Witte Huis blundert met naam topspion in Afghanistan

De Amerikaanse president Barack Obama (uiterst rechts) tijdens zijn verrassingsbezoek in Afghanistan.
AFP De Amerikaanse president Barack Obama (uiterst rechts) tijdens zijn verrassingsbezoek in Afghanistan.
De Amerikaanse overheid heeft afgelopen weekend geblunderd door de identiteit van een topspion van de CIA die in Afghanistan actief is, te onthullen. Dat schrijft The Washington Post. De naam was op een lijst van het Witte Huis beland, naar aanleiding van het verrassingsbezoek van president Barack Obama aan de Amerikaanse strijdkrachten in Afghanistan.

In totaal stonden de namen van vijftien mensen op de lijst. Het ging om hooggeplaatsten die Obama vergezelden tijdens zijn vierde reis naar Afghanistan. De spion van de Amerikaanse geheime dienst werd in de papieren omschreven als de "Chief of Station" in Kaboel, een term die door de CIA gebruikt wordt om spionnen van de hoogste rang in een bepaald land aan te duiden.

De paperassen waren in de eerste plaats bedoeld voor perslui die meereisden met het hoge gezelschap, maar ze kwamen ook terecht bij buitenlandse media en journalisten die weinig met de trip te maken hadden. Circa 6.000 mensen zouden de lijst ontvangen hebben, meldden Amerikaanse media. Nadat het Witte Huis de blunder doorhad, werd de naam van de lijst geschrapt en kreeg iedereen een nieuw document toegestuurd.

The Washington Post deelde de naam van de geheim agent op vraag van het Witte Huis niet mee, omdat het de spion en zijn gezin mogelijk in gevaar zou kunnen brengen.