Wisselweekend belooft druk te worden op Europese wegen

UNKNOWN
Komend weekend wordt er een grote verkeersdrukte verwacht op de Europese wegen, zowel voor de vertrekkende als voor de terugkomende vakantiegangers. Volgens mobiliteitsorganisaties Touring en VAB zijn files voor het vertrek onvermijdelijk. Dat melden beide organisaties in een persbericht.

Touring voorspelt erg moeilijk verkeer zuidwaarts en moeilijk verkeer terug noordwaarts in Duitsland, Frankrijk, Spanje, Zwitserland, Oostenrijk en Italië. Verder wordt aangeraden om zaterdagmiddag of zondag te vertrekken. De beste dag voor de terugkeer is vrijdag, en in mindere mate zondag.
 
Dagjestoeristen
De drukste momenten op de Belgische wegen zijn vrijdag tussen 12 en 20 uur en zaterdag tussen 10 en 14 en tussen 16 en 21 uur naar en vanuit de kust en de Ardennen. Ook zondag tussen 17 en 21 uur belooft druk te worden door de dagjestoeristen uit de kuststreek, aldus de VAB.
 
In België bevinden de knelpunten zich vooral op de E40 Brussel-Oostende, waar er ter hoogte van Erpe-Mere slechts 2 rijstroken open zijn voor het verkeer richting Brussel vanaf vrijdag 23 juli (20 uur). Ook op de E411 Brussel-Luxemburg kunnen er zich problemen voordoen.

Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland
In Duitsland zullen de vele wegenwerken op de snelwegen voor extra lange files zorgen. Meest getroffen zijn onder andere de A3 Frankfurt-Wurzburg en de A8 Stuttgart-Munchen. In Frankrijk worden er problemen verwacht op de A10 Parijs-Bordeaux-Hendaye en ter hoogte van Orléans aan het knooppunt met de A71. In Oostenrijk aan de Tauerautobahn (A10) Salzburg-Villach bij de Tauertunnel wordt het uren aanschuiven geblazen in beide richtingen. Hetzelfde geldt voor de St-Gotthardtunnel in Zwitserland. (belga/kve)