Wim Opbrouck maakt de 30.000ste Last Post bijzonder

"Ik wil een vredesboodschap brengen, een signaal tot nooit meer oorlog"

rf
De Last Post, de dagelijkse plechtigheid onder de Ieperse Menenpoort ter ere van de gesneuvelden van WOI, wordt vandaag 9 juli voor de 30.000ste keer gehouden. Acteur en muzikant Wim Opbrouck zorgt voor een gepast eerbetoon, magazine Goesting ging met hem praten.

Wim Opbrouck: "Hoewel de Last Post zelf maar een minuut duurt is het een enorm signaal. Die minuut stilte die erop volgt vind ik groots. Deze 30.000ste editie mocht dan ook geen spektakel worden met een concert van een bekende muziekgroep, ook al omdat je niet moet concurreren met de Last Post. Die is er sinds 1928 immers altijd geweest."

"Het wordt daarom een ode aan de ode, een serene viering waarbij men vanuit brandweerkazernes in België en de rest van de wereld samen naar de ceremonie zal kijken. Ik vind dat oeroude principe van samen naar iets kijken enorm ontroerend."  

Waarom koos je voor brandweerkazernes en bijvoorbeeld niet voor stadspoorten?
"Omdat de klaroeners volgens de traditie gerekruteerd worden bij de lokale brandweer en een brandweeruniform dragen, maar ook omdat het een symbolische plek is. Brandweerlui zijn ook militair in rang, maar hebben een hulpverlenend functie, de verbroedering met kazernes in andere steden is groot. Zelfs in Duitsland, waar het geen sinecure was om kazernes te vinden die willen meewerken, is het net door dat broederschap wel gelukt."

Ik vind dat oeroude principe van samen naar iets kijken enorm ontroerend.

Wim Opbrouck
rf

Ben je tevreden met het aantal deelnemende kazernes?
"Zeker. Op dit moment zijn het er 157: veel in België, maar ook in Groot Brittannië, Canada, Nieuw-Zeeland, de Filipijnen, ... In Australië hebben zelfs jonge mensen er geen enkel probleem mee om er midden in de nacht voor op te staan. Het was een moeilijk te organiseren evenement, maar ik merk wel dat het nu wat meer begint te leven, ook in de kazernes. Er worden concerten georganiseerd, er zullen brieven voorgelezen worden. Geen overdreven feestelijke festiviteiten, het blijft sereen."  

Wat zal je zelf doen?
"Ik zal een ode brengen aan de klaroeners, en net zoals zij dag in dag uit doen met hun klaroengeschal, wil ook ik een vredesboodschap brengen, een signaal tot verzoening en tot nooit meer oorlog."  

Geloof je in wereldvrede?
"Het is jammer, maar volgens mij is de mens niet geneigd om vrede te bewaren, en ik verzet me daartegen. Ik durf te dromen van pacifisme, een utopie. "  

30.000ste Last Post, 9 juli om 20u, in een brandweerkazerne in je buurt.

Ik wil een vredesboodschap brengen, een signaal tot verzoening en tot nooit meer oorlog.

Wim Opbrouck
rf