerde de schade vandaag te beperken door te benadrukken dat Trump wel degelijk ook ultrarechts op het oog had. "Hij riep op tot nationale eenheid en het samenbrengen van alle Amerikanen."

De 32-jarige Heather Heyer werd gedood en 19 anderen verwond, toen een auto gisteren inreed op een groep tegenbetogers tijdens de betoging van extreemrechts, die was georganiseerd uit protest tegen de beslissing van het stadsbestuur om een standbeeld te verwijderen van de geconfedereerde generaal Robert E. Lee, de bevelhebber van de zuidelijke troepen tijdens de Amerikaanse Secessieoorlog.

Bij de confrontaties tussen beide partijen eerder op de dag vielen nog eens 15 gewonden. Twee politieagenten die vanuit de lucht toezicht hielden op het gebeuren, kwamen om toen hun helikopter crashte. 

De menigte op de demonstratie "Unite the Right" droeg nazi- en Ku Klux Klan-isignes en sommige betogers waren uitgerust met geweren, schilden en wapenstokken. 

De autoriteiten identificeerden de chauffeur van de aanrijdende auto als de 20-jarige James Alex Fields Jr uit Ohio. Hij werd beschuldigd van doodslag en andere misdrijven.

Heather Heyer (32) werd aangereden en overleed bij de protesten in Charlottesville.
Twitter Heather Heyer (32) werd aangereden en overleed bij de protesten in Charlottesville.
AFP
James Alex Fields Jr.
EPA James Alex Fields Jr.16 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Raf DC

  Knap hoe hier nog mensen geloven in Mr Trump. Extreem links in the USA? Laat me niet lachen. En een ijzersterk karakter? Give me a break. Net als in de zakenwereld heeft hij geen greintje respect. En laat staan dat hij opkomt voor de armen in de maatschappij. Nog in geen honderd jaar. Doe je ogen open dan zal je wel zien. Zelfs republicans nemen afstand van the Donald, maar ja dat zijn vermoedelijk ook linkse rakkers.

 • Zuiderling

  Hij veroordeeld al de haat maar krijgt er haat voor terug. Bizar

 • gunnar blommaert

  Wie nu nog niet doorheeft dat trump echt niet op zijn plaats zit, stond tijdens de schepping echt wel ver achteraan toen ze het verstand aan het uitdelen waren.

 • Tom De Bolle

  Tegenbetogers waren niet op hun plaats wat de daad uiteraard niet rechtvaardigd

 • Philippe Deckers

  Voor de linkse pers kan Trump toch nooit iets goeds doen... Het wordt echt belachelijk die partijdigheid.

Meld een bug