Willy Claes raadt dochter Hilde aan stap opzij te zetten

sp.a-minister van Staat Willy Claes en zijn dochter Hilde, huidig Hasselts burgemeester.
photo news - belga sp.a-minister van Staat Willy Claes en zijn dochter Hilde, huidig Hasselts burgemeester.
UPDATE: Hilde Claes verdwijnt als burgemeester van Hasselt. Naja Vananroye van CD&V volgt haar op. Dat zijn sp.a en CD&V in Hasselt overeengekomen, verneemt onze krant uit betrouwbare bron.

De compensatie die sp.a wil binnenhalen om Hilde Claes op te offeren als burgemeester van Hasselt, is nog steeds het discussiepunt met de lokale coalitiepartner CD&V. Vanop aparte locaties wordt over en weer onderhandeld, waarbij CD&V de nieuwe burgemeester zou mogen leveren in ruil voor een aantal politieke afspraken. Maar ook CD&V eist garanties van sp.a over het verdere verloop van deze legislatuur. Intussen adviseert voormalig sp.a-boegbeeld Willy Claes zijn dochter een stap opzij te zetten als burgemeester.

Al rond 14.30 uur heeft de CD&V-top het provinciale hoofdkwartier aan de Herckenrodesingel in Hasselt verlaten. Vanop een onbekende uitvalsbasis wordt nog altijd verder onderhandeld met sp.a over de prijs die moet betaald worden voor het verdere verloop van de bewindvoering in Hasselt. Daarbij wordt ook gesproken over de coalitievorming na de verkiezingen van 2018, en dit niet alleen in Hasselt, maar ook in andere Limburgse steden. CD&V zou de burgemeester mogen leveren, maar dus niet zonder compensaties. De onderhandelaars zeggen zelf nog niet te weten wanneer er witte rook mag verwacht worden.

Intussen adviseert voormalig sp.a-boegbeeld Willy Claes zijn dochter een stap opzij te zetten als burgemeester. "Rekening houdend met het feit dat haar borstkanker nog verder moet behandeld worden, zou ik haar de raad geven om de anderen het te laten opknappen", zegt hij in een gesprek met Radio 2 Limburg. Hij benadrukt wel dat het om een louter persoonlijk advies als vader gaat, niet als partijman.

"Ik heb in dit soort verhalen een grote ervaring", aldus Claes. "Ik kan mij inbeelden dat mijn dochter vooral gepijnigd is door de slagen onder de gordel van partijgenoten. Dat moet hard en zeer triest aankomen. Het is intriest vast te stellen dat persoonlijke ambities het halen op wat traditioneel in de socialistische partij prioritair was: kameraadschap en solidariteit. Dat is in dit geval ver te zoeken".

Rekening houdend met het feit dat haar borstkanker nog verder moet behandeld worden, zou ik haar de raad geven om de anderen het te laten opknappen

Willy Claes

Oppositiepartijen vragen extra gemeenteraad

Zowel de lokale N-VA en Open Vld als Vlaams Belang willen intussen bij hoogdringendheid een extra gemeenteraad in Hasselt samenroepen om meer duidelijkheid te krijgen over de toekomst van het huidige bestuur. "De Hasselaars hebben recht om het volledige verhaal rond deze affaire te weten", aldus N-VA-fractieleider Steven Vandeput.

"Het schouwspel dat we deze week in Hasselt hebben moeten aanschouwen, was niet fraai", aldus de minster van Defensie. "De Hasselaar blijft nu achter met de rommel. Dan mag de meerderheid in het algemeen en de burgemeester, wie dat tegenwoordig ook mag zijn, het wel eens komen uitleggen. We hopen echt dat we hiermee nu alles van sp.a Hasselt gezien hebben. Laten we hopen dat er zo niet nog meer lijken uit de kast vallen."

En dus roept N-VA, samen met Open Vld en ook Vlaams Belang, een extra gemeenteraad bijeen. "Het gemeentedecreet geeft ons het recht op elk moment de gemeenteraad te laten samenkomen", aldus nog Vandeput. "Daarvoor hebben we één derde van de gemeenteraadsleden nodig."

Verder blijft de N-VA bij haar eerste vraag voor de oprichting van een deontologische commissie. "Jammer genoeg sleurt de sp.a niet alleen haar eigen naam, maar ook die van onze mooie stad door het slijk. Dat mag nu wel stoppen", besluit Vandeput. Vlaams Belang zit op dezelfde lijn. "In de plaats van een kibbelende coalitie hebben de Hasselaren recht op een sterke en eendrachtige bestuursploeg, die de belangen van de Hasselaar boven hun eigen persoonlijke politieke belang stelt", vindt fractieleider Frank Troosters. "Indien Hilde Claes niet meer gesteund wordt door de voltallige meerderheid moet ze de eer aan zichzelf houden".